IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сунак трябва да възстанови международното уважение към Великобритания

Британският премиер трябва да покаже, че страната му може отново да бъде надежден съюзник

20:22 | 16.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания е в търсене нова външна политика. Фантазията на Борис Джонсън за втора елизабетинска епоха след Брекзит си отиде заедно с автора си. Войната на Владимир Путин срещу Украйна наложи пренаписване на политиката за сигурност и отбрана на правителството. Първата задача на Риши Сунак обаче е да възстанови международното уважение към страната. Премиерът може да претендира за известен напредък през първите си месеци на Даунинг стрийт 10. Но това няма да се брои за нищо, ако той не сключи мир между Обединеното кралство и ЕС, пише редакторът на Financial Times Филип Стивънс.

Реалността на „Глобалната Великобритания“ на Джонсън бе за държава, на която не се вярва в Берлин, Париж, Брюксел и други столици. Борбата на Джонсън с Брюксел относно търговските споразумения за Северна Ирландия накара Джо Байдън да затвори вратата на Белия дом за него. Лиз Тръс, неговата краткотрайна наследница на поста, изглеждаше незаинтересована от спечелването на приятели или влияние, борейки се да реши дали френският президент Еманюел Макрон е приятел или враг.

Със Сунак тщеславната изключителност отстъпи място на тихото омекотяване. Посланието от Даунинг стрийт е, че страната отново има трезв, честен лидер. Той иска да възстанови разбитите приятелства. И първоначалните признаци са обещаващи. Премиерът започна преговори за прекратяване на спора с Брюксел след Брекзит и постигна разбирателство с Макрон. Следващия месец президентът ще бъде домакин на френско-британска среща на високо равнище, първата от януари 2018 г. Очаква се да последва държавно посещение на крал Чарлз.

Надникнете под повърхността на вековното френско-британско съперничество и ще видите, че тези най-големи врагове имат взаимен интерес да се сближат. Като ядрени сили с постоянни места в Съвета за сигурност на ООН, те се възприемат като нещо повече от своите европейски партньори. Те са готови да използват своите въоръжени сили, но имат трудност да ги финансират в предизвикателни икономически времена.

Споразумението от Ланкастър Хаус от 2010 г. (за сътрудничество между Великобритания и Франция в областта на отбраната и сигурността – бел. прев.), подписано преди Брекзит да хвърли дебелата си сянка, отвори пътя за съвместна работа по модернизацията на ядрените възпиращи средства на двете държави. Има много допълнителни възможности за сътрудничество при конвенционалните сили. В други области дипломатите се застъпват за съвместни действия срещу изменението на климата. Допълнителни подводни електрически интерконектори биха подкрепили взаимната енергийна сигурност. От своя страна, Сунак зависи от добрата воля на Франция за намаляване на потока от мигранти без документи, пресичащи Ламанша в малки лодки.

Агресията на Путин осигури на министър-председателя полезен път обратно в европейската дипломация. Горещите благодарности, изразени от президента на Украйна Володимир Зеленски по време на посещението му в Лондон наскоро, подчертаха ролята на правителството в подкрепата на Киев от самото начало на конфликта. Предложените от Сунак танкове Чалинджър помогнаха да се отприщят западните доставки на тежки оръжия. Заедно с Франция и Германия, Обединеното кралство е част от водената от САЩ Четворка, която ръководи отговора на Запада на войната.

Тонът и личните отношения са важни във външната политика. Колкото и невълнуващ да изглежда Сунак у дома, трезвостта му постига желаната промяна в чужбина. Байдън планира посещение в Лондон и Белфаст през април, за да отбележи 25-ата годишнина от мирното споразумение за Северна Ирландия от Разпети петък. Може да последва покана за Белия дом. Засега е доста обнадеждаващо. Но ръкостисканията не са достатъчни. Великобритания няма да си върне гласа в света, докато е отчуждена от ЕС. Байдън, Макрон и останалите искат да видят как Сунак слага край на гневното противопоставяне с ЕС, провокирано от заплахата на Джонсън за отказ от търговското споразумение. Американски дипломати дадоха знаци, че посещението на Байдън зависи от уреждането на този въпрос. От него зависи и затоплянето на отношенията с германския канцлер Олаф Шолц.

Сега Джонсън отхвърля сделка, която някога смяташе за триумфална, но Сунак елиминира заплахата на Джонсън за едностранни действия. Условията на протокола за Северна Ирландия - необходими за поддържане на отворената граница с Република Ирландия, предвидена в споразумението от Разпети петък - са предмет на интензивни преговори с Брюксел. Длъжностни лица казват, че евентуална сделка може да накара ЕС да сведе до минимум търговските проверки в Ирландско море в замяна на британския ангажимент да спазва правилата на единния пазар на ЕС в Северна Ирландия.

Това, което е необходимо, е политическа смелост от страна на Сунак. Ако иска уреждане, той ще трябва да преодолее съпротивата срещу всеки компромис на северноирландските демократични юнионисти и на собствените си твърдолинейни депутати. Брекзит фундаменталистите са готови да нарушат договорните задължения на Обединеното кралство.

Посланията от Даунинг стрийт са смесени. В един момент Сунак подчертава необходимостта от нормализиране на отношенията с най-важния икономически партньор на Обединеното кралство. В следващия той потъва в идеологическата комфортна зона на своята партия, като обещава да заличи всички следи от европейски регулации спрямо Великобритания. На европейските му партньори може да бъде простено, че са объркани.

Фалшивото обещание на привържениците на Брекзит беше, че напускането на ЕС ще даде възможност на страната да си върне водещата роля в глобалните дела. Реалността е икономическа стагнация и намалена международна роля. Големите амбиции изглеждат наистина заблуждаващи, когато армията се затруднява да изпълни основните си задължения към НАТО за защита на Европа.

Брутният вътрешен продукт и световната репутация, загубени заради Брекзит, никога няма да бъдат напълно възстановени. Великобритания все още има значителни силни страни, но устойчивото национално възстановяване зависи от възобновяване на сътрудничеството с европейските партньори и връщане доверието на САЩ. Необходимата първа стъпка за Сунак е да покаже, че Обединеното кралство може отново да бъде надежден съюзник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
последните 80 години ук можеше единствено да е прокси на бившата си колония уса сега ги очаква да станат колония на индия, в която се развъждат представители на индо-европейската раса. като "европейска" е само за благозвучие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още