IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания имат нужда от привилегировано партньорство помежду си

Днес цяла Европа изисква уверен, демократичен подход към гъвкава диференцирана интеграция, смята бивш британски евродепутат

08:35 | 17.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Останалата част от Европа гледа с удивление на случващото се във Великобритания. Изправено пред очевидно провалил се Брекзит, правителството на Риши Сунак изглежда злочесто. Но предполагаемият му наследник, лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър, отказва да планира смел път обратно към Европа, като заявява, че иска „да накара Брекзит да проработи“. Евентуалната радикална реформа на отношенията на Обединеното кралство с ЕС вероятно ще бъде отложена поне до втория му мандат - позиция, която би била едновременно закъсняла и самонадеяна, пише за Financial Times Андрю Дъф, бивш британски депутат в Европейския парламент.

Вместо това Стармър трябва да обещае да създаде незабавен митнически съюз с ЕС (забележете, не да се върне към митническия съюз на ЕС). ЕК вече направи полезна подготовка за модернизиране на митническото споразумение с Турция, друг проблемен съсед с голяма икономика. Стига всички стоки да са включени в обхвата му и да бъде сключено съпътстващо споразумение относно данъка върху добавената стойност и здравето на растенията и животните, новият митнически съюз ще премахне практически всички гранични проверки след Брекзит - което незабавно облекчава Северна Ирландия. Обединеното кралство ще се приведе в съответствие с ключови аспекти на търговската политика на ЕС за стоки, включително мита, което ще позволи на Стармър да загърби повечето от преекспонираните успехи на торите в свободната търговия.

Следващата стъпка ще бъде да се договори взаимен достъп между вътрешните пазари на Обединеното кралство и ЕС, основан на нов договор, насочен към стимулиране на потока и обмена на стоки, капитали, услуги и работници. След като Обединеното кралство се реинтегрира в регулаторния режим на ЕС, ще му бъде гарантирано участие в разходни програми (по-специално научната схема Horizon). То ще участва в многобройните агенции, които управляват и наблюдават политиката на ЕС - за облекчение на пренатоварените национални регулаторни органи. Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство ще бъде заменено от нови споразумения относно конкуренцията, държавната помощ, данъчната политика и премахването на немитническите бариери. Споразумението на ЕС за асоцииране на Украйна представлява модел за всеобхватна зона за свободна търговия, насочена към разширяване на динамичния синхрон - включително, за разлика от Швейцария, жизнеспособни процедури за разрешаване на спорове.

Като радикално подобрение на което и да е от настоящите споразумения на ЕС с неговите съседи обаче, Великобритания трябва да изисква право на глас в Европейския съвет - без право на вето - относно цялото приложимо законодателство за единния пазар. Това би включвало гласуване за преразглеждане на действащите закони, като този за химикалите или Solvency II (за застраховането), както и разширяване на европейската интеграция в нови области като политиката за климата и цифровите услуги. Британските министри трябва да участват в преговорите на Съвета относно националните закони, както и при сключването и прекратяването на търговски споразумения с трети страни. Обединеното кралство може да допринася за бюджета на ЕС в съответствие със своите права и задължения, но няма да се присъедини към общата селскостопанска, рибарска или монетарна политика на ЕС.

Подобен безпрецедентен политически ангажимент на Обединеното кралство ще роди нова конституционна категория на асоциирани с ЕС държави. Това ще изисква промяна в договора на ЕС, която във всеки случай е закъсняла след Брекзит и войната в Украйна. Няма решение след Брекзит, което да не включва радикална реформа от страна на ЕС, както и смела смяна на позицията на Великобритания. Само един по-федерален съюз може да бъде компетентен лидер на по-широкото европейско пространство.

Англофобите няма да са доволни от това (както и привържениците на Брекзит). Но географската близост на Великобритания, културните връзки, наследството от членството в ЕС, икономическото й влияние и това в областта на сигурността я правят специален случай. И двете страни имат нужда от привилегировано партньорство. Проявявайки находчивост, ЕС може да превърне потенциално проблемен съсед в полезен партньор в сигурността. Той може да разшири собствената си нормативна власт и да излъска демократичната си репутация. Там, където асоциирането на Обединеното кралство лидира, други, като Норвегия и дори Украйна, които се стремят да подобрят отношенията си с Брюксел, може да го последват. Ортодоксалността на ЕС се опитва да „забрани избирателния подход“, но днес цяла Европа изисква уверен, демократичен подход към гъвкава диференцирана интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още