IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКК е взела решение да освободи Николай Маринов като ръководител на "Ел Би Булгарикум"

Маринов предположи, че зад това действие стои решението за намаление на цените на продуктите на компанията и заради натиск от директора на ДКК Венцислав Димитров

21:30 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Николай Маринов. Снимка: Ел Би Булгарикум
Николай Маринов. Снимка: Ел Би Булгарикум

Държавната консолидационна компания (ДКК) е взела решение да освободи от поста изпълнителния директор на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов. Освободена от длъжност е и председателят на Съвета на директорите на дружеството Невена Петрова.

По думите на Маринов няма мотиви за освобождаването на двамата. В протокола не са записани мотиви, посочи той. Маринов е разбрал във вторник (21 февруари) за това решение. „Сутринта дойде в моя кабинет директорът на ДКК Венцислав Димитров и ми каза – ти си освободен, незабавно напусни офиса, иначе ще извикам полиция, разказа Маринов и допълни: "т.е. в момента сме мутренските времена от 1994 г."

Той предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното вчера решение за намаление на цените на продуктите на компанията, както и заради "натиск, който през последния месец имаме от г-н Димитров от ДКК". В отговор на въпрос Маринов напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията - Министерството на икономиката и индустрията. 

Маринов още в началото на януари сигнализира в интервю за БТА за практиката на търговските вериги да слагат допълнителни такси, което води до оскъпяването им до крайния потребител. В тази връзка той каза, че е информирал в личен разговор служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че таксите на търговските вериги са непосилни за дружеството и го е помолил да направи среща с тях. Отговорът беше – „аз с големите търговски вериги, инвеститорите, не мога да се боря“, каза Маринов.

Вчера от компанията съобщиха, че намаляват цените на млечните продукти във фирмените си магазини, като със заповед на Николай Маринов от същия ден млеката поевтиняват с между 5 и 10 на сто. Цените на кашкавала и сиренето намаляват с над 30 на сто. "Надяваме се големите търговски вериги да последват примера ни и да отговорят на очакванията на хората", допълни още изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум", цитиран в прессъобщението на компанията от вчера.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още