IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл обвини Киев в планиране на операция под „фалшив флаг" в Приднестровието 

Националистическият полк „Азов“ неведнъж служи на Москва като оправдание за войната ѝ в Украйна

09:45 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Русия обвинява Украйна, че планира нахлуване в Приднестровието - отцепнически регион от Молдова. Според информационната агенция ТАСС руското министерство на отбраната е заявило, че Киев иска да проведе въоръжена операция под „фалшив флаг" в Приднестровието в близко бъдеще. Украинските войници и украинският полк „Азов" щели да използват инсценирано нахлуване на предполагаеми руски войски като претекст за инвазията. „За тази цел украинските диверсанти, участващи в инсценираното нахлуване, ще бъдат маскирани в униформи на военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация", добавя руското министерство на отбраната. То било готово да реагира на всяка промяна на границата между Украйна и Приднестровието, се казва в съобщението.

А едва преди дни руският президент Володимир Путин отмени указ от 2012 г., според който решение на конфликта за Приднестровието може да бъде намерено само „в съответствие със суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Молдова“. Решението е било взето, за да се „гарантират националните интереси на Русия в контекста на дълбоките промени в международните отношения". Според молдовските медии Путин не желае да признае суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Молдова в светлината на конфликта в Приднестровието.

От 90-те години на миналия век руски войници са разположени в Приднестровския регион на границата с Украйна, която е отцепена от Молдова, като действат като т.нар. миротворци. 


Бившата съветска република Молдова не членува в НАТО и е политически разделена между проевропейски и проруски сили. От друга страна, тайните служби на Република Молдова още през декември обвиниха Русия, че планира инвазия. Възможният период за това според молдовците е между януари и април. Украинският президент Володимир Зеленски вече беше заявил, че Русия има конкретни планове да наруши политическия ред в Молдова.

Малката република е една от най-бедните страни в Европа и многократно страда от политическа нестабилност. Само преди около две седмици ръководителят на правителството Наталия Гаврилита подаде оставка. Русия традиционно има голямо влияние в Молдова - особено в отцепническия регион Приднестровие.

През август Върховният съд на Русия обяви украинския полк „Азов", който в продължение на седмици защитаваше падналия в средата на май пристанищен град Мариупол, за „терористична организация". 

Националистическият полк неведнъж служи на Москва като оправдание за агресивната война и за претенцията за предполагаемо „освобождаване" на Украйна от „фашистите". Международните експерти до голяма степен са съгласни, че националистите и десните радикали съставляват много малка част от украинските бойци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още