IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 увеличава подкрепата си за Украйна до 39 млрд. долара през 2023 г.

Групата настоява за програма на МВФ за страната до края на март

17:12 | 23.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Държавите от Г-7 в четвъртък повишиха икономическата подкрепа за Украйна до 39 млрд. долара за тази година и настояха за програма на Международния валутен фонд (МВФ), насочена към страната, до края на март, показва изявление, публикувано от настоящия председател на блока Япония.

Решението е взето след среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от групата в навечерието на първата годишнина от войната, предава Ройтерс.

Конфликтът бушува въпреки санкциите от страна на западните държави, които целят да свият до минимум финансирането за „специалната военна операция“ на Русия.

Украйна се надява на програма за 15 млрд. долара от Международния валутен фонд, която ще покрие необходимостта от незабавна финансова помощ и ще подкрепи структурните реформи за възстановяването след края на войната.

„За 2023 г., въз основа на нуждите на правителството на Украйна, ние увеличихме нашия ангажимент за бюджетна и икономическа подкрепа до 39 млрд. долара“, посочва се в изявлението на Г-7.

Групата обединява държавите Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Финансовите лидери на групата се събраха в Бенгалуру преди срещата на финансовите ръководители на страните от Г-20.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки коментира пред репортери, че Г-7 трябва да оцени ефективността на настоящите санкции срещу Русия, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
grigord
преди 1 година
защо от Инвестор изчезнаха портофели те ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още