IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Искам да ти благодаря, Олаф!

Трансатлантическото партньорство е „наистина в много добро състояние днес“, каза от своя страна германският канцлер 

07:46 | 04.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Олаф Шолц (вляво) и Джо Байдън в Овалния кабинет на Белия дом. Снимка:  EPA/Oliver Contreras
Олаф Шолц (вляво) и Джо Байдън в Овалния кабинет на Белия дом. Снимка: EPA/Oliver Contreras

Президентът на САЩ Джо Байдън благодари на канцлера на Германия Олаф Шолц за водещата роля на федералната република за подкрепата на Украйна във войната срещу Русия. „Искам да тиблагодаря, Олаф, за твоето силно и стабилно лидерство", каза Байдън по време на среща с политика от социалдемократите в Белия дом. „Искам да кажа това искрено. Това е от огромно значение“, цитиран е американският президент от AFP. 

Германия оказва не само „военна подкрепа", но и „морална подкрепа", която е много „дълбока", продължи Байдън в Овалния кабинет на Белия дом. По думите му Шолц е предизвикал „исторически промени" в Германия, като е увеличил разходите за отбрана и се е отказал от зависимостта си от руската енергия. Това не е било „лесно", а „много трудно". „Ние работим заедно в синхрон, за да предоставим изключително важна помощ за сигурността на Украйна", каза Байдън. Германия и САЩ също така ще направят НАТО „по-силно и по-способно".

Шолц спомена за „много, много важна година поради много опасната заплаха за мира, която представлява руското нахлуване в Украйна". „Наистина е важно, че действахме заедно", добави канцлерът, визирайки подкрепата за Украйна след руската война, започнала на 24 февруари 2022 г. 

„Сега е много важно да изпратим посланието, че ще продължим да правим това толкова дълго, колкото е необходимо и колкото е нужно, и че сме готови да подкрепяме украинците толкова дълго, колкото е необходимо“. 

Връзката между двамата мъже стана силна по време на глобална криза и в много отношения войната в Украйна е най-определящото събитие за техните мандати досега. Когато Шолц положи клетва, светът все още беше различен. Няколко месеца по-късно, през февруари 2022 г., Русия нахлу в Украйна.

Войната оказа огромно влияние и върху Байдън, опитния трансатлантик. Той възстанови САЩ като военен лидер на Запада, след като тази репутация беше силно пострадала при неговия предшественик Доналд Тръмп, коментира и Handelsblatt. 

Едва ли Байдън е разговарял с „някой политик" по-често през последната година, отколкото с Шолц, заяви високопоставен правителствен служител в навечерието на визитата. Думата „доверие" се споменава често в разговорите от двете страни на Атлантическия океан.

Но взаимното уверение на трансатлантическия съюз се случва в критичен момент във войната срещу агресията. Повече от година след инвазията краят ѝ не се вижда. Затова двамата лидери се опитват да изпратят сигнали за единство.

Шолц похвали трансатлантическото партньорство

Шолц, който говори на английски език, спомена за „много добро сътрудничество" със САЩ. Той заяви, че трансатлантическото партньорство е „наистина в много добро състояние днес". В изявление на Белия дом, публикувано след срещата, се казва, че Шолц и Байдън са потвърдили също така ангажимента си да наложат и запазят наказателните мерки срещу Русия за нейната агресивна война „колкото е възможно по-дълго". Белият дом също така подчерта „силните двустранни отношения" между САЩ и Германия.

Още преди отпътуването си за Вашингтон Шолц увери, че трансатлантическото партньорство е „по-тясно и изпълнено с повече доверие от всякога". Между Берлин и Вашингтон обаче имаше и различия в мненията относно подкрепата за Украйна. През януари например между двете правителства възникна напрежение във връзка с доставката на западни бойни танкове.
Олаф Шолц по време на срещата си с Байдън. Снимка: Белия дом Олаф Шолц по време на срещата си с Байдън. Снимка: Белия дом
Успоредно с посещението на Шолц САЩ обявиха нов пакет от помощи за Украйна - администрацията на Байдън одобри общо над 100 млрд. долара за войната в Украйна. Със своите 15 млрд. долара Германия е най-големият донор за Украйна в рамките на ЕС. Пътуването следва началото на съвместните доставки на танкове за Украйна. 

"Този пакет военна помощ ще включва още боеприпаси за предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън HIMARS и гаубици, които Украйна използва толкова ефективно, за да се отбранява, както и боеприпаси за бойни машини на пехотата Bradley, понтонни мостове, други боеприпаси и оборудване, както и поддръжка, обучение и подкрепа", посочи държавният секретар Антъни Блинкън.

В неделя съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан предизвика вълнение, като заяви пред ABC News, че президентът се е съгласил да достави американски основни бойни танкове Abrams само защото в противен случай Германия не би доставила танкове Leopard 2. 

Шолц и Байдън заявиха също, че планират да обсъдят Китай на фона на изразените от някои американски служители опасения, че Пекин може да обмисля да предостави на Русия смъртоносна помощ, която да бъде използвана в Украйна. 

В четвъртък Шолц предупреди Китай да не въоръжава Русия и изрази разочарование, че правителството в Пекин още не желае да се присъедини към "ясното осъждане на руското нападение". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: valentino29 Ukrainian Ambassador to the UK Vadym Prystaiko said that the UK would supply Ukraine not 14 Challenger 2 tanks, but 28, and also increase the number of Ukrainian personnel who will be trained in the country this year by 2.5 times.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Не е запалена камината понеже са с локално парно с ***. Байдън само го зарежда и чисти. Други въпроси копейници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
earth1225
преди 1 година
До: dobaМного интересно наблюдение. Обаче като се замисля то има ли през последните години снимки, в които да е била запалена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
Байдън яко преметна Шолца ,да си даде танковете ,абрамси в 404 няма да видим,англосаксите яко се гаврят с европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 година
Невербалната информация в позите (краката примерно) на снимката също не говори за отпусната приятелска атмосфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
doba
преди 1 година
Гледам нещо - не е запалена камината ?.. Тълкувам го като хладно гостоприемство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още