IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са петте урока от Народното събрание на Китай? 

В Пекин държавният и партиен лидер Си Дзинпин продължава да разширява влиянието си върху страната 

08:29 | 14.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: /XINHUA / Huang Jingwen
Снимка: /XINHUA / Huang Jingwen

Народното събрание в Пекин приключи в понеделник с ритмични ръкопляскания от страна на 2947 делегати. От едно емпоре звучи китайският национален химн, изпълняван от повече от сто духови музиканти от Музикалния корпус на Народноосвободителната армия в зелени униформи.

Държавният и партиен лидер Си Дзинпин поздравява още веднъж представителите на народа в Голямата народна зала и пръв я напуска. През изминалите девет дни депутатите от инсценирания китайски парламент са дали своето одобрение на множество планове на партийното ръководство на Си. По този начин 69-годишният лидер продължава да разширява властта си. 

В 15-минутната си заключителна реч Си призова за повече усилия за постигане на технологичен суверенитет и укрепване на отбранителните способности на страната. Той очаквал от народа си пионерски дух и новаторска сила, за да осигури висококачествен растеж. Чрез модернизиране на армията трябвало да се формира „Велика стоманена стена", заяви Си. Той подчерта значението на мирното обединение с Тайван. При това избегна да добави, че това ще бъде наложено и с военна сила, ако е необходимо, коментира германският Handelsblatt. 

Си е първият държавен глава от основаването на Народната република, който се кандидатира за трети мандат. Решението беше взето единодушно. Неговият довереник Ли Цян, номер две в партийната йерархия, поема поста министър-председател, както се очакваше, въпреки три гласа „против" и осем „въздържал се". Това е още един начин за деликатно документиране на дистанцията до безспорния номер едно. Одобрена е и целта за растеж от „около пет процента", както и бюджетният план, който предвижда увеличение на военния бюджет.

Освен това Народното събрание одобри плановете на Си за въвеждане на нов, мощен орган за финансов надзор и мащабно преструктуриране на Министерството на науката и технологиите. Преструктурирането е ясна индикация за това какви приоритети възнамерява да определи партийното ръководство в условията на нарастващо икономическо и технологично съперничество със САЩ и други западни държави.

В последния ден от сесията в дневния ред бяха включени общо седем гласувания. Депутатите бяха призовани да гласуват, като натиснат бутон на своето място. Така всеки може да види как решава седящият до него човек. Резултатът се показва няколко секунди по-късно на два големи сини екрана.

Предложенията на ръководството на партията са приети с преобладаващо мнозинство. Почти няма гласове против или въздържали се. „Тонгуо!", „Приема се!", изкрещява ръководителят на сесията Джао Лейджи след всяко гласуване. Следват аплодисменти. 

Конгресът е политическа постановка

Пропагандният апарат на Пекин го нарича „цялостен демократичен процес". Тези, които са допуснати до участие като журналисти, трябва да са наясно, че са част от тази постановка. Макар че през изминалите дни бяха допуснати много малко чуждестранни медии, през последния ден първото емпоре е добре запълнено.

Всички участници трябваше да си направят PCR тест предната вечер и да прекарат нощта в хотел под карантина. Това стана въпреки факта, че в средата на февруари държавното ръководство обяви „голяма и решителна победа" над коронавируса. 

Новият премиер на Китай Ли Цян повтори тази констатация на първата си пресконференция малко след края на Народното събрание. Бившият партиен лидер на Шанхай бе отговорен за двумесечното строго блокиране на достъпа до финансовия метрополис. Новият премиер на Китай Ли Цян. Снимка: XINHUA / Huang Jingwen Новият премиер на Китай Ли Цян. Снимка: XINHUA / Huang Jingwen

За разлика от Си и външния министър Цин Ган преди няколко дни Ли зае сравнително помирителен тон спрямо САЩ. Той обаче непряко повтори обвинението на държавния и партиен лидер Си Дзинпин, че САЩ искат да попречат на възхода на Китай: „Обкръжаването и потискането не са в интерес на никого", каза той. Но подчерта, че двете най-големи икономики са тясно свързани, от което печелят и двете страни. Откъсването не би било в интерес на никого. „Китай и САЩ могат и трябва да работят заедно", каза той. 

Основните изводи от тазгодишното Народно събрание обаче показват, че Китай се подготвя за нарастваща икономическа и технологична конкуренция със САЩ, но показват и какви предизвикателства виждат лидерите у дома. 

Последна актуализация: 08:30 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тия уроци се учат по История някъде към 8-9 клас... който е спал тогава, да ги преговаря сега! С този конгрес, Китай поема по дългия път на бавен упадък ... е ако направят грешката да стартират война, пътя може да стане и по къс! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още