IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са петте урока от Народното събрание на Китай? 

В Пекин държавният и партиен лидер Си Дзинпин продължава да разширява влиянието си върху страната 

08:29 | 14.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: /XINHUA / Huang Jingwen
Снимка: /XINHUA / Huang Jingwen

1. Укрепване на технологичния суверенитет

Още в началото на речта си в края на Народния конгрес държавният и партиен лидер Си подчерта значението на технологичния суверенитет. В петък депутатите бяха одобрили цялостно преструктуриране на Министерството на науката и технологиите. Нова комисия, контролирана от Централния комитет на Комунистическата партия, трябва да ръководи в бъдеще министерството. 

Технологичните пробиви и иновациите в областта на научните изследвания трябва да се превръщат в бъдеще по-бързо в практически приложения. По този начин Си иска да се противопостави по-силно на Запада в технологичния сектор и да разшири влиянието на партията в областта на науката и технологиите.

Най-голям приоритет вероятно ще бъде развитието на ефективна промишленост на полупроводниците. И това е така, защото ограниченията на САЩ за износ на високотехнологични чипове и машини, използвани за производството им, нанасят силен удар върху Китай. Затова технологичната независимост в областта на полупроводниците е Ultima Ratio (последният изход, б. ред.) за Си. 

2. Китай продължава да се въоръжава

За да укрепи националната сигурност, Си иска да модернизира по-бързо армията. Бюджетният план, който беше одобрен в понеделник, предвижда увеличение на военните разходи със 7,2% до равностойността на около 225 млрд. долара.

Китай трябва да използва „по-добре своите отбранителни технологии, промишленост и наука, за да укрепи армията си и да печели войни", е подчертал Си Дзинпин миналата седмица според репортаж на държавната телевизия CCTV. Си е и главнокомандващ на въоръжените сили.

3. Финансовата индустрия е изправена пред по-строго регулиране

Въпреки че големите технологични компании в страната бяха приведени в съответствие с партийната линия чрез строги регулации през последните две години, във финансовата индустрия напредъкът е малък. Сега се очаква нов, мощен орган за финансов надзор да сложи край на нежелани развития като спекулациите и корупцията. Според експерти правителството обръща специално внимание на напрегнатото финансово състояние на провинциалните правителства.

Майкъл Петис, професор по финанси в Пекинския университет, смята, че новият орган за финансов надзор е предвестник за „общ конфликт между Пекин и местните власти относно контрола върху икономиката и финансите". Следователно централната правителствена агенция може да послужи и за по-нататъшно разширяване на контрола на Пекин в регионите.

4. Правителството губи позиции пред партийното ръководство

Новите органи в областта на науката и технологиите, както и на финансите, се вписват в тенденцията на централизация от последното десетилетие при управлението на Си Дзинпин. В резултат на това правителството на Китай все повече губи значение и се принизява до административен орган на партията, един вид "машинна зала", казва Нис Грюнберг от китайския мозъчен тръст Merics. По този начин съществената работа все повече се извършва от партийното ръководство. 

През 80-те години на ХХ век КП въвежда правила за предотвратяване на злоупотребата с власт като урок от катастрофалната автокрация на основателя на държавата Мао Дзедун. Но при управлението на Си Пекин непрекъснато прави крачки назад, подчертава Карл Минцнер от американския мозъчен тръст Center of Foreign Relations. Той дава приоритет на „централизацията и абсолютния партиен контрол над държавата и обществото".

Си дава приоритет на централизацията и абсолютния партиен контрол над държавата и обществото
Карл Минцнер
анализатор в Center of Foreign Relations

Освен това, при извършените сега промени в правителството, много важни постове се заемат от довереници на Си. Но поемането на пълен контрол от страна на Си върху партията и държавата създава и зони за атаки. „Си ще бъде възхваляван за успехите си и обвиняван за провалите си", се казва в анализ на американския мозъчен тръст Brookings. Въпреки това сега, когато Си е събрал около себе си последователи, които счита за изключително надеждни, тяхното пространство за маневриране също може да се увеличи, казват експертите.

5. Китай при Си Дзинпин остава непредсказуем

Внезапното оттегляне от политиката на нулевия Covid през декември, както и предишното упорито придържане към нея, направиха Китай непредсказуем в очите на много бизнес лидери и политици. Това впечатление вероятно се е затвърдило за пореден път на Народното събрание. В неделя министрите на финансите и търговията и ръководителят на централната банка изненадващо бяха утвърдени на поста си, въпреки че са достигнали неофициалната възрастова граница.

Решението очевидно имаше за цел да сигнализира за приемственост с оглед на напрегнатата икономическа ситуация. За много наблюдатели обаче то имаше обратен ефект: Китай остава непредсказуем, защото вече няма правила. 

Старата ера на технократите около предишния премиер Ли Къцян вече е в миналото с пренареждането на правителството. Във видеоклип, който беше широко разпространен в социалните медии, Ли се сбогува с персонала с една фраза: „Хората действат, небето гледа“. В събота, когато Си Дзинпин беше единодушно утвърден на поста, над Пекин се разрази пясъчна буря, която окъпа града в мрачно жълто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тия уроци се учат по История някъде към 8-9 клас... който е спал тогава, да ги преговаря сега! С този конгрес, Китай поема по дългия път на бавен упадък ... е ако направят грешката да стартират война, пътя може да стане и по къс! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още