IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер на Китай зададе помирителен тон към САЩ

Ли Цян омаловажи важността на растежа на икономиката

10:51 | 13.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новият премиер на Китай Ли Цян изтъкна търговските отношения със САЩ и постави под въпрос нуждата от отделяне – признак, че Пекин може би се опитва да сложи край на тлеещото напрежение с Вашингтон, съобщава Bloomberg.

В първите си коментари след поемането на поста Ли заяви, че Китай и САЩ са „тясно преплетени икономически“, добавяйки, че всяка от двете страни е спечелила от развитието на другата и посочи двустранната търговия през последната година, която стигна нов рекорд.

„Знам, че през последните години някои в САЩ прокламират идеята за отделяне от Китай и понякога може да се превърне в доста гореща тема в медиите, но се чудя колко хора могат наистина да спечелят от този вид шум“, каза Ли.

Коментарите предоставят известен оптимизъм, че отношенията между двете най-големи икономики в света няма да се влошат още повече. Търканията се засилиха миналия месец, когато САЩ свалиха балон, който според властите е бил с цел шпионаж. Китай нарече това свръхреакция, заявявайки, че устройството е събирало метеорологични данни, когато вятърът го е отнесъл.

Коментарите на Ли контрастират с тези на президента Си Дзинпин отпреди седмица, когато той се опита да обедини частния сектор на Китай, за да преодолее „сдържането на САЩ и други страни – рядка директна критика към най-големия търговия партньор на страната.

В коментарите си от понеделник Ли също така се позова на позицията на Пекин, че Вашингтон се опита да ограничи напредъка на Китай, макар че езикът му не беше толкова рязък, колкото на Си Дзинпин.

Ли Цян заяви, че „Китай и САЩ могат и трябва да си сътрудничат“, добавяйки, че „обкръжаването и потискането не са в ничий интерес“.

Ли, който бе ръководител на Комунистическата партия на Шанхай по време на блокадата заради Covid миналата година, заяви, че има много опит в разговори с мениджъри на мултинационални компании, включително много от САЩ.

„Всички те ми казаха, че са много оптимистично настроени за бъдещето на Шанхай и Китай“, каза той и допълни: „Всички те се надяват да видят сътрудничество между всички държави в света“.

Китай ще защитава правата на предприемачите и ще продължи да подкрепя частния бизнес, каза още Ли, докато в същото време омаловажи важността на икономическия растеж.

Ли Цян заяви, че гражданите са по-фокусирани върху теми, които засягат ежедневието им, а не върху темпа на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП).

„Честно казано, повечето хора не следят ръста на БВП постепенно“, каза той. „Това, за което ги е повече грижа, са нещата, които се случват в ежедневието им, например жилища, заетост, доходи, образование, медицински услуги и околна среда“, заяви Ли Цян.

Правителството ще приоритизира стабилността, което означава стабилизиране на растежа, цените и заетостта, каза Ли. Постигането на тазгодишната цел от около 5% „не е лесна задача“ заради множество рискове, добави той.

Коментарите на новия премиер за частните бизнеси може да помогнат да се успокоят тревогите след регулаторните репресии върху технологичния сектор и срещу образователни компании, които подплашиха инвеститорите.

Ли обаче не спомена по никакъв начин имотния пазар, коментира Реймънд Йонг, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group.

Имотите са „най-важният сектор“ за цикличния растеж на Китай в краткосрочен план, коментира той, добавяйки, че е ключово да се следи дали правителството разширява позицията си в имотната индустрия, за да следи имотите включително и като продукт, в който домакинствата могат да инвестират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още