IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай хвърли демографската бомба върху себе си

Бруталната политика на Пекин за едно дете се справи с пренаселеността, но стигна ли тя твърде далеч?

17:55 | 25.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Застаряване на населението

До скоро китайските демографски експерти не осъзнаваха, че са преминали границата. През 2000 г. политиците взеха решение да се придържат към политиката на едно дете, заявявайки, че „прекомерното население остава проблем номер едно“ за нацията.

„През следващите няколко десетилетия, при предпоставка за поддържане на ниски нива на раждаемост, нашето население постепенно ще премине от нисък растеж към нулев растеж и общото население ще започне бавно да намалява, след като достигне своя връх (близо до 1,6 милиарда души)“, изтъкват от Пекин.

През 2013 г. политиката на едно дете е похвалена, че е постигнала заявените цели. Мао Кунан, говорител на Комисията по семейно планиране по това време, посочва, че политиката "ефективно е облекчила натиска на населението върху ресурсите и околната среда" и е "насърчила бързия икономически и социален прогрес".

Дори през 2017 г. Държавният съвет очаква населението на Китай да достигне своя връх през 2030 г. от 1,45 милиарда души, става ясно от документ за планиране на прираста на населението.

Всички прогнози се оказаха далеч от целта, като очакваният спад се случи почти десетилетие по-рано от прогнозираното.

Междувременно опитът на други застаряващи нации в Азия показва, че независимо от това колко лоши са последствията, Китай не може да направи много за своето застаряващо население.

Най-силно застаряващата нация е Япония, където 29% от хората са на възраст от 65 години нагоре. Страната е опитала различни мерки, за да спре демографския спад - от насърчаване на отпуск по бащинство до предлагане на парични възнаграждения за двойки, които имат деца. Методите остават неуспешни: през 2022 г. Япония достигна рекордно дъно от 811 604 раждания.

През февруари министър-председателят Фумио Кишида обяви най-амбициозния набор от мерки в островната страна, предназначени да увеличат населението, обещавайки да осигури повече икономическа подкрепа за семействата и да разшири националната система за детски грижи.

Броят на новите пенсионери в Китай се очаква да надхвърли този при новите работници през следващите 15 години. Източник: Nikkei Броят на новите пенсионери в Китай се очаква да надхвърли този при новите работници през следващите 15 години. Източник: Nikkei

Но въпреки паниката в своя съсед, Китай изглежда невъзмутим в това отношение. Много икономисти казват, че макар ситуацията в Китай да не е добра, не е и лоша.

„Китайците следят тази икономическа демографска история през цялото време“, изтъква Джонстън от Университета в Сидни, добавяйки, че следващото поколение ще бъде много по-малобройно. „Китай има по-малко млади хора, но средно те ще бъдат много по-проспериращи, богати и образовани [спрямо предишните поколения]“, изтъква Джонстън.

Опит за контрамерки

Въпреки това Китай не пренебрегва проблема. Властите предложиха множество стимули, включително парични възнаграждения и увеличение на платения отпуск за брак, за да помогнат на двойките да се оженят и да имат деца. Статия, публикувана миналия август в Qiushi, водещото списание на Китайската комунистическа партия (ККП), подчертава сериозността на дилемата и казва, че справянето с казуса ще изисква „дългосрочни и упорити усилия“.

„Паричните стимули не са достатъчни дори за закупуване на мляко на прах“, споделя от своя страна майка от Шънджън, чиято фамилия е Янг. Тя има 4-годишна дъщеря и не планира да има повече деца. „Може би мерките могат да стимулират някои по-незаможни семейства, но за добре образовани родители с висок стандарт на живот, те не биха желали да имат още деца за толкова малко пари“, добавя тя.

Демографските експерти също са скептични. Коефициентите на раждаемост в Япония и Южна Корея не нарастват въпреки стимулите.

„Да накараш населението, било то чрез имплицитна принуда, или чрез изрична принуда, да прави повече бебета, не е правилният начин“, коментира Юн Джоу, китайски експерт по демографските въпроси от Мичиганския университет.

Китай намекна за повишаване на пенсионната възраст, която е сред най-ниските в света - 60 години за мъжете, 55 години за жените от администрацията и 50 за тези представители на нежния пол, които работят във фабрики.

Преструктурирането на изпълнителния държавен съвет наското, което прехвърли отговорността за грижите за възрастните хора на Министерството на гражданските въпроси, показа, че борбата със застаряващата популация се е превърнала в национален приоритет, който трябва да се третира като проблем от сферата на социалните грижи. На 14 март Джин Уейган, президент на Китайската академия по труда и науките за социална сигурност, каза пред местните държавни медии, че страната обмисля постепенно повишаване на пенсионната възраст с няколко месеца всяка година.

Последна актуализация: 17:12 | 25.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Както пишат в материалът , това не е непременно лоша новина ... в цяла Азия ще намалее населението , и то драстично . Ще се облекчи постоянният натиск в/у не възобновяемите ресурси , хората ще живеят по-спокойно ... baba_meca , щото много убаво го построихте животът за 45г , затова 2млн си биха камшика при първа възможност , после развъдихте един етнос за гласоподаватели и хората продължават да се спасяват . рycофилистията не е сполучила никъде ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 26
baba_meca
преди 1 година
А при нас в Бългаария само млади хора. Тук таме се мярка някой пенсионер. Това е защото си имаме украински парламент и той провежда супер адекватна демографска политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още