IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС подписаха плана си за облекчаване на търговското напрежение в Северна Ирландия

Юнионистите продължават да се противопоставят на Рамката от Уиндзор

17:51 | 24.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) официално подписаха новия си план за облекчаване на търговското напрежение в Северна Ирландия след Brexit, въпреки че Демократическата юнионистка партия продължава да възразява.

След поредица от срещи в петък в Лондон, съпредседателствани от Марош Шефчович, представител на ЕС за Brexit, и Джеймс Клевърли, външен министър на Великобритания, обявиха официалното приемане на Рамката от Уиндзор след месеци на разговори, някои от тях доста остри, пише Politico.

„Тези договорености разрешават по окончателен начин предизвикателствата в действието на Протокола за Ирландия/Северна Ирландия през последните две години и ежедневните проблеми, пред които са изправени хората и бизнеса в Северна Ирландия, като същевременно подкрепят и защитават Споразумението от Разпети петък във всички негови части“, казва се в съвместно изявление на Брюксел и Лондон.

Новото споразумение има за цел да отстрани множеството проблеми с управлението на Северна Ирландия след Brexit и да убеди юнионистите да се върнат в регионалното правителство.

Възможно е обаче рамката да преживее още турбуленции.

Юнионистите изразиха сериозни опасения относно плана и депутатите на партията гласуваха против него тази седмица. Политическата сила настоява връщане към споделена власт в Северна Ирландия и отхвърля т. нар. Спирачка на Стормонт, която дава по-голямо влияние на местния парламент относно правилата на ЕС, които трябва да се прилагат в региона. Според Демократическата юнионистка партия този механизъм е недостатъчен, за да спре „налагането на правото на ЕС " там.

В Министерството на външните работи на Великобритания Шефчович коментира, че преговорите са проведени „внимателно, професионално“ и „в дух на приятелство и сътрудничество“.

По думите му споразумението защитава единния пазар на ЕС и вътрешния пазар на Великобритания, а най-важното е, че защитава споразумението от Разпети петък (известно още като Белфасткото споразумение) – документът, който слага край на конфликта в Северна Ирландия и регламентира бъдещето на провинцията.

Рамката от Уиндзор беше договорена от премиера на Великобритания Риши Сунак и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналия месец. Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли коментира, че рамката ще изпълни ангажимента на правителството „да осигури стабилност и сигурност“ за Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още