IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението от Уиндзор – наръчник за ремонт на щетите от Brexit 

Северна Ирландия остава част от единния пазар на ЕС, a Сунак рискува да срещне съпротива в собствените си редици

08:34 | 28.02.23 г. 4
Лондон и Брюксел затоплиха отношенията. Снимка: EPA/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL
Лондон и Брюксел затоплиха отношенията. Снимка: EPA/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

Прилича на толкова много раздели: След период на болка, обвинения и дразнене идва момент, в който двамата бивши партньори отново се сближават - и намират нов начин да се справят един с друг.

Изглежда, че Европейският съюз и Великобритания са достигнали този момент. Поне за това намекват кадрите от Лондон, които обиколиха света вчера. Британският министър-председател Риши Сунак и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен грееха един срещудруг и подчертаваха многото си общи неща. „В нашите отношения това е началото на нова глава", обеща британският министър-председател.

Тази нова глава си има име: „Споразумението от Уиндзор". Тя се отнася до икономическото попечителство над остров Ирландия. Подобно на децата след развод, островът е разделен между принадлежността към ЕС и принадлежността към Обединеното кралство. След години на пререкания сега между Лондон и Брюксел е постигнат очевиден пробив с четири основни точки:

  • Стоките, които се изпращат от Великобритания в Северна Ирландия и се продават там, няма да подлежат на митнически контрол - за разлика от продуктите, които се изпращат в Ирландия и по този начин в ЕС. 
     
  • ДДС в Северна Ирландия отново ще се определя от Лондон. 
     
  • Съдът на Европейския съюз ще решава споровете на Северна Ирландия в единния пазар на ЕС. 
     
  • Регионалният парламент на Северна Ирландия в Белфаст ще има право на глас по отношение на законодателството на ЕС.

Новите правила все още не са напълно приети, тъй като британският министър-председател все още трябва да прокара сделката срещу съпротивата на своята партия и на лоялната към Лондон Демократична юнионистка партия (ДЮП) в Северна Ирландия.

Въпреки това всеки, който вярва в най-голямото любовно завръщане на десетилетието, ще бъде разочарован. Кореспондентът на Handelsblatt Торстен Рике в Лондон анализира: Онези, които смятат, че сделката е първата стъпка на Великобритания да се върне „обратно в обятията на ЕС", грешат. Споразумението от Уиндзор е само „наръчник за ремонт" на големите щети, които излизането на Великобритания от ЕС нанесе на Северна Ирландия.   Мнозина в Лондон отново протестират срещу Brexit и за връщане към ЕС. Снимка: ЕРА Мнозина в Лондон отново протестират срещу Brexit и за връщане към ЕС. Снимка: ЕРА

Фактът, че премиерът реши да прекрати спора с ЕС въпреки всички рискове, вероятно е резултат от политическа калкулация. В крайна сметка в началото на годината той беше обещал на британците да даде приоритет на спирането на нелегалната имиграция на бежанци в лодки, които влизат в Кралството през Ламанша. 

След споразумението в спора за Северна Ирландия премиерът сега разчита на френския президент Еманюел Макрон да му помогне на двустранната среща на върха на 10 март да натисне надолу цифрите на имиграцията, които рязко нараснаха въпреки Brexit.

A фактът, че нелегалната миграция е по-належащ проблем за много британци, отколкото спорът с Брюксел за Северна Ирландия, вероятно е изиграл важна роля в изчисленията на министър-председателя. Ако надделее, Сунак ще бъде пощаден от съдбата на много от своите предшественици консерватори, които загубиха поста си заради вътрешнопартийния спор за Европа.

Текстът не отразява непременно мнението на редакционната колегия или на Investor.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Ganio Balkanski
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Къде ще има царина при ***,Вучич или Ердоган ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Стоките, които се изпращат от Великобритания в Северна Ирландия и се продават там, няма да подлежат на митнически контрол - за разлика от продуктите, които се изпращат в Ирландия и по този начин в ЕС. https://***.bulgartransgaz.bg/pages/network-map-103.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
pulsix
преди 1 година
Интересна публикация! Ще я споделя с приятели. Прочетете още по темата на https://novini247.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още