IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издаването на новите лични карти с чип ще започне до края на годината

Новите лични документи ще са с променен дизайн и допълнителни защити срещу фалшификация

17:48 | 05.04.23 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До края на 2023 г. ще може да започне издаване по нов модел на лични карти, разрешение за пребиваване и карта за пребиваване. Това обявиха на пресконференция днес в Министерство на вътрешните работи (МВР), където представиха концепцията за изработване на новите лични документи съвместно с консорциума, с който министерството е сключило 10-годишен договор за отпечатване на лични документи.

Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, която променя начина, по който ще бъдат издавани личните документи - визия, дизайн, високо ниво на защита и ще отговарят на съвременните условия на стандарти за качество. Новите лични документи ще улеснят преминаването през границите на българските граждани.

По време на пресконференцията бяха представени образци на това как ще изглеждат новите лични карти.

На гърба им ще има снимка на притежателя, което е и част от новите защити на документа, обясни Моника Бичър, зам.-министър на вътрешните работи.

Новите лични карти ще имат чипове от най-ново поколение, добавиха изпълнителите на поръчката. На тях ще се съхранява електронната идентичност.

Чиповете в новите лични карти ще имат четири нива на защита с отделни „ключове“ за заключване, по този начин няма да може да бъде открадната самоличността на някого, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция „Български документи за самоличност”. Тя добави, че биометричните данни и електронната идентификация в личните карти ще се заключват с отделни ключове. Всеки гражданин ще има право да избира дали в личния му документ да има електронна идентификация.

Няма да има кампания за масово подменяне на личните карти, няма да има и срок за подмяната им. Според европейски регламент гражданите на ЕС могат да използват старите си лични документи до 2031 г.

От сградата на Центъра за персонализация на личните документи, който ще бъде изграден, до съответните места за тяхното получаване в структурите на МВР, готовите документи ще бъдат превозвани със специализиран транспорт, като ще има софтуер, който да следи движението му в реално време, обясниха представителите на германския консорциум.

Според тях личните документи ще бъдат от ново поколение и ще са едни от най-сигурните както в Европа, така и в целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
Ivel
преди 1 година
В Естония тези карти са всичко, и лична карта и шофьорска книжка и здравна осигуровка и здравно досие и банково досие и каквото се сетите още в една карта. И така е 20 години насам, пак навреме сме се сетили, ще видим какво ще направят нашите IT та. Като ги знам какви ги вършат с кривите си пръсти, нямам велики очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Мен такава не ми требе, аз съм ваксиниран и отдавна си имам чип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 19
baybay11
преди 1 година
Аз съм против тези чипове, но никой не ме пита... След масовото им въвеждане очаквам взрив от кражби на лични карти на бг граждани с цел злоупотреба със самоличността им. Някои видове професии- като адвокати, нотариуси, съдии, прокурори- са особено уязвими за евентуалните пропуски в системата. Представяте ли си какво тържество за нашата имотна мафия ще е да се открадне личната карта на някой нотариус, напр. и до какви злоупотреби може да доведе това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
alex8712
преди 1 година
Преди години, когато Цв. Цветанов спря проекта за лични документи с чип, въвеждането на последните се обвързваше и с възможността за гласуване по интернет. Някой с инфо дали има движение по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още