IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второто полугодие изглежда по-трудно от първото за Риши Сунак като премиер

Въпреки скъсяването на разликата в социологическите проучвания преди изборите торите не успяват да изпълнят целите, поставени от премиера в началото на мандата

15:00 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Риши Сунак имаше две задачи, когато влезе на „Даунинг стрийт“: да стабилизира правителството след 49-те хаотични дни на своя предшественик, Лиз Тръс, и да направи Консервативната партия конкурентоспособна преди следващите общи избори. Стратезите сред торите се притесняват, че сега Сунак рискува да остане приклещен между първата и втората задача, пише Bloomberg.

Премиерът успешно „изяде“ преднината на опозицията в социологическите проучвания - Лейбъристката партия на Кийр Стармър беше с около 27 пункта напред, когато Сунак пое властта през октомври, а сега води с около 15 пункта. Но реално избирателно изпитание се очертава следващата седмица, като залогът са хилядите места в местните общински съвети. И предстоят големи предизвикателства в тази връзка.

Министри, стратези и съветници на торите се опасяват, че Сунак рискува да загуби инерция, достигайки таван в анкетите, докато политическите проблеми и политическите драми се натрупват. Тук се включват опасения, че на Сунак може да му бъде по-трудно от очакваното да изпълни петте ключови обещания, които даде на гласоподавателите в началото на 2023 г., споделят източници, пожелали да запазят анонимност.

Проучванията показват, че Сунак си е спечелил обратно група избиратели, които обикновено предпочитат консерваторите, но са загубили вяра в партията по време на сътресенията на правителствата на Тръс и Борис Джонсън. Екипът на премиера отдава това на ранния успех на Сунак чрез демонстриране на относителна компетентност.

Възвръщането на доверието дори на тези гласоподаватели по никакъв начин не е гарантирано, но значителна част от огромната преднина на лейбъристите в първоначалния период след Тръс винаги ще бъде мека, изтъква стратег. Проучванията винаги са склонни да показват близки резултати с наближаването на изборите, смятат както съветниците на торите, така и тези сред лейбъристите.

Сега Сунак трябва да спечели избиратели, които нямат исторически афинитет към торите. Помощниците на консерваторите признават, че ако партията не направи това достатъчно ефективно, Сунак все пак ще се насочи към огромна изборна загуба.

За да предприеме следващата стъпка, може да се наложи министър-председателят да излезе с по-смислено предложение към обществеността, смятат някои консерватори. Централата на партията предупреди „Даунинг стрийт“, че лидерството на лейбъристите може да се окаже значително по-трудно за преодоляване.

Ключовият въпрос винаги е бил как екипът на Сунак може да намали дефицита до между 5 и 10 пункта преди началото на предизборната кампания, посочва министър от кабинета. Стратезите на торите виждат това като вид преднина на лейбъристите в социологическите проучвания, която им позволява да твърдят, че страната се е насочила към висящ парламент, като никоя партия не осигурява управляващо мнозинство.

Но Сунак се бори с мощен наратив на лейбъристите: че след 13 години лошо управление на консерваторите е време за промяна.

Някои съюзници на премиера стават все по-нервни заради факта, че задачите, които той си постави - да намали наполовина инфлацията, да понижи дълга, икономиката да расте, списъците на чакащите в здравеопазването да бъдат намалени и преминаването на мигранти да спре - се оказват по-трудни, отколкото мнозина очакваха. Когато бяха обявени тези цели през януари, мнозина ги отхвърлиха като умишлено лесни за постигане. Това вече не изглежда така, шегува се един от поддръжниците на Сунак.

Правителствени служители бяха бесни от забележките тази седмица на главния икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, че британците трябва да приемат, че нещата се влошават, докато се подготвят за изборите.

Все още се очаква инфлацията да се охлади наполовина от около 10-те процента до края на годината. Но тя се оказва по-упорита от очакваното и е напът да достигне ниво около 4-5%, вместо 2-3% процента, както се надяваха някои представители от екипа на Сунак.

Това също означава, че на министъра на финансите Джереми Хънт ще му бъде по-трудно да предложи намаляване на данъците или да уреди индустриални спорове със синдикати с по-щедри предложения за заплащане. Перспективата за продължаване на стачките би била основна заплаха за образа на Сунак като решаващ проблеми.

Икономическият растеж до края на годината също се оказва трудно осъществима цел. Международният валутен фонд (МВФ) очаква Великобритания да бъде една от най-зле представящите се големи икономики тази година, с анемичен растеж през 2024 г.

И все пак настоящият план Номер 10, съобщен по-рано от Bloomberg, е свързан с това Хънт да предложи намаления на данъците в двата фискални отчета, вероятно преди изборите, в опит да повиши рейтинга на торите в социологическите проучвания.

Март беше добър месец, посочва министър от кабинета, с победи в областта на миграцията, бюджета и пакта за отбрана Aukus. През април обаче нещата за консерваторите тръгнаха надолу: вицепремиерът Доминик Рааб подаде оставка заради твърдения за тормоз, а здравните, железопътните и училищните работници заплашиха с нова стачка. Май и юни не вдъхват кой знае какъв оптимизъм, тъй като времето се затопля, което означава, че повече мигранти могат да прекосят Ламанша с лодки.

Въпреки това, един стратег от консерваторите е оптимист, отчасти защото не вижда положителни настроения сред избирателите към Стармър. Избирателите не са убедени, че лидерът на лейбъристите може да покаже, че е достатъчно различен от Сунак, за да предложи истинска алтернатива.

Лейбъристите „се възползват от основите, но страдат от обвинението, че Стармър няма положително предложение“, коментира Люк Трил, директор на мозъчния тръст More in Common.

Въпреки това Сунак засега изглежда неспособен да напредне допълнително срещу лейбъристите в социологическите проучвания. Фокусът на консерваторите върху неговото компетентно представяне „пожъна резултати и върна колебливите – но обикновено лоялни – тори“, посочва Трил, добавяйки: „Сега те имат нужда нещата да се подобрят материално и хората да го усетят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още