IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: Контраофанзивата на Украйна ще определи дали ще има преговори до края 2023 г.

Победата на Ердоган беше очаквана, тъй като той владее цялата държава, всички инструменти - и бизнеса, и медиите, и съдебната система, и администрацията, изтъква експертът

12:30 | 04.06.23 г. 14
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Напоследък се наблюдава техническа ескалация на войната в Украйна.  Тя се превърна в битка - в една конкретна битка. Контраофанзивата на Украйна ще определи дали ще видим преговори до края на годината или ще продължи да се търси решение чрез военни действия, заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това от една страна води до ескалация, до допълнително въоръжаване на Украйна, а от друга страна се наблюдава много изразена тенденция, че в зависимост от това как евентуалното настъпление ще се отрази върху динамиката на военните действия и върху териториално преразпределение, ще стане ясно дали до края на годината ще се инициира някакъв процес на преговори или ще продължат усилията за военно решаване на проблема“, изтъква експертът.

Той коментира и скорошната победа на настоящия президент на Турция Реджеп Таип Ердоган на последните избори.

"В победата на Ердоган на изборите няма изненада. Основният въпрос беше дали може Ердоган, който овладя цялата държава, да загуби властта и очевидно отговорът е "не". Той наистина владее цялата държава, всички инструменти - и бизнеса, и медиите, и съдебната система, и администрацията. Но по-важно е друго. Ердоган има два основни политически коза", изтъква Кючуков.

Според него първият политически коз е национализмът. "Той издигна самочувствието на турските граждани и не случайно в Западна Европа, във всички големи турски общности, те гласуваха за Ердоган. Те получиха самочувствието на представители на една сериозна държава. Точно обратното се случи на Балканите с турските избиратели, които виждаха в неоосманизма не толкова издигане на самочувствието, колкото притеснение за евентуалните бъдещи действия", коментира още експертът.

По думите му вторият коз е бил контролираната ислямизация на Турция, „която Ердоган осъществи".

По отношение на Балканите, в избора между стабилност и демокрация, в много политически среди той беше направен в полза на стабилността на Турция. След тези 20 години Ердоган е лицето на стабилността, посочи Кючуков.

Той добави, че не очаква промени в политиката на Ердоган след преизбирането му.

"Но очаквам активизиране в някои сфери. Ситуацията в момента, особено в международните отношения, е много изгодна за Ердоган. Той буквално е с развързани ръце, осребрявайки своята стратегическа значимост за НАТО", изтъква Кючуков, добавяйки: "Ердоган решава своите двустранни проблеми чрез НАТО. С Швеция и Финландия по повод кюрдите - чрез членството в НАТО, за критиките за правата на човека от страна на САЩ и ЕС - отново през призмата на своята значимост за НАТО. Като съюзник, той ще продължи да използва възможностите, които предлага за комуникация между Киев и Москва и между Запада и Москва. Между другото те се използват и от нас - и от ЕС и НАТО за комуникация, и от ООН (знаем за Зърнената сделка)".

Според Кючуков сега ръцете на Ердоган са развързани за действия в Северна Сирия (и ако се налага – в Ирак) по отношение на кюрдите.

„Нещо, което той прави, а като цяло международната общност си затваря очите за това, предвид по-големия конфликт, в който е ангажиран", допълни Кючуков.

Третата област, в която Ердоган разчита да се справи с проблемите, благодарение на външнополитическото си влияние, е свързана със засилване на позициите си вътре в самата Турция, включително и в икономическата сфера.

"Той разчиташе да се пребори с тези икономически проблеми за сметка на чуждестранно финансиране". Победата на Ердоган дава допълнителна стабилност на страната. "Това, което може да се очаква, е стабилизация и активизация", изтъква Кючуков.

Той коментира и ситуацията в Косово, която по думите му остава напрегната.

"Позицията на ЕС и НАТО е много еднозначна. Спрямо Балканите като цяло, тя следва подхода на императивната консолидация и това е във връзка с войната в Украйна. Тази политика буквално може да се формулира като: "Който не е с нас, е против нас". Това е "точно обратното на руския подход, който бих казал, че е имплицитна фрагментация: "Който не е тях, е с нас", изтъква експертът.

Той заяви, че ЕС се опитва да ускори решаването на спорните въпроси на Балканите.

„Намали се конфронтационната риторика между Гърция и Турция, беше направен сериозен опит да се деблокират преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС, нещо което се случи миналата година с т. нар. Френско предложение. И третия основен проблем беше Косово и Сърбия. Практически ултимативно ЕС отправи предложение за стъпките към нормализиране на отношенията. Предложение, което беше прието през февруари тази година и допълнено с анекс през март - между (Албин) Курти и (Александър) Вучич. Този анекс очертава пътя, стъпките, но не беше подписан, а устно приет, допълни събеседникът“, изтъкна Кючуков.

В коментара си за Сърбия гостът заяви, че Вучич сам е напуснал лидерската позиция на партията си и "това е свързано с договореностите в Косово и отстъпките, които направи там", а не с масовите стрелби. "Стремежът на Вучич е да запази държавната власт, за да проведе тези ангажименти, които беше поел. От друга страна да успокои сръбското общество - нещо, което не се получава в момента и това до голяма степен се дължи на случващото се в момента в Косово", споделя Кючуков.

Според него Сърбия е част от целия общоевропейски формат, „който като цяло, по един или друг начин, е солидарен с Украйна. Сърбия се стреми, естествено да запази отношенията си с Русия, които тя имаше в следствие на Косовската криза, следвайки примера на Унгария, Турция или някои други страни. Но Сърбия и Вучич имат за свой приоритет присъединяването към ЕС".

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
До: mechka ... викаш санкциите ги правят по-силни , войната ги укрепва , и те ще ни победят с мир ... :))) ... да не се забавляваш в свободното си време с харе кришна ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 9
mechka
преди 10 месеца
До: ИмпeраторътНикой никога няма да победи комунизъм на война, ако имахте 5 ст. във главата щяхте да знете че комунизма е най-добрата система за война. Украйна са мъртви барабар с НАТО и ЕС след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
***, тpoлът копейник с многото регистрации днес направо се е преработил да цъка минуси :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 15
adimos
преди 10 месеца
Съвсем скоро ЯО ще бъде употребено срещу натовските фашисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 28
Импeраторът
преди 10 месеца
Следващите месеци ще има много силна активност на руските ферми за фалшиви новини. На лице са сериозни кампании, които целят да отслабне подкрепата на запада. Подминавайте с насмешка нашите "герои". Нещата се развиват в полза на Украйна. Вече са направени поръчки за ПВО за лятото на 2024 г. Края на тази година завършват текущите програми за обучение на украински военни. Цивилизация е решена поне още една година да се бори с азиатската хорда, така че тези тролейбусна кампания е излишна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 13
mechka
преди 10 месеца
До: Lemon'sНе е прогноза, за разлика от вас не си вадя парите с хазарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 52
Lemon's
преди 10 месеца
До: mechka...Много точна прогноза, колкото тази, която трябваше да студуваме гладуваме и изпукаме в ЕС тази зима! Некадърници и загубеняци сте утайката на обществото, нищо повече - копеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 32
zelka007
преди 10 месеца
До: mechka ... мда , така е чeбурашка от има-няма 70-80 години , все се разпада колективният запад ... :))) ... и все е скоро , туко зад ъгъла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 65
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: mechka Единственото, за което си прав, е че ще дyxaтe всички копейки. И си смени първата сричка на името от Ме на Пи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 23
mechka
преди 10 месеца
Няма да има нито контраофанзива нито Украйна, приключи. И когато бъде сгазена окончателно ще се разпаднат изпърдяното НАТО и европедалския съюз. Ние ще го духаме като първи ибричкии на загубилите. Първа ще напусне НАТО Турция. Дедоларизацията ще се ускори и страните ще се надпреварват да бъдат в БРИКС, никой не обича загубеняци. Запада ще банкрутира и ние с него, тотален разпад. Правителство ПП-ДБ ГЕРБ е да строиш фабрика преди 9-ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още