IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще наследи Мария Габриел като български еврокомисар?

Възможно е новият ни еврокомисар да има и нов ресор, твърдят анализатори

11:22 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

България бързо трябва да се излезе с кандидатура за европейски комисар, като водещото е, че номинираният трябва да бъде разпознаваемо лице и да защитава европейските ценности. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Мястото на български еврокомисар остана вакантно, след като Мария Габриел се оттегли, за да стане министър-председател на ротация при съставянето на редовно правителство.

Според бившия зам.-министър на външните работи  Керемедчиев е възможно кандидатът за поста да е евродепутат. За него това не е лоша идея, защото Мария Габриел е била и евродепутат. „Би било хубаво много бързо да навлезе в проблематиката, както и да бъде разпознаваемо лице и бързо да мине през много тежките проверки и тестове. Нямаме много време, много бързо трябва да се излезе с кандидатура, имали сме провали в миналото", отбеляза той по Bulgaria ON AIR.

По думите му България трябва отново да покаже, че е стабилен и надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО.

Директорът на Портал "Европа" Юлиана Николова очаква номинация, която да е еквивалентна или по-добра от тази на Мария Габриел. Освен това да е излъчена с консенсус и в духа на еврокомисията и принципите - да е от Европейската народна партия (ЕНП), защото Мария Габриел беше от партията. Според Николова излъчване на кандидат от друго политическо семейство би срещнало съпротива от ЕНП, което вече е заявена позиция.

"В договорите има изискване за еврокомисар - това е човек, който безспорно споделя, разпространява и служи на европейските ценности. А от друга страна има компетентност в областта, за която трябва да кандидатства... Предстои работа на правителството, но водещото трябва да е безспорен европеец и човек, който защитава европейските ценности", посочи Николова.

Керемедчиев уточни, че при промяна на еврокомисар по време на действащ мандат на ЕК по-скоро се отнемат функции, отколкото да се добавят: "Настроен съм скептично дали ще има голяма промяна в длъжността на нашия еврокомисар, но е важното да го има, колкото може по-бързо".

"Най-важното изискване към еврокомисаря е той да бъде независим, да не получава инструкции от собственото си правителство, а да бъде независима фигура, която може да прави политика. И Европейската комисия, и държавата полагат много усилия да подготвят кандидата си. Комисията също така осигурява експерти, които да подготвят нашия кандидат", коментира още директорът на Портал "Европа".

Бившият зам.-министър на външните работи подчерта, че знанието на езици не е водещо.

"Добрата подготовка за ресора, който би се предоставил на еврокомисаря, е много важен. И разпитите биха били много по-дълбоки, ако се види, че в някоя от сферите кандидатът се запъва. Подготовката е много по-важна от езиците", каза още Милен Керемедчиев.

От думите на Николова стана ясно, че няма парламентарна намеса в избора на еврокомисар, а е решение на изпълнителната власт.

"Мария Габриел ще има сериозна дума в избора на кандидат за еврокомисар. Без нейното съгласие, или пък сериозно участие, едва ли ще излезем с кандидатура… Важно е да излъчим силен представител - ако е жена, още по-добре, за да продължим тази традиция", смята Керемедчиев.

Директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова коментира преди месец, че процедурата по избор на нов еврокомисар не е проста и е възможно страната ни да не получи същия ресор след оставката на Мария Габриел, която отговаряше за „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“.

По думите ѝ в ЕК е практика еврокомисарите да могат да бъдат заменяни, дори в последните години немалка част от тях се включват в политически надпревари в собствените си държави.

Меглена Кунева, която беше първият български представител в ЕК, коментира, че е възможно новият български еврокомисар да има нов ресор. „Не съм сигурна дали ще се даде същият ресор, може да се даде нещо съвсем различно“, предположи тя, цитирана от Dnes.bg, и обясни, че това е в прерогативите на председателя на ЕК.

Според нея е възможно да се поискат и две кандидатури.

„България трябва да направи първо своите сондажи, като се търси най-подходящата кандидатура. Ще се търси нещо, с което всички групи да бъдат съгласни“, смята Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още