IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция продължава преговорите с Швеция, Финландия и НАТО за членството на Стокхолм в алианса

Шведският главен преговарящ Оскар Стенстрьом казва, че срещата с турските представители е минала добре

20:09 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Представители на Турция, Швеция, Финландия и НАТО са се договорили днес да продължат разговорите за шведското членство в алианса, съобщават от турското президентство, цитирано от Ройтерс.

Те са обсъдили днес в Анкара напредъка на Стокхолм по тристранното споразумение, постигнато в Мадрид миналата година, се уточнява в изявление на президентството.

Страните са се договорили да продължат да работят върху бъдещи конкретни стъпки в посока членство на Швеция в НАТО, казва се още в съобщението на президентството.

Шведският главен преговарящ Оскар Стенстрьом казва, че преговорите с турските представители са минали добре и че дискусиите, целящи преодоляване на възраженията на Анкара, ще продължат, но все още не е определена нова дата.

"Моята работа е да убедя нашия събеседник, че сме свършили достатъчно. Мисля, че сме", казва Стенстрьом.

Турция обаче не е готова да вземе решение все още и смята, че се нуждае от още отговори на въпросите, които има, допълни той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере днес, че Швеция не трябва да храни големи очаквания във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО следващия месец във Вилнюс с оглед на присъединяването на страната към алианса. В интервю пред репортери на връщане от посещение в Азербайджан Ердоган заяви, че преди Анкара да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, Стокхолм трябва да направи повече, за да успокои турските опасения по отношение на тероризма.

Днешната среща е четвъртата от постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция, създаден от трите държави, за да насочва и следи изпълнението на меморандума, подписан в Мадрид през юни м.г., който проправи пътя на двете скандинавски страни да започнат процес за присъединяване към НАТО.

През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за членство в НАТО след руското нахлуване в Украйна, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция. Като мотив срещу присъединяването на Стокхолм към алианса Турция посочва, че Швеция укрива членове на кюрдски бунтовнически групи, които Анкара смята за терористични. 

Швеция казва, че спазва своята част от споразумението с Турция, сключено в Мадрид, което има за цел да отговори на опасенията на Анкара, свързани със сигурността, включително въвеждането на нов закон за борба с тероризма. Стокхолм заявява, че спазва националното и международното законодателство за екстрадирането.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още