IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залогът е прекалено голям, колко ще издържи "сглобката" в управлението?

Може да подадем оставка, няма да допуснем ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да решават, заяви Кирил Петков

12:19 | 23.06.23 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Напрежението в управляващата коалиция на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ескалира. За пореден ден днес бяха разменени остри реплики между двете формации. Чуха се обвинения за плаващи мнозинства в парламента. Подаването на оставка на правителството "Денков" е на дневен ред, стана ясно от думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков тази сутрин. ПГ на ПП-ДБ дадоха извънреден брифинг в парламента.

Днес от ПП-ДБ отказаха да влязат в зала в Народното събрание като демонстрация на несъгласие с действията на ГЕРБ-СДС. "Групата на ПП-ДБ няма да влезе в пленарната зала днес, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са скрито мнозинство", заяви Кирил Петков.

"Отиваме на съвещание, за да вземем решение какво правим, ако този тип нарушавания на разбирателството продължават. Няма да стоим само и да говорим. Ще имаме декларация какви ще са действията ни, сред тях е и потенциално подаване на оставка", уточни Петков.

Той заяви, че ПП-ДБ няма да допуснат задкулисна коалиция, което той определи като „скритото мнозинство ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", да избере ръководителите на всички регулатори. По неговите думи е нарушена договорката, че председателите на Сметната палата, БНБ и Здравната каса ще бъдат обсъждани и решавани между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов добави, че няма да бъде допуснато да има "правителство параванче с нашата подкрепа". "Правителството не се разваля, но трябва много ясно да определим характера му - дали е правителство параванче или част от промяната", заяви Иванов.

Политологът проф. Румяна Коларова и социологът Елена Дариева коментираха пред Bulgaria ON AIR какви са възможностите в създалата се ситуация.

Според Коларова двете страни в това управление трябва да приемат факта, че имат споделено управление и трябва да споделят власт. „Трябва да намерят модела, по който да споделят тази власт… “Продължаваме промяната" може да има претенции, че освен пълен контрол над изпълнителната власт, с ограниченото присъствие на вицепремиер от ГЕРБ, всичко останало трябва да бъде тяхно, но да са равнопоставени в парламента … Нито Шенген, нито еврозоната може да бъде постигната до есента", коментира политологът.

"Вижда се, че стратегията на ГЕРБ е малко по-успешна от гледна точка на електоралната подкрепа. ГЕРБ я запазва, спазвайки вид дистанция и по-скоро ще упражнява контрол върху това правителство. При ПП има електорална ерозия и отлив", каза още Коларова и добави, че ДПС е в много удобна ситуация, като при тях не може да се говори за електорални загуби след решенията им.

Поне до есента надали ще станем свидетели на разпад, залогът е прекалено голям

Социологът Елена Дариева на свой ред заяви, че медът върви с жилото и не е резонно да очакваш, че партньорът в това управление ще се откаже от своите амбиции. 

"ГЕРБ постигаха плаващи мнозинства, това беше известно на ПП-ДБ. Би било наивно да очакват различно поведение. От вчера фокусът на общественото внимание е главно върху двете основни коалиции в НС. Тази ситуация устройва и двете политически сили. Това поставя останалите политически сили в неблагоприятна ситуация, особено предвид хоризонта на местните избори. И двете формации могат да извлекат дивиденти на прага на местните избори и тази "сглобка" ще издържи поне до есента", каза Дариева.

По думите ѝ предстои да видим как ще се развият събитията по отношение на конституционните реформи и промените, които се готвят в частта "съдебна власт". 

"Един от главните въпроси е дали Делян Пеевски може да се яви детрониращ модела "Пеевски". Отговорът на този въпрос е еднозначен. Търканията ще продължат и по тази ос. Поне до есента надали ще станем свидетели на разпад, залогът е прекалено голям", смята Дариева.

Румяна Коларова посочи, че най-важното е да се преговаря по общата законодателна програма непрекъснато и интензивно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
Колкото й натегнат бурмите, толкова ще държи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
andy
преди 10 месеца
Кенет Мърдър трябва да ги привика на вечеря и да ги черпи един бой! Отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Моабет да става
преди 10 месеца
"Няма да стоим само и да говорим. Ще имаме декларация..." Декларацията какво е? Пак говорене. За правителството натиснаха Бойко и той отстъпи, но явно не е обещавал нищо за парламента и сега показва как може да направи завземане на контрола в парламента. Дали на ПП ще им стиска правителството да подадат оставка и да идат на избори /ако преди това Бойко не се договори за друг формат на правителство/ На Бойко дали му стиска да рискува да бутне парламента и да загуби депутатския имунитет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още