IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за коалиционното правителство на Шолц достигна ново дъно

В същото време расте одобрението на германските избиратели за крайнодясната и антиимиграционна "Алтернатива за Германия"

19:38 | 09.07.23 г. 3
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Подкрепата за трипартийното правителство на германския канцлер Олаф Шолц се срина до най-ниското си ниво от идването му на власт в края на 2021 г., като политически вътрешни борби и куцащите усилия за преход към чиста енергия подкопават нагласите на избирателите в най-голямата икономика в Европа, предава Bloomberg.

Общественото недоволство от социалдемократите на Шолц, „Зелените“ и ориентираните към бизнеса Свободни демократи е достигнало исторически връх от 70%, сочат данни на института INSA, публикувани от неделното издание на вестник Bild. Под 40% от анкетираните, рекордно дъно, са заявили, че ще подкрепят една от трите парти, ако изборите бяха сега. Повече избиратели са заявили, че ще подкрепят антиимигрантската и скептична по въпросите на климата „Алтернатива за Германия“, отколкото ГСДП на Шолц.

Общественото недоволство заради инфлацията, рекордната имиграция и скъпите мерки за опазване на климата натежават върху коалицията на Шолц през последно време. Вътрешните борби и сочене с пръст ограничават възможността на алианса да постига напредък по амбициозния си дневен ред за декарбонизиране на икономиката, особено на фона на по-високите разходи за енергия и растящата подкрепа за антисистемната „Алтернатива за Германия“.

Шолц не успява да остане позитивен, докато Германия се бори с бързо застаряващо население и недостиг на квалифицирана работна ръка, особено в технологичния сектор, здравеопазването и детските грижи. Притесненията от остър недостиг на служители в ключови сектори са в контраст с огромния приток на мигранти, който се ускори след нашествието на Русия в Украйна. Той възобнови дебати в обществото за интеграцията и граничната политика.

В неделя канцлерът отново нападна „Алтернатива за Германия“, като заяви, че чуждестранните служители ще бъдат от ключово значение за бъдещия икономически успех на страната му.

„Нуждаем се от мъже и жени от други страни, които да ни помогнат“, каза Шолц в изказване по повод годишнината на германска верига дрогерии. „Искаме да привлечем на германския трудов пазар тези хора, които искат да останат тук, в нашите магазини, болници, центрове за дневни грижи и компании“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... нищо не е паднало . приеха квота за "зелени газове" за съществуващите инсталации . м/у другото забраната за използване на газово отопление в новопостроени сгради е в сила в доста държави плюс интегриране добив на ВЕИ . У нас има вече промишлени и офис сгради , и то масивни , изцяло на ВЕИ , че даже и продават ток ... аз съм пряк свидетел колко е по-добро отоплението с термопомпа от нафтов котел . вярно , сметката за ток нараства , но разликата е от небето до земята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
В лайййняния форум има едно мйдеррааторче Хъ Уйййиий, което ходи подир мен да ми редвактира мненията по свой вкус. Не понеже има нещо обидно, а понеже не го кефи. Може ли да му каже някой на това мазно пееедалче какво значи мъъдератор? Не значи да си редактираш мненията по свой вкус, Хъ Уиийй чо. И ти не ме кефиш, амма не ходя след теб да ти избивам куровете от устата, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 10 месеца
Последната простотия с опита им да забранят газовото отопление в новите сгради им нанесе сериозен удар.Засега съдът, слава богу , блокира това намерение, но не мисля,че зелените екстремисти ще се откажат.Не знам кога ще разберат ,че с крайностите си ще предизвикат сериозно обществено недоволство и ще застрашат идеята за истински екологично бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още