IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Нямам търпение да работим с Китай в сфери от взаимен интерес

Международните банки за развитие трябва да се реформират, преди да може се помисли за увеличаване на капиталите им, каза американският финансов министър

09:30 | 16.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че "няма търпение" да започне да работи с Китай в сфери от взаимен интерес, които включват и преструктурирането на дълговете на по-бедните страни. Тя допълни, че международните банки за развитие трябва да се реформират, преди да може се помисли за увеличаване на капиталите им, предаде Ройтерс.

Йелън заяви това на пресконференция преди срещата на министрите на финансите и ръководителите на централните банки на страните от Г-20 в Индия. 

Тя посочи, че визитата ѝ в Пекин миналата седмица е помогнала за поставянето на отношенията между САЩ и Китай върху "по-сигурна основа" и че двете най-големи икономики са задължени към света "да си сътрудничат в сферите от взаимен интерес".

"Има много работа за вършене. Но вярвам, че това пътуване беше важно начало. Нямам търпение да започна да надграждам основата, която поставихме в Пекин", каза Йелън. 

Американската министърка предупреди, че Вашингтон ще продължи да спира достъпа на Русия до военното оборудване и технологиите, от които се нуждае за инвазията ѝ в Украйна.

"Една от ключовите ни цели тази година е да се противопоставим на усилията на Русия да избегне нашите санкции", подчерта Йелън. 

Тя допълни, че на срещата на Г-20 в Гандинагар ще продължи да настоява за "пълно и навременно участие на всички двустранни официални кредитори в преструктурирането на дългове".

Йелън посочи, че е обсъдила преструктурирането на дълга на Замбия с китайските си колеги и въпреки че преговорите са отнели твърде много време, различията са били преодолени.

"Трябва да прилагаме общите принципи, за които се договорихме в случая със Замбия, и по отношение на други страни, вместо всеки път да започваме от нулата. И трябва да действаме по-бързо", подчерта Йелън. 

Американската министърка изрази надежда, че работата по дълговете на Шри Ланка и Гана ще бъде финализирана бързо, за да може Международният валутен фонд (МВФ) тази есен да пристъпи към първоначални прегледи на кредитните програми.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още