IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващите големи рискове: Китайското напрежение за Ида Лиу

Ако сте международен инвеститор, не можете да пренебрегнете втората по големина икономика в света, коментира глобалният ръководител за частно банкиране на Citigroup

08:06 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Ида Лиу. Снимка: Bloomberg LP
Ида Лиу. Снимка: Bloomberg LP

Инвестирането включва управление на рискове и през изминалата година не липсваха предупредителни сигнали.

От страховете от рецесия през продължаващата война в Украйна до геополитическото напрежение навсякъде по света – инвеститорите трябваше да преминат през несигурни води в търсене на възвръщаемост. А следващото десетилетие изглежда обещава да бъде поне също толкова рисково.

Bloomberg обобщава мненията на трима известни инвеститори, управляващи средства в продължение на десетилетия, за следващия голям риск, който се задава през идните 5-10 години: Боаз Уайнстийн, съосновател на хедж фонда Saba Capital Management; Дейвид Рубенстийн, милиардерът съосновател на Carlyle Group; и Ида Лиу, глобален ръководител за частно банкиране на Citigroup.

Investor.bg представя техните прогнози в три отделни материала. В този е ред на Ида Лиу. Мнението на Боаз Уайнстийн може да прочетете тук, а на Дейвид Рубенстийн тук.

Геополитическите притеснения, които инвеститорите все още имат, са в умовете на всички. Какво ще стане със САЩ и Китай? Смятам, че това е най-големият въпрос, като все още виждаме голямо раздвоение и продължаващото обтягане на отношенията помежду им, особено във връзка с Тайван, коментира Лиу.

Какво ще се случи с Тайван? Може ли да има възможна война между Китай и САЩ? Това е много комплексен и сложен въпрос, който занимава хората и може да се окаже събитие „черен лебед“ (еднократно, непредвидено събитие, което има силен ефект върху икономическия, политически и социален живот, бел. ред.) в бъдеще, най-вече като се има предвид, че Тайван е лидер при полупроводниците.

Изкуственият интелект (ИИ) е една от най-големите тенденции, които наблюдаваме, и изцяло се води от индустрията на полупроводниците. А Тайван очевидно доминира в бизнеса с чипове днес, най-вече при най-усъвършенстваните чипове. Когато става въпрос за пет нанометра и надолу, 90% от снабдяването е от Тайван. Така че това не трябва да се подценява. Това е много сложно геополитическо притеснение, което все още наблюдаваме и е нещо, което да ни е приоритет през следващите няколко години.

Продължаващото разделение между САЩ и Китай всъщност представлява възможности за позициониране на нашите клиенти, коментира Лиу. На развиващите се пазари търговията се води с около 40% отстъпка спрямо развитите пазари. Смятаме, че ще има повече възход на нововъзникващите пазари през следващите години, особено след като сме на мнение, че силата на щатския долар е достигнала своя връх, допълва тя.

Може да има някои много интересни възможности на развиващите се пазари и заради това разделение ще се виждат нови модели в световната търговия. Това означава, например, че Мексико ще продължава да се облагодетелства от близостта си със САЩ. Вижте Бразилия. Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия днес.

Вижте някои от страните в Югоизточна Азия, които се възползват от движението, което се наблюдава при диверсификацията на компаниите, базирани в Китай. Вижте Тайланд, Виетнам, Малайзия. Там има някои възможности. Да не говорим за Индия. Много различни държави ще бъдат облагодетелствани през следващите няколко години и ще продължават да се облагодетелстват от промените и моделите, които наблюдаваме в световната търговия.

Аспектът, който най-много притеснява Лиу, обаче е дали ще има война, защото тогава ще става въпрос за наистина ужасни международни последици. Надеждите са, че няма да се стигне до там, но това е нещо, за което инвеститорите със сигурност са притеснени. Да се гарантира, че имате много международно разнообразно портфолио ще помогне да се предпазите от някои от тези усложнения, както и да уловите някои възможности от променящите се модели на търговия между САЩ и Китай.

Няма спор, че Китай е изключително силна страна. Тя е втората по големина икономика в света и не може да бъде пренебрегвана. Ако сте международен инвеститор, не можете да пренебрегнете втората по големина икономика в света. Има толкова много развития и напредък, които продължават да се случват в региона, включително напредъка, който се наблюдава при ИИ, виртуалната реалност, роботиката и дори чистата енергия. Ако сте инвеститор, търсите възможности за растеж и просто не може да пренебрегнете тези.

Очевидно е, че САЩ е водеща сила и винаги ще е такава. Но смятам, че и двете икономики са много важни и като инвеститори трябва да сме сигурни, че гледаме натам, накъдето има най-много възможности за растеж за нашите клиенти и как да позиционираме техните портфолиа. И това ще включва и двете страни в микса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още