IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващите големи рискове: Притеснението на Боаз Уайнстийн за екстремните пазарни разпродажби

Bloomberg обобщава мненията на трима известни инвеститори, управляващи средства в продължение на десетилетия, за голeмите рискове в идните 5-10 години

08:21 | 31.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Боаз Уайнстийн. Снимка: Bloomberg LP
Боаз Уайнстийн. Снимка: Bloomberg LP

Инвестирането включва управление на рискове и през изминалата година не липсваха предупредителни сигнали в тази сфера. От страховете от рецесия през продължаващата война в Украйна до геополитическото напрежение навсякъде по света – инвеститорите трябваше да преминат през несигурни води в търсене на възвръщаемост. А следващото десетилетие изглежда обещава да бъде поне също толкова рисково.

Bloomberg обобщава мненията на трима известни инвеститори, управляващи средства в продължение на десетилетия, за следващия голям риск, който се задава през идните 5-10 години: Боаз Уайнстийн, съосновател на хедж фонда Saba Capital Management; Дейвид Рубенстийн, милиардерът съосновател на Carlyle Group; и Ида Лиу, глобален ръководител за частно банкиране на Citigroup.

Investor.bg представя техните прогнози в три отделни материала. Първи е Боаз Уайнстийн.

Какво ни очаква през следващите няколко години можем само да предполагаме. Ще има ли рецесия през 2024 г.? Ще има ли изобщо рецесия?

Когато най-накрая стигнем до тази разпродажба, рецесията, която ще дойде, ще е различна от тази в миналото.

Разговарях с Виктор Косла (основател и главен инвестиционен директор на инвестиционната фирма Strategic Value Partners, бел. ред.) на събитие наскоро и той каза, че в живота му всички рецесии са били такива, при които Федералният резерв е можел да направи изключителни неща, за да подкрепи пазара, казва Уайнстийн. Но заради твърде многото нулеви лихвени проценти имаше недобре преценени бизнес инвестиции. Имаше голямо печатане на пари, имаше много екстремни ходове от страна на Фед – включително неща, които не бяха правили преди. Държавният дълг, не само в САЩ, но и в Япония, расте.

И следващият път, когато има сериозна разпродажба, Фед няма да може да дойде да спаси пазара заради нещата, които се случват сега. Количественото затягане е обратното на количественото облекчаване – като антигравитация.

През март 2020 г., когато инвеститорите на дребно излизаха от борсово търгувани фондове (ETF) и взаимни фондове и на практика създадоха лавина на пазара на облигации, Фед беше там, за да направи страхотни неща, които не е правил никога преди: покупка на ETF-и на джънк облигации; инвестиране не само в кредитиране за компаниите, но и в реално рискови активи на финансовите пазари. Това беше изненадващо и не смятам, че ще го направят отново, поне не и толкова лесно. Така че съм притеснен, че тези разпродажби по фундаментални причини може да се окажат усилени по технически причини, посочва Уайнстийн.

Със сигурност има рискове за пазарите и за икономиката, защото това не са просто трейдъри на деривати, които играят игрички. Това са частни кредити, заеми към компании, които нямаше да могат да ги получат, ако не бяха нулевите лихви. Много хора на пазара на частен дълг са развълнувани сега за възможностите при лихва от 13%.

Тези 13% може и да ви звучат добре, ако сте инвеститор. Как обаче ви звучи, ако сте компания и сте започнали при 7%, но сега сте на 13% и икономиката може да се забави? Ще има голямо ускорение на дефолтите. Няма нужда от кристална топка за това. Това се случва и то без рецесия, и тенденцията ще нарасне. S&P ще удвои темпа на дефолти следващата година, тръгвайки от една много скромна основа.

Може да погледнем към SPAC пазара като микрокосмос. Преди имаше около 600 SPAC компании (фирми за придобиване със специална цел - бел. ред.). Сега са едва десетки и броят се свива с всяка седмица. Има лоши инвестиции. Имаше твърде много капитал заради 0% и компаниите за летящи автомобили и биоразградимите торбички за пазаруване. Всичко това са красиви идеи, но от тях изкарват ли се пари? Могат ли да се издържат, когато разходите за дълг не са 7%, а 13%?

Ще достигнем крайна точка и ще се види дали облигационният пазар е бил прав, че Фед ще победи инфлацията и лихвите ще намалеят от средата на следващата година. Или Фед в действителност е бил прав, че все още не сме стигнали края. Ще дойде момент, както казва Лари Съмърс (бивш министър на финансите на САЩ, бел. ред.), когато картите ще бъдат поставени на масата и ще стане ясно. Ден на разплата.

Джънк облигации, джънк кредити, джънк обезпечени задължения по заеми (CLO), частни кредити: преди 20 години този свят се смяташе за непригоден за инвестиции. Сега има фирми, които се опитват да разгадаят как да накарат неопитните инвеститори да вложат средства в частен капитал с довода, че не е честно да нямат достъп до такива неща. Е, това е тенденцията при инвестирането на дребно.

Пазарите имат поведенчески аспект. Има психология. Има емоция. Вижте манията по меме акциите. Психологията зад това е прекалено лесна. Научихме си урока: „Не се притеснявайте. Тази разпродажба е възможност за покупка“. И се притеснявам, че поведенческият аспект може да се обърне и да изостри разпродажбата. Инвеститорите на дребно продават, когато пазарът се понижава, когато се изплашат, както стана по време на COVID. Така че тази дневна лавина от ликвидност намалява и ще има още разпродажби. Това ме притеснява, посочва Уайнстийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още