IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прекъсна финансовата подкрепа за Нигер

САЩ заплашват да направят същото заради военния преврат

15:29 | 29.07.23 г. 1
Привърженици на военната хунта, която пое управлението на страната, на демонстрация с руското знаме пред парламента в Ниамей. Снимка: EPA/STR
Привърженици на военната хунта, която пое управлението на страната, на демонстрация с руското знаме пред парламента в Ниамей. Снимка: EPA/STR

Европейският съюз (ЕС) прекъсна финансовата подкрепа за Нигер след военния преврат. Франция също прекрати помощта си за страната, а САЩ заплашиха, че ще направят същото, предава Ройтерс.

Нигер е една от най-бедните страни в света, като получава близо 2 млрд. долара годишно официална помощ за развитие, според Световната банка.

Страната е ключов партньор в сигурността на западни държави като Франция и САЩ, които я използват като база за усилията си да овладеят ислямистките бунтове в района на Сахел в Западна и Централна Африка.

По-рано смятана за най-стабилната страна в региона, Нигер е и седмият по големина производител на уран в света, отбелязва информационната агенция.

Досегашните чуждестранни съюзници на Нигер отказват да признаят новото военно правителство, ръководено от генерал Абдурахаман Тиани, предишен началник на президентската гвардия, който офицери обявиха за държавен глава в петък.

За демократично избрания президент Мохамед Базум няма вест от сутринта в четвъртък, когато беше затворен в президентския дворец, въпреки че правителството на Франция твърди, че са водени разговори с него. Западът признава него за легитимен президент на страната.

„В допълнение към незабавното прекратяване на бюджетната подкрепа, всички действия за сътрудничество в областта на сигурността се прекратяват за неопределено време с незабавен ефект“, посочва се в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Нигер е ключов партньор на ЕС в миграционната криза. Блокът разполага и с малък брой войски в Нигер за мисия за военно обучение.

ЕС е отделил 503 млн. евро от бюджета си за подобряване на управлението, образованието и устойчивия растеж в Нигер за периода 2021-2024 г.

САЩ имат две военни бази в Нигер с около 1100 войници и също така предоставят стотици милиони долари на страната като помощ за сигурност и развитие. „Значителната помощ, която предоставяме на хората в Нигер, е застрашена. Подкрепата зависи от продължаването на демократичното управление“, коментира държавният секретар на страната Антъни Блинкън.

Организацията на обединените нации заяви, че превратът не е засегнал доставките на хуманитарна помощ.

Все още не е ясно каква е подкрепата за военната хунта сред местното население. Тълпи от хора излязоха на протести в подкрепа на президента Базум. Протестиращи в подкрепа на преврата обаче също демонстрираха в столицата Ниамей.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) ще проведе извънредна среща на върха в Нигерия в неделя, за да обсъди ситуацията в Нигер.

След извънредно заседание в петък Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз излезе с изявление, в което настоя военните да се върнат в казармите си и да възстановят конституционния ред в рамките на 15 дни. Не се посочва обаче какво би се случило след този поставен срок.

Абдурахман Тиани се обърна към населението на страната по националната телевизия. Той осъди корупцията и управлението на сигурността, но същевременно обеща да зачита международните партньорства, които превърнаха Нигер в ключов съюзник на западните правителства за борбата са джихадизма в Западна Африка.

Демократичното отстъпление в страната може да затрудни ООН и Запада да продължат подкрепата си. Подобен ход може да отвори вратата за Русия, която разшири влиянието си в региона през последните години най-вече чрез частната наемническа група „Вагнер“, пише Bloomberg.

Медията обобщава и какво се знае за Тиани. Той е близък до бившия президент Махамаду Исуфу – той назначи Тиани за ръководител на президентската гвардия през 2011 г. Исуфу беше важен партньор на Запада, като сключи забележителна сделка с ЕС за спиране на потока от мигранти през 2015 г. и позволи на САЩ да изградят база за безпилотни самолети заради либийските екстремисти.

Силите на Абдурахман Тиани отблъснаха опит за преврат през март 2021 г., когато военна част от близка армейска база се опита да превземе президентския дворец само 48 часа преди Базум да положи клетва.

Избирането на Базум бележи първото мирно, демократично предаване на властта в Нигер от независимостта на страната през 1960 г. След встъпването му в длъжност той запази Тиани като началник на президентската гвардия, специална част от около 700 войници.

Тиани е от северозападния регион Тилабери близо до границата на Нигер с Мали. Регионът от години е в плен на насилие, свързано с „Ислямска държава“.

Той е на 59 години и е много по-възрастен от войниците, дошли на власт в съседните Мали, Буркина Фасо и Чад при превратите там (около 30 години).

Преди да се присъедини към личната охрана на Исуфу, Тиани ръководи сили в южния регион Зиндер близо до границата с Нигерия и в северния регион Агадез, който е под влиянието на трафиканти на мигранти и контрабандисти през пустинята Сахара.

Тиани е „много дискретен“ и „много близък до Исуфу“, според бившия кмет на Агадес. „Той е човек, който познава системата много добре. Той беше част от системата повече от десетилетие. Сега той се обърна срещу него в момент, когато страната страда. Това са трудни времена за Нигер, може би най-предизвикателният период в историята на страната ни“, допълва бившият кмет.

Тиани е служил и в мироопазващи мисии на ООН в Кот д'Ивоар, Судан и Демократична република Конго. Той е преминал обучения във Франция, Мароко и САЩ, преди да се присъедини към президентската гвардия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
Damian12
преди 9 месеца
сега ще чакат рубли, ама йок :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още