IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на ЕС да стабилизира Западна Африка отново се провали

Свалянето на ориентирания към Запада президент ще означава събаряне на нигерско-френското сътрудничество с големи регионални последици

13:17 | 29.07.23 г.
Поддръжници на демократично избрания президент на Нигер протестират в негова защита. Снимка: EPA/STR
Поддръжници на демократично избрания президент на Нигер протестират в негова защита. Снимка: EPA/STR

Надеждата на Европа, че може да подкрепи остров на стабилност в Западна Африка, умря, след като Нигер се изплъзна и попадна под военно управление.

Европейският съюз (ЕС) - и по-специално Франция, заложиха много на Нигер, като Париж изпрати ресурси и войски в страната, а ЕС отдели 40 млн. евро за подпомагане обучението и оборудването на армията. Целта беше да се спре проникващото влияние на Русия в региона, да се изкоренят нарастващите терористични заплахи и да се спрат миграционните маршрути, които минават през Нигер, пише Politico.

Всичко това сега е под съмнение.

Тази седмица армията на Нигер - същата, която ЕС обеща да обучава, взе за заложник демократично избрания президент и обяви, че ще управлява. Докато превратът се разгръщаше, свързаната с Кремъл наемническа групировка „Вагнер“ бързо си приписа (съмнителна) заслуга за помощта и руските пропагандисти с радост разпространиха посланието.

За Европа това е сериозен удар. Континентът загуби значително влияние в региона след подобни военни преврати в близки страни като Мали и Буркина Фасо. Тези събития принудиха Франция, някога местна колониална сила, да се оттегли и да промени стратегията си.

Сега Париж пак ще трябва да променя позицията си, този път заедно със своите съюзници в ЕС, пише медията.

„Шоковите вълни ще бъдат широкообхватни“, коментира пред Politico Лоран Биго, бивш френски дипломат и специалист по Западна Африка. „С нашата фиксация върху стабилността ние правим същата грешка да подкрепяме провалени режими и в крайна сметка това неизбежно ни води към криза“, допълва той.

Превратът от тази седмица е „камбана, която бие на умряло за военното присъствие на Франция в Африка“, казва още той.

Времето е всичко

Превратите не са нещо необичайно в тази част на Африка. Моментът на удара срещу лидера на Нигер, който е западен съюзник, е ключов.

Влиянието на Москва върху събитията от тази седмица е невъзможно да се пренебрегне - от твърденията за пряко участие в преврата на групата „Вагнер“, която има силно присъствие в региона, до поддръжниците, развяващи руския флаг пред парламента на Нигер.

Моментът на заграбването на властта съвпада с голямата среща на върха Русия – Африка, която се проведе в Санкт Петербург – градът на президента на Русия Владимир Путин и на шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин. Самият Пригожин, за който се смяташе, че е изпратен в изгнание в Беларус след метежа в Русия миналия месец, се появи в периферията на срещата на върха.

„Това всъщност е придобиване на независимост и освобождаване от колонизаторите“, коментира Пригожин в гласово съобщение, публикувано в канал на Telegram. „Това показва ефективността на „Вагнер“, продължава Пригожин в съобщението. „Хиляда бойци на „Вагнер“ са в състояние да възстановят реда и да унищожат терористите, като им попречат да навредят на цивилното население“, казва още той.

Линията на Пригожин се подсилва от съюзнически информационни източници: в петък в Telegram каналът Gray Zone имаше съобщение за демонстрации в подкрепа на „Вагнер“ в Буркина Фасо, Мали и Централноафриканската република, както и в Нигер.

Наблюдателят на Русия Марк Галеоти обаче изразява съмнения, че превратът в Нигер е бил направен по поръчка. „Това ми звучи по-скоро като опортюнистично извъртане, отколкото като хитро планиране. Превратите са потенциално рискови неща – никой не ги насрочва за нечия друга радост“, коментира Галеоти, който е директор на консултантската компания Mayak Intelligence.

Все пак основно предизвикателство за Запада в Сахел е способността на групата „Вагнер“ да ухажва местните лидери. Според Галеоти това е нещо като „обслужване на едно гише“ за автократите – „Вагнер“ предлага услуги от въоръжена охрана до пропаганда в замяна на „отстъпки“, част от които се връщат обратно на местните елити.

Управление на миграцията

Другото предизвикателство пред Европа е миграцията. Европа се бори с притока на мигранти от Африка и дори наскоро сключи сделка с Тунис в опит да намали потока от хора, търсещи убежище. Много от тези мигранти идват от — или през — Нигер.

Страната се възприемаше като надежден и сигурен партньор за Европа, още повече, че тя самата е приела стотици хиляди бежанци от Мали, Нигерия и Буркина Фасо.

Според високопоставен служител на ЕС, който е поискал да говори анонимно, френските доклади за миграционните модели в Нигер и околния регион са били централни за плановете на Европа за справяне със ситуацията. Освен това международни организации, които картографират миграционните тенденции, непрекъснато наблюдават нигерските градове Арлит и Сегедин. Асоциации като Международната организация по миграция имат силно присъствие там.

Следващи стъпки

Откакто превратът беше огласен, европейски служители и лидери се затрудняват да дадат оценка на ситуацията. Президентът на Франция Еманюел Макрон, висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел са разговаряли с президента на Нигер, който остава под въоръжена охрана в президентския дворец в Ниамей. Има обаче информационна празнина относно тези разговори.

Длъжностни лица казват, че ситуацията в столицата е много по-спокойна, отколкото беше в други страни, като Судан. Посланикът на ЕС също остава в Ниамей.

Европейски служители също присъстват в Нигер чрез ръководена от цивилни лица мисия, насочена към укрепване на сектора за вътрешна сигурност на страната - въпреки че нейното бъдеще сега виси на косъм. Подобна мисия в съседната Мали, която действаше от 2014 г., приключи, тъй като европейските сили се изтеглиха от разкъсваната от война страна.

Както и да се развие ситуацията, в Брюксел и националните столици има широко разпространено усещане, че блокът ще трябва да остане ангажиран в страната, особено предвид ролята му в миграцията. „Залогът за ЕС е твърде голям“, според дипломат, който също говори анонимно.

Предизвикателства пред региона Сахел

Регионът Сахел, който се простира през африканския континент на юг от Сахара, е изправен пред сериозни социално-политически предизвикателства поради климатичната криза, нестабилността заради терористичните клетки, масивната миграция и последиците от колониализма.

В Мали военна хунта продължава да контролира страната благодарение на подкрепата на групата „Вагнер“. В Буркина Фасо имаше два преврата през една година, като беше отстранен втори военен лидер, който беше критикуван, че работи заедно с бившия колонизатор Франция за изкореняване на други военни групировки, пише Ройтерс.

Превратът застрашава усилията за борба с джихадизма с произход Сахел и Северна Африка. Руски знамена, развявани от местни жители малко след обявяването на преврата, показват на чия страна са бунтовниците в битката за влияние между Москва и европейците.

Париж, Вашингтон и Брюксел смятат прозападния президент на Нигер Мохамед Базум за един от най-важните си стратегически съюзници в региона. Свалянето на Базум, ако се реализира на практика, ще означава събаряне на нигерско-френското сътрудничество с големи регионални последици.

Военният преврат в Нигер измества картата на геополитическото влияние на Африка. Въпреки че в момента няма индикации, че Москва е играла активна роля в преврата, дипломати в Париж и Брюксел нямат илюзии какво предстои през западните съюзници на страната.

Възможното падане на Нигер под руско влияние вероятно ще повлияе на нестабилната ситуация в съседна Либия, както и на отношенията на други северноафрикански страни с Франция и останалата част от Европа. Либийският премиер Абдул Хамид Дбейба предупреди след военното превземане, че дестабилизацията на Нигер ще се усети далеч отвъд региона и континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още