fallback

Войната се придвижва към територията на Русия

Украйна ударно работи по свои модели дронове, включително и морски, които заместват липсващия морски флот на страната

07:36 | 31.07.23 г. 9

Стъпка по стъпка войната се завръща към територията на Русия, коментира в своето обръщение по повод 522-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. "Това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес", заяви той и допълни, че военните действия се насочват към символични центрове и военни бази.

Това изявление беше направено само няколко часа след нова атака с дронове по бизнес центъра на Москва. Украйна официално не е признала участие в атаките срещу руската столица в последните дни. Министерството на отбраната на Русия съобщава, че три дрона са попаднали в търговска сграда в т.нар. Москва-Сити. Има щети, но не и пострадали хора. В началото на миналата седмица два дрона се разбиха в нежилищни сгради в близост до Министерството на отбраната, като според журналистически публикации в района се намира част от руското военно разузнаване, което отговаря за киберсигурността.

Министерството на отбраната на Русия съобщава също и за нова атака с 25 дрона над Крим, като всички са били свалени от противовъздушната отбрана или неутрализирани с помощта на електронни оръжия.

Удари има по приграничния град Таганрог, както и в близкото населено място Дарагановка.

Украйна увеличава производството на дронове, коментира по време на Конгреса на местните и регионалните власти, провел се в неделя (30 юли) в Ивано-Франкивск (Западна Украйна) министърът на отбраната Олексий Резников.

Източник: United 24

Междувременно репортаж CNN разказва за морските дронове, разработвани от Украйна - страна без военнен флот. Източници на агенцията коментират, че програмата е започнала след началото на войната през февруари 2022 година, а средства за нея идват от лансирания от президентството канал за набиране на дарения - United 24. Последната модификация на морските дронове е с тегло от около 1000 кг, с възможност да пренесат до 300 кг експлозив на 800 км. Максималната скорост е 80 км/ч. Дронове са използвани поне при две атаки - на Кримския мост през юли и на пристанището в Севастопол през октомври 2022 г., когато беше поразен крайцерът "Адмирал Макаров"

Русия използва ракети "Искандер" в Днипро

През уикенда Русия също извърши няколко въздушни атаки - с 2 ракети "Искандер", които могат да носят ядрени бойни глави, в Днипро по сграда на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), в която в този момент не е имало хора. Попадение има и в жилищни сгради наблизо, в които се смята, че живеят служители на СБУ.

Ракетни удари имаше и по град Запорожие и по Суми. Попаденията са в жилищни сгради, супермаркет и училище, при които има загинали и пострадали цивилни граждани. В ранните часове на 31 юли ракети С-300 попаднаха в нежилищни райони на Харков, съобщават местните власти. На този етап няма данни за пострадали, а щетите се уточняват.

Украйна пресече връзка между окупираните Крим и Херсонска област

В ранните часове на 29 юли украинските военни разрушиха Чонгарския мост, прекъсвайки една от важните логистични военни линии между окупираните Крим и Херсонска област. Мостът е използван и като алтернатива от руските туристи, които почиват в Крим, след като преди дни беше повредено едно от пътните платна на Кримския мост.

Украинските военни продължават своето настъпление в Запорожката област - в направленията Мелитопол и Бердянск, посочват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. В социалните мрежи има съобщения, че Роботино е под украински огневи контрол. Успех в тези направления ще отреже доставки към източния фронт и ще отвори път към Крим. В последните дни бойните действия са забавени заради проливни дъждове, посочват руски военни кореспонденти.

Руският фокус остава в направленията Бахмут, Лиман, Маринка, Купянск и Авдиевка. Украинските сили имат известен напредък в южното направление към Бахмут, но на север позициите се запазват. Военни анализатори коментират, че руснаците се опитват да защитят града на всяка цена и не смятат да се изтеглят въпреки заплахата от обкръжение.

Саудитска Арабия ще е домакин на мирна конференция за Украйна

Саудитска Арабия ще е домакин на форум, посветен на мира в Украйна, на който ще бъдат поканени представители на западните партньори, Бразилия, Индия и други държави, но не и Русия, потвърди началникът на офиса на украинския президент Андрий Ермак. На срещата ще бъде обсъдена 10-те точки от формулата за мир на Володимир Зеленски и разработване на механизъм за противодействие при бъдещи конфликти, коментира той по време на Конгреса на местните и регионалните власти, който се проведе в Ивано-Франкивск.

През уикенда руският президент Владимир Путин коментира, че Русия е готова на мирни преговори, но това е невъзможно сега по време на украинската офанзива. Веднага след анексирането на четири украински области в Кремъл заявиха готовност за разговори, но съобразени с "новите реалности" .

Саудитска Арабия и Русия са смятани за силни съюзници в ОПЕК+.

С излизането си от зърнената сделка Москва си спечели много критики, включително и от лидери на смятани за приятелски държави, сред които турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Африканските страни също призоваха Путин да се върне в споразумението, коментирайки по време на форума Русия - Африка в Санкт Петербург, че обещанието за доставка на безплатна пшеница за шест държави на континента не е достатъчно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 31.07.23 г.
fallback
Още от Политика виж още