IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори и Зеленски да бъде убит, това няма да е решаващо за войната

Слабото звено при подобен сценарий е реакцията на Запада

18:30 | 01.08.23 г. 7
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Още в първите дни на пълномащабната война в Украйна през февруари миналата година станаха известни поне десетина опита за покушение срещу украинския държавен глава Володимир Зеленски, припомня европейското издание Politico. Самият той до голяма степен ги неглижира. "Не мисля за това", коментира украинският президент пред CNN и допълва, че в противен случай би трябвало да се затвори и да не излиза от бункера. "Моите охранители трябва да мислят как да предотвратят това, това е тяхно задължение", посочи още Зеленски.

Според анализатора Адриан Каратнички, работещ с Евразийския център на Атлантическия съвет, атентат срещу украинския президент ще бъде голям психологически шок за украинците, но и страната се промени много след началото на войната. Без да иска, Кремъл създаде украинското самосъзнание, а доверието в институциите е повишено, казва той.

В Украйна администрацията, военните и дипломатите работят като добре смазана машина, и украинският президент определено има голям принос за това, допълва анализаторът. Обединението в страната обаче е основното, смята Каратнички. Има голяма солидарност и обединение на нацията. "Ако нещо ужасно се случи на Зеленски, няма да бъде толкова решаващо, колкото си мислите", казва той пред европейското издание.

Сигурността на украинския президент обаче е въпрос, който в неговото обкръжение и сред съюзниците не могат да пренебрегнат, пише още Politico. В момента той е основната фигура, обединяваща и осигуряваща подкрепата на Запада във войната в Украйна. И не случайно в Русия, дори и висши чиновници, призовават открито за отстраняването му.

Един от тях е депутатът Михаил Делягин от лявоцентриската партия "Справедлива Русия". През март, след удари по пригранични населени места в Брянска област, Делягин каза, че единственият нормален отговор е незабавното елиминиране на Зеленски.

Всяка държава има план какво се случва, ако първият държавник не може да изпълнява задълженията си. Според плановете в украинската Конституция функциите на президента се поемат от председателя на Радата. Днес това е Руслан Стефанчук, който обаче няма голяма обществена подкрепа - около 40% одобрение, или наполовина по-малко отколкото на Володимир Зеленски.

Според Адриан Каратнички при евентуална смърт на Зеленски Украйна по-скоро ще бъде поета от управленски екип, в който ще влязат Стефанчук, началникът на кабинета на президента Андрий Ермак, външният мининстър Дмитро Кулеба и министърът на отбраната Олексий Резников. Генерал Валерий Залужни ще остане главнокомандващ украинската армия.

Отстраняването на авторитарен лидер може да срине цялата система, но при демокрацията обикновено не се получават сериозни промени, посочват в анализ от Националното бюро за икономически проучвания на САЩ. Този извод е резултат от изучаване на 59 покушения на държавни глави в периода 1875 - 2004 година. Разбира се, има и изключения - атентатът срещу австрийския престолонаследник Франц Фердинанд поставя началото на Първата световна война.

Демокрацията в Украйна обаче има стабилни основи и едва ли смъртта на държавния глава ще доведе до срив, по подобие на случващото се в Римската империя, а Европа вече е във война така или иначе.

Слабото звено - реакцията на съюзниците

Слабото звено на всички планове при вероятна смърт на Володимир Зеленски е реакцията на съюзниците, пише Politico. Според изданието украинците имат много балансирана позиция относно своя държавен глава, отразяваща както силните му страни, така и слабостите. В страната признават голямата промяна и лидерството му днес по време на войната, но и отчитат грешките му преди това. Включително от опозицията и сега продължават да отправят критики, които имат градивна роля.

На Запад обаче са силно повлияни от харизматичната му личност, ораторските способности и митичната му битка с Голиат. Френският интелектуалец Бернар-Анри Леви например определя Зеленски като "нов, млад и великолепен баща" на свободния свят. Евентуална смърт на украинския президент вероятно ще остави тези хора зашеметени и незнаещи какво да правят понататък. При това положение не би било изненадващо Западът да започне да оказва натиск за преговори с Москва и компромиси.

Войната обаче не е моноспектакъл и в Украйна са категорични, че никога няма да се предадат, пише в заключение Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 8 месеца
Укропартньорите ще се освободят от Укрозеленко след като си изиграе ролята и им стане пречка. Така се случи с Бил Ладеновци, Хюсейновци и компания. Това са просто консумативи - създаваш, ползваш, изхвърляш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
OHЯ
преди 8 месеца
Русоробите знаят ли какво ще стане ако оня Късия от блатата масковски се гътне ? Знаят , ама си траят , че освен жужака не е много ясно какво още ще замине :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: mr. Yoda ... и с вас така *** ... :))) ... рубли нема юани не се задават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
поЗДРАВ за всички антиваксъре-газовици , прясно-прясно ... унищожаване на супре-дупер-мега-галактическата непревземаема и безаналогова ЗРК "Бук-М3" ... радарът работеше м/у другото ... изплакнете окото дет се вика ... предполагам със снаряди excalibur са му видели сметката ... но само предполагам ... :))) ... https://***.youtube.com/watch?v=5Chmt7VtGGY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 8 месеца
Употребените или спукани гумени изделия ги изхвърлят след употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
филофоб
преди 8 месеца
Да- но вряд ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
Кисимов
преди 8 месеца
https://regnum.ru/news/3823370?utm_source=smi290% боевых машин, переданных Соединнными Штатами ВСУ, российские военные уничтожили за одну атаку
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още