IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Times: Зеленски е преживял 3 опита за убийство за седмица

Наемници от "Вагнер" и чеченски специални части са пробвали да убият украинския президент

12:13 | 04.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL</em></p>

Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL

През последната седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски е преживял поне три опита за убийство, пише британският вестник The Times, позовавайки се на свои източници.

Две различни групировки са били изпратени да убият украинския президент - наемници от подкрепяната от Кремъл групировка "Вагнер" и чеченски специални части. И двата опита са били осуетени от антивоенно настроени членове на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Наемниците на "Вагнер"  в Киев са претърпели сериозни загуби по време на опитите си и се твърди, че са били разтревожени от това колко точно украинците са предвидили техните ходове. Източник, близък до групировката, пояснява, че е било „странно" колко добре информиран е изглеждал екипът за сигурност на Зеленски.

В събота покушение срещу Зеленски е било осуетено в покрайнините на Киев. Украински служители по сигурността съобщиха, че щаб от чеченски убийци е бил "елиминиран", преди да успее да достигне до президента.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви пред украинските телевизионни канали, че руски шпиони са им съобщили за планираното покушение.

Украинските официални лица твърдят, че информацията, довела до смъртта на чеченците, е дошла от недоволни агенти на ФСБ, които се противопоставят на инвазията.

„Мога да кажа, че получихме информация от ФСБ, които не искат да участват в тази кървава война", заяви Данилов. „И благодарение на това беше унищожена елитната група на Кадиров, която дойде тук, за да ликвидира нашия президент".

Подразделението е на подчинение на президента на Чечения Рамзан Кадиров.

Наемниците от "Вагнер" не са знаели за чеченските убийци, но са извършили собствени опити за обезглавяване на правителството, след като са били внедрени в Киев в продължение на повече от шест седмици, проследявайки дейността на 24 високопоставени украински цели.

На групата е било казано да изчака пристигането на Спецназ - руските специални сили, които да им осигурят сигурен коридор за напускане на Киев след приключване на убийствата. Те са вярвали, че щурмът срещу Киев ще отвлече вниманието и ще даде възможност да завършат мисията си.

Въпреки това, тъй като конвой от руски танкове заседна пред украинската столица, темпото на атаката е по-бавно от очакваното.

Наемниците са били подложени на силен натиск от страна на Москва да ускорят операциите, за да може Кремъл да си осигури видима победа. Твърди се, че са възнамерявали да извършат 24-те убийства от своя "списък за убиване" в рамките на няколко дни.

Източник, близък до наемниците в Киев, настоява, че въпреки загубата на част от групата при провалени операции тази седмица, числеността все още е на тяхна страна, като само в столицата те са почти 400.

„Достатъчно е само един от тях да извади късмет и всички се прибират у дома с бонус", казват те за The Times. Смята се, че наемниците са изготвили планове за нов опит преди уикенда.

44-годишният Зеленски е придружаван от въоръжена охрана и постоянно сменя местоположението си.

Групата "Вагнер" за пръв път изпробва силите си в Украйна през 2014 г., когато в Донбас бяха изпратени руски бойци в цивилно облекло, за да разпалят конфликта. За разлика от редовните руски войници, действията на наемниците можеха да бъдат правдоподобно отречени от Кремъл. Оттогава групата е разположена в цяла Африка в съответствие с целите на президента Путин. Групата "Вагнер" се ръководи от Евгений Пригожин, който управлява и фабрики за тролове и ботове и онлайн армия и е известен като „готвача на Путин".

Контингентът на "Вагнер" в Киев е напуснал операции в редица африкански държави в края на декември. Членовете са се прегрупирали в база на около 60 мили от Москва, преди да бъдат изпратени на части в района на Донбас и Южна Украйна.

Последната група от 400 наемници пресича границата от Беларус и се вмъква в столицата Киев преди края на януари.

Дипломатически източник и специалист по темата заявява, че Спецназ е по-добре оборудван от групата „Вагнер“, но убийство, извършено от наемници, би било по-трудно да се проследи до Кремъл.

„Те биха отишли там с високопрофилна мисия, нещо, което руснаците биха искали да отрекат - убийството на държавен глава е огромна задача. От гледна точка на въздействието върху руската суверенна политика това ще бъде може би най-голямата им мисия досега. Тя би имала голямо въздействие върху войната", казва източникът.

„Не би било неразумно "Вагнер" да бъдат използвани за някаква форма на операция, за да се опитат да свалят президента и да обезглавят украинското правителство. Те имат много повече боен опит от обикновените руски спецназовци и са достатъчно луди, за да го направят“, пояснява източникът.

Служител на европейското разузнаване заяви пред Bloomberg, че видни украински защитници са изправени пред публични екзекуции. Вътрешен източник, който твърди, че е виждал документи от ФСБ, казва, че Кремъл планира да контролира превзетите градове с драконовски ограничения на гражданските свободи, „насилствен контрол над тълпите и репресивно задържане на организаторите на протести, за да се сломи моралът".

От началото на руската инвазия в Украйна президентът Зеленски заявява, че е "мишена номер едно" за вражеските сили. Украинският лидер предупреди за възможността в столицата Киев да влязат руски "диверсионни групи" и да преследват него и семейството му. След като бе попитан дали иска да получи помощ, за да напусне града с помощта на американското правителство, Зеленски отхвърли предложението, казвайки: "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз".

Тъй като през последната седмица заплахата нарасна на фона на приближаването на руските сили към столицата, той вече не пуска селфи снимки и видеа, докато се разхожда по улицата или до известни забележителности. Вместо това той използва неутрални фонове за видео изявите си, чрез които местоположението му не може да бъде идентифицирано. Съобщава се, че американците са му изпратили защитен сателитен телефон преди инвазията, за да може да комуникира с американски служители, без да бъде подслушван, докато е в движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
а дали зеленски не е при трюдо ... някъде из берлинските околности ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Значи, заседнал конвой от руски танкове... там пътищата май са по-лоши и от нашите. А Зеленски има късмет, че Чък Норис не получи виза, иначе от ФСБ нямаше да го опазят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
По този сценарий филм трябва да снимат. :] Ако го знаят в кой бункер е и пращат убийци с цел да го ликвидират, не е ли по-лесно няколко бомби да му пуснат отгоре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още