IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигер затвори въздушното си пространство

Метежниците предупредиха за незабавен отговор на опити за военна намеса в страната

08:47 | 07.08.23 г.
Подкрепящите преврата развяват руски знамена в Нигер. Снимка: Bloomberg LP
Подкрепящите преврата развяват руски знамена в Нигер. Снимка: Bloomberg LP

Бунтовниците в Нигер не се съобразиха с искането на  държавите от Икономическата общност на държавите от Западна Африка (ECOWAS) да се предадат и в отговор на ултуматума, който изтече на 6 август, затвориха въздушното пространство на страната, съобщава CNN. Лидерът на метежниците - Амаду Абдрамане, обясни, че причината е заплаха за "интервенция" от страна на съседните държави.

Метежниците предупредиха също така, че всяка военна намеса ще се посрещне "незабавно и без предупреждение от силите за отбрана и сигурност на Нигер".

В края на юли военните в Нигер свалиха от власт президента Мохамед Базум и затвориха държавните институции. По улиците излязоха на протест привърженици и на двете страни - държавната власт и бунтовниците. Превратът обаче беше осъден от ECOWAS и организацията предупреди за възможна намеса "за възстановяване на конституционния ред".

Досега срещу членове на хунтата и техните семейства, както и срещу гражданите, които заемат длъжности в новата администрация, бяха въведени забрани за пътувания в държави от ECOWAS и замразяване на активи. Франция и ЕС спряха финансовата подкрепа, отпускана за Нигер.

Досега регионалният блок има намеси в държави в Западна Африка - изпрати военни по границата с Гамбия, което принуди президента Джаме да предаде властта след избори. В същото време обаче не реагира на случващото се в Мали и Буркина Фасо - съседни на Нигер държави.

Нигер е най-голямата по площ държава в Западна Африка и през територията ѝ минават важни за региона транспортни връзки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още