IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите танкове Abrams се подготвят за доставка в Украйна

Украйна създава условия за пробив в южното направление и държи инициативата, казва ген. Валерий Залужни

08:12 | 08.08.23 г. 18
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първата пратка американски танкове Abrams се подготвя да потегли към Украйна, пише CNN. Танковете ще бъдат изпратени с оборудване и резервни части. Украинските танкисти започнаха да се подготвят да оперират с Abrams още през май във военна база в Германия.

В началото на годината САЩ обещаха 31 танка Abrams за Украйна, присъединявайки се към неформалната "танкова коалиция" на държавите, предоставили свои модерни западни танкове на Киев. Вашингтон ускори доставките, след като реши да изпрати по-старите модели на танка.

Украйна създава условия за пробив в южното направление

Украйна създава условия за пробив в южното направление, е съобщил главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни на председателя на комитета на обединените началник-щабове на САЩ ген. Марк Мили. Битката в тази област е тежка, но украинците са в настъпление, е заявил още украинецът, цитиран от Генералния щаб на ВСУ.

По данни на украинските военни има напредък в направленията Мелитопол и Бердянск. Руснаците са опитали атака край Роботино, но без успех, допълват от ВСУ. Зам.-министърът на отбраната Анна Маляр съобщава за тактически успехи около Мала Токмачка и Роботино, които са постигнати благодарение на настъплението в предишните дни. От ВСУ допълват за свален хеликоптер Ка-52 край Роботино.

Маляр посочва още, че руснаците продължват да укрепват позициите си и сега украинците трябва да се справят не само с миниране, но и бетонирани ключови командни височини, което допълнително бави настъплението.

За отбити настъпления на руските сили се съобщава и в източното направление - край Бахмут, Лиман, Купянск, Маринка и Авдиевка. Това са основните места, където руската армия хвърля силите си. През изминалото денонощие е имало 37 бойни сблъсъка на фронта. Украински източници сочат, че от няколко дни се водят градски боеве в Андриевка и Курдюмивка, които бяха окупирани в края на 2022 г. 

По данни на Анна Маляр през миналата седмица руснаците са активизирали артилерията и са изстреляли 500 хил. снаряда в източния фронт. Броят на обстрелите се увеличи до около 9 хил. през миналата седмица.

"Искандер" в Покровск

Руските военни са обстрелвали на два пъти град Покровск в Донецка област. Използвани са квазибалистичните ракети "Искандер", съобщи в своето вечерно обръщение за 530-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. При атаката са загинали седем души и има 57 ранени. След първия удар е бил извършен втори, на същото място, при което са пострадали 19 полицаи и петима служители на службата за извънредни ситуации, които са извършвали спасителни дейности в региона.

Ракетите могат да носят ядрени бойни глави. Те бяха използвани и в атаката срещу Кривой Рих, родното място на украинския президент в края на юли. В края на май Русия изстреля залп от 11 ракети "Искандер" срещу Киев и противовъздушната отбрана съобщи, че всички те са унищожени. Като цяло обаче ракетите "Искандер" се засичат трудно над територията на страната. Те са с далекобойност от около 500 километра, които изминават за 4-5 минути и често дори няма време за обявяване на въздушна тревога.

Украйна задържа жена от Миколаев, участвала в опит за атентат срещу Зеленски

За подготвян атентат срещу президента Володимир Зеленски съобщават от военното разузнаване на Украйна (ГУР). Той е бил планиран по време на посещение в град Миколаев, в близост до Одеса, по повод Деня на военните медици. Плановете са били да бъде извършен артилерийски удар на място, на което се намира Зеленски.

Володимир Зеленски по време на визита в Миколаев в края на юли. Снимка: President.gov.ua Володимир Зеленски по време на визита в Миколаев в края на юли. Снимка: President.gov.ua

Има задържана жена, която е привлякла вниманието на службите със своето любопитство около подробности от планираното посещение на държавния глава. Службата за охрана е взела допълнителни мерки за сигурност, уточниха от ГУР.

Според украинските служители по сигурността това е пореден опит за убийството на Володимир Зеленски. Секретарят на Службата за сигурност на Украйна Олексий Данилов коментира, че подобни планове е имало още преди началото на войната през февруари. Един от съветниците на Зеленски коментира в първите месеци на войната, че е имало повече от 10 опита за атентат, като за 2 или 3 от тях Украйна е получила сведения и от партньорски служби.

През септември 2022 г. автомобил се вряза в кортежа на президента в Киев. Тогава от президентството съобщиха, че става въпрос за катастрофа и обстоятелствата се разследват, въпреки че пострада точно колата, в която се движеше Зеленски. Това се случи по време на комендантския час в украинската столица. При удара президентът получи леки наранявания, както съобщиха от пресслужбата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
До: oratten не се меся в твоя бизнес, некъпан....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
penkiler1415
преди 8 месеца
Руснаците ще го закъсват все повече а за съжаление Путин няма изход за себе си и върхушката. За Русия има изход-извън границите на Украйна-но за Путин тоя изход е гибелен. Та затова е помъкнал всички със себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: Алехандро: И от самолет се вижда, че си образован и успешен. Даже нещо скромничиш. Да не криеш 20-годишен адвокатски стаж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Алехандро
преди 8 месеца
До: SnaGiколхозник, бтв не гледам от години, от години не гледам дори никакв национална бгтелевизия. Образован и информиран съм в пъти от всички ***, които сте се сбрали в това форуме. Нещо влезна ли в чугуня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
SnaGi
преди 8 месеца
До: Алехандро И теб не те слуша главата младеж. Профила ти е на типичен 20г. който гледа бТВ, чете ежедневно форумния куку зелката и си мисли че разбира от геополитика :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 10
Алехандро
преди 8 месеца
До: zelka007русия даве фира на такъв брой генерали, които през ВСВ не е давала, за това, сега се мобилизират алкоголизирани съветски генерали на +70 год. , мако ще и с памперси да са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
ratten
преди 8 месеца
а кухао го наблягат тиражиите по дунав мост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 10
khao
преди 8 месеца
До: SnaGi еее ти чак сега кли го забеляза, тиквуча е известен форумен дебииил наблягащ предимно на вулгаризми и лъжи! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
Алехандро
преди 8 месеца
Ай, честито, на руските ватенки, с танкове от 60-те, вече много малко останали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
мрънмрън
преди 8 месеца
До: Tikva007 - не знам откъде ти идва инфото, че са със забрана да участват във военни действие, но из нета има доста клипове с тях. Струва ми се, че си съчиняваш неща. Потърси reddit combatfootage в гугъл, има предостатъчно клипове пускани от началото на войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още