IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ пращат 31 танка Abrams в Украйна

Това са най-изпробваните, но и най-трудните за използване танкове в света, предупреди американският президент Джо Байдън

19:54 | 25.01.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg

САЩ ще изпратят един батальон танкове Abrams в Украйна, анонсира американският президент Джо Байдън, цитиран от Bloomberg. Това са 31 танка, които са на въоръжение в американската армия. По-рано днес (25 януари) германският канцлер Олаф Шолц официално потвърди, че Германия ще даде 14 танка Leopard от своите резерви и ще позволи на трети страни реекспорт към Украйна. 

Полша вече обяви, че също ще изпрати 14 танка Leopard към Украйна. В "танковата коалиция", която се събра около Варшава, са още европейски държави, сред които Нидерландия, Финландия, Испания и други. Целта е Киев да получи два батальона от Европа, коментира още Шолц.

Европейските държави, които притежават германски танкове "Леопард". Източник: Bloomberg Европейските държави, които притежават германски танкове "Леопард". Източник: Bloomberg

Танковете Abrams бяха обявени от Байдън като най-изпитаните в света, но и най-трудните за ползване. "Затова даваме и частите, които ще са необходими за поддръжката им. Ще започнем да тренираме и украински военни как да ползват машините възможно най-бързо", подчерта американският президент.

Той допълни, че танковете се дават, за да може украинците да си върнат завладените от руснаците украински земи и да противодействат на променящата се руска военна тактика, която все повече залага на използване на числено превъзходство в пехотни атаки, макар и с цената на много жертви.

Главнокомандващият на украинската армия ген. Валери Залужни съобщи в края на 2022 г. в интервю за сп. Economist, че се нуждае от 300 модерни западни танка, 500 бронетранспортьора и 70 гаубици, за да може да освободи окупираните от Русия територии. 

До края на миналата седмица западните партньори нямаха решение за доставка на танкове, макар че много от държавите в НАТО бяха "за". Германският канцлер поиска САЩ да предоставят танкове, за да даде от своите машини, с което си спечели много критики. Москва използва момента и коментира, че коалицията е разединена по казуса Украйна. "Ние сме напълно, изцяло, тотално обединени", категоричен беше обаче Байдън днес. .

Случилото се днес показа колко много са се променили нагласите на Запада по отношение на войната в Украйна, коментира още Bloomberg. Източници на агенцията коментират, че преди да анонсира доставката, Байдън е провел много консултации с европейските си колеги.

В първите месеци на войната съюзниците отказваха да отпуснат оръжие, различно от леко стрелково за украинските военни. Първите по-сериозни оръжия, които получи Украйна, бяха системите HIMARS, пристигнали в страната официално едва през миналия юни. С тяхна помощ Киев успя да върне контрола си в Харковска област и освободи Херсон. Но руските военни нагодиха тактиката си към тях и Украйна се нуждае от ново въоръжение, за да си върне предимството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Alex Silver хахахаха, копко жалко.... тоест сте унищожили около 10 пъти повече от колкото са имали преди войната... тик ток армия, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
bertram
преди 1 година
Това е и тактически ход да принудят джуджака да мобилизира и праща на фронта жива сила, защото технически няма много какво да направи. Не пропускайте, че путин изпраща на фронта почти музейни експонати, а войската е зле обучена и в момента реално се разчита на хвърляне на пехота в огъня. Тези танкове и други машини не са толкова много, но със сигурност може да са и повече...никой няма да ги събере накуп, че да се каже точно 31. Нова мобилизация в Русия ...белким им светне за кого умират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
Сводката за 25.01.20023 г. === https://photo.iarex.ru/insimgs/202304/9c3d9eda9245.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
Актуално инфо за унищожената бандеровска техника. По 2 човечета на желязо прави към 50 хиляди "товар 200". === https://photo.iarex.ru/insimgs/202304/2868b4268875.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: zelka007до десетина дни ще са думнали поне 50! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Ох на батя ... :))) ... ще залагаме ли кога конашенко ще гръмне първият ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още