IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Германия предоставя 14 танка Leopard на Украйна и разреши реекспорта

Целта е да бъдат сформирани два танкови батальона в Украйна, съобщи германският канцлер Олаф Шолц

14:32 | 25.01.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия ще предостави 14 танка Leopard 2 от собствените си запаси на Украйна и дава разрешение за реекспорт на трети страни, съобщи официално германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. Целта е сформирането на два танкови батальона, с които украинските военни да успеят да отблъснат руските военни.

Шолц съобщи и за началото на обучението на украинските танкови екипажи на територията на Германия.

Това е голяма крачка за спирането на Русия, написа в Twitter премиерът на Полша Матеуш Моравецки. Полша обеща още преди дни, че ще достави рота танкове Leopard (14 броя по стандартите на НАТО), а след това събра около себе си и коалиция от поне 12 държави, които да се включат в инициативата.

Сред тях е Финландия, макар и да не стана ясно дали ще даде танкове на Украйна. По време на своята визита в Киев във вторник (24 януари) финландският президент Саули Нийнистьо заяви участие в тази коалиция, но без да уточнява дали става въпрос за доставка на танкове, каквито страната има общо 200, или за обучение, доставка на резервни части и друга логистика. Нийнистрьо припомни, че страната му е втората с най-дългата граница с Русия в Европа след Украйна и все още не е част от НАТО.

По-рано днес стана ясно още, че в "танковата" коалиция са още Дания, Испания, Португалия и други европейски държави.

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев осъди остро решението на Берлин за доставката на танкове, пише ТАСС. Според дипломата то ще доведе конфликта в Украйна до ново ниво, а Германия "окончателно се отказва да признае своята отговорност" за нацизма.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък смята, че доставката на западни танкове - Leopard и евентуално американски Abrams, е "явно надценяване на потенциала, който те ще добавят за Въоръжените сили на Украйна". Според него плановете са неизпълними от технологична гледна точка.

"Тези танкове ще изгорят, както и всички останали", каза още Песков.

Главнокомандващият на украинската армия ген. Валери Залужни сподели в интервю за сп. Economist в края на 2022 година, че Украйна има нужда от 300 модерни западни танка, 50 бронирани машини и 70 гаубици, за да освободи окупираните от Русия територии.  

Украйна има на въоръжение танкове от съветско време. В репортаж на ВВС отпреди дни украински екипаж на Т-72 разказва, че техниката е по-стара от част от воюващите с нея.

Великобритания беше първата държава, която заяви, че ще достави танкове на Украйна - 14 Challenge 2.

Междувременно в своя преглед на военните действия британското разузнаване припомня, че Русия планираше да направи реални тестове на своя нов модел танкове Т 14 "Армат" и се очакваше на фронта да бъдат изпратени 14 танка. До този момент обаче те така и не се появиха и коментарите на британското разузнаване са, че Москва не е сигурна в качествата им.

Според редица медийни публикации до края на деня (25 януари) и САЩ могат да направят изявление за доставка на танковете Abrams. Анализатори ги смятат за не толкова подходящи за условията в Украйна заради теглото им, както и заради специфичното гориво и сложността на управлението им. Този танк обаче беше използван в операцията "Пустинна буря", унищожавайки съветските танкове Т-55, Т-62, както и сглобяваните в Ирак Т-72.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Днес "зеленикаквата" Аналена Бербок, министър на външните работи на ФРГ, обяви война на РФ. Бербок е официален представител на ФРГ и не може да си позволи да дърдори врели некипели. А ако може, толкова по-зле за Германия. С това ФРГ става легитимна цел на всички руски оръжия. Дали това човече със "свръхвисок интелект" си дава сметка какво е направило? Едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Jorkata ... и да добавим 31 Eйбръмса ! :D Ще има концерт на кобзон с много посетители, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Чичо Шорош още преди 30 години го е казал: от нас танковете, от вас чувалите с трупове :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Incidentally, the combination of manpower from Eastern Europe with the technical capabilities of NATO would greatly enhance the military potential of the Partnership because it would reduce the risk of body bags for NATO countries, which is the main constraint on their willingness to act. This is a viable alternative to the looming world disorder, wrote Soros in the article.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
Поредното измиване на ръце. Шолци прати някой да ги управлява тия танкове, че в Украйна останаха само бременни и инвалиди, а изнасилвачите от Вагнер не прощават. Почнаха да ги забременяват и в Бахмут. Ако не ти стиска, в БГ, Румъния и Полша има достатъчно желаещи, по които руснаците да се поупражняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Jorkata
преди 1 година
До: khaoТи само почакай да видиш какъв рев и вой ще настане когато няколко окопани до ушите Леопарда и Чалънджъра, защитени с NASAMS, ще спрят цяла руска танкова дивизия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... не , каква е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 1 година
коя копейка от долните квичеше оня ден от радост, че няма да има танкове? .... Да си признае и самонакаже с три удара на главата в стената !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Jorkata
преди 1 година
Сега въпроса е колко бързо могат да ги закарат в Украйна и дали има готови обучени украински екипажи за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 14
0pk
преди 1 година
А по самата статия - Немците за пореден път се заиграват с фашизма, захранвайки с оръжие откровено националистическия режим в Украина. Мислех ги за по-мъдра нация, особено след като са просрли 2 световни войни (и ние покрай тях), но предлопагам генетичната им памет е разредена с джендъризъм и вече възприемат историята алтернативно-нееднозначно. От друга страна 14 танка не решават никакви украински проблеми, въпреки оптимистичните ръкостисканици по снимките. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още