IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Германия предоставя 14 танка Leopard на Украйна и разреши реекспорта

Целта е да бъдат сформирани два танкови батальона в Украйна, съобщи германският канцлер Олаф Шолц

14:32 | 25.01.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия ще предостави 14 танка Leopard 2 от собствените си запаси на Украйна и дава разрешение за реекспорт на трети страни, съобщи официално германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. Целта е сформирането на два танкови батальона, с които украинските военни да успеят да отблъснат руските военни.

Шолц съобщи и за началото на обучението на украинските танкови екипажи на територията на Германия.

Това е голяма крачка за спирането на Русия, написа в Twitter премиерът на Полша Матеуш Моравецки. Полша обеща още преди дни, че ще достави рота танкове Leopard (14 броя по стандартите на НАТО), а след това събра около себе си и коалиция от поне 12 държави, които да се включат в инициативата.

Сред тях е Финландия, макар и да не стана ясно дали ще даде танкове на Украйна. По време на своята визита в Киев във вторник (24 януари) финландският президент Саули Нийнистьо заяви участие в тази коалиция, но без да уточнява дали става въпрос за доставка на танкове, каквито страната има общо 200, или за обучение, доставка на резервни части и друга логистика. Нийнистрьо припомни, че страната му е втората с най-дългата граница с Русия в Европа след Украйна и все още не е част от НАТО.

По-рано днес стана ясно още, че в "танковата" коалиция са още Дания, Испания, Португалия и други европейски държави.

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев осъди остро решението на Берлин за доставката на танкове, пише ТАСС. Според дипломата то ще доведе конфликта в Украйна до ново ниво, а Германия "окончателно се отказва да признае своята отговорност" за нацизма.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък смята, че доставката на западни танкове - Leopard и евентуално американски Abrams, е "явно надценяване на потенциала, който те ще добавят за Въоръжените сили на Украйна". Според него плановете са неизпълними от технологична гледна точка.

"Тези танкове ще изгорят, както и всички останали", каза още Песков.

Главнокомандващият на украинската армия ген. Валери Залужни сподели в интервю за сп. Economist в края на 2022 година, че Украйна има нужда от 300 модерни западни танка, 50 бронирани машини и 70 гаубици, за да освободи окупираните от Русия територии.  

Украйна има на въоръжение танкове от съветско време. В репортаж на ВВС отпреди дни украински екипаж на Т-72 разказва, че техниката е по-стара от част от воюващите с нея.

Великобритания беше първата държава, която заяви, че ще достави танкове на Украйна - 14 Challenge 2.

Междувременно в своя преглед на военните действия британското разузнаване припомня, че Русия планираше да направи реални тестове на своя нов модел танкове Т 14 "Армат" и се очакваше на фронта да бъдат изпратени 14 танка. До този момент обаче те така и не се появиха и коментарите на британското разузнаване са, че Москва не е сигурна в качествата им.

Според редица медийни публикации до края на деня (25 януари) и САЩ могат да направят изявление за доставка на танковете Abrams. Анализатори ги смятат за не толкова подходящи за условията в Украйна заради теглото им, както и заради специфичното гориво и сложността на управлението им. Този танк обаче беше използван в операцията "Пустинна буря", унищожавайки съветските танкове Т-55, Т-62, както и сглобяваните в Ирак Т-72.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
До: zelka007, Zелкич за тебе също се знае, че също не цениш живота на руснаците, но пък по някаква причина смяташ, че си различен и някак по-висш от тях. Каква е диагнозата за подобно поведение досещаш ли се? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Кисимов... рашибозука губи около 83500 танка с екипажите през ВСВ , Германия губи 25500 ... фащаш ли неква разлика ?! Дали има нещо свързано с качеството и цената ?! За рашибозука знаем , че човешкият живот няма цена , това там е така от векове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: Кисимов Да. Количеството си има своите предимства :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Кисимов
преди 1 година
Если стоимость советского танка составляла 190 тысяч рублей, то немецкий обходился в 800 тысяч рейхсмарок или 8 миллионов рублей по курсу того времени. То есть, на те средства, в которые обходился один Тигр, советские инженеры могли выпустить 42 новые машины Т-34Zа военные годы Германией было выпущено всего 1,4 тысячи Тигров, тогда как Советский Союз сумел обеспечить армию 25 тысячами танков Т-34
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още