IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

64% от приходите на партиите у нас през 2022 г. са от държавна субсидия

Общо 57 от всички политически партии не са декларирали никакви постъпления през цялата предходна година

15:55 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Общо 112 партии са подали отчетите си навреме пред Сметната палата, а 18 са закъснели или не са подали необходимите документи. И тази година най-голям дял от партийните постъпления се дължи на държавната субсидия. Това показва анализ на Института за развитие на публичната среда, който обхваща данните от годишните отчети на 112 формации и проследява как са формирани приходите на партиите през календарната 2022 г.

Цели 94% от декларираните приходи, или над 26,6 млн. лева, са набрани от шестте формации в настоящия парламент, посочва се в анализа, цитиран от Dnes.bg.

От подадените отчети става ясно и че 57 от всички партии не са декларирали никакви приходи през цялата 2022 г. Формациите, които не са събрали никакви средства от членски внос, пък са 74.

За поредна година най-голям дял от партийните постъпления се дължи на държавната субсидия, посочват от Института за развитие на публичната среда. Тази форма на помощ възлиза на над 18,1 млн. лева, или 64% от всички приходи на политическите формации.

Практиката, по която тя се посочва в отчетните форми обаче, е твърде разнопосочна – някои партии я отчитат в графите “Дарения” или “Други“. Това затруднява установяването на нейния размер от финансовата форма за отчет и изисква да се проследят всички допълнителни документи, подадени към него. Дори в този случай твърде често има разминавания между тях. Тъй като през 2022 г. действаха две НС – 47-то и 48-то, получавали държавна субсидия са 22, посочват от неправителствената организация.

22% от приходите на партиите се формират от дарения. Тази сума възлиза на 6,3 млн. лева. На трето място са приходите от членски внос – 3 млн. лева, което съставя 11% от средстватата на партиите.

Големият дял на даренията през миналата година се дължи на проведените избори в края ѝ. Именно по време на предизборните кампании партийните симпатизанти се чувстват по-ангажирани към финансирането на формациите, които подкрепят. 

Държавната субсидия се определя от Закона за държавния бюджет всяка година. През годините имаше различни идеи за намаляването на размера ѝ, дори пълното ѝ премахване, но към настоящия момент тя възлиза на 8 лева на получен действителен глас. Право на държавна субсидия имат партиите и коалициите, излъчили представители в Народното събрание. Тя се получава и от партиите, постигнали повече от 1% подкрепа на последните парламентарни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още