IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Veolia: Неудължаване на концесията на "Софийска вода" ще създаде рискове

Поети са ангажименти за инвестиции до 2025 г., каза Франсоа Деберг, регионален директор за България и Гърция

14:35 | 09.08.23 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Няма бизнес логика да се предотврати законово обоснованото удължаване на договора за концесия на "Софийска вода"/Веолия, която има установен и работещ бизнес модел, който дава добри и видими резултати. Дружеството е успяло да се справи с най-сериозните експлоатационни и инвестиционни предизвикателства в сектора, особено на фона на енергийната криза, която е заплашила с фалит други ВиК оператори в България. Това каза Франсоа Деберг, регионален директор на Veolia за България и Гърция, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Столичният общински съвет (СОС) още през ноември нареди на кмета Йорданка Фандъкова да подпише удължаването на концесията с 8 години, но тя така и не го е направила досега, като се мотивира с доводи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което поставя под съмнение икономическия баланс на концесията. Доводите на КЕВР бяха отхвърлени в заключение на Върховния административен съд (ВАС) миналия месец.

"В София предоставяме добра и надеждна услуга и сме най-големият инвеститор сред ВиК операторите и имаме една от най-ниските цени на водата. Това, което желаем, е да продължим да подобряваме услугите, да правим повече инвестиции, да намаляваме загубите. Това би убедило столичани, че това удължаване на концесията не само е най-сигурното, но и най-доброто решение", каза директорът на Veolia.

По думите му неудължаване на концесията ще създаде рискова ситуация, в която общинска компания ще трябва да предоставя услугата, докато се започне тежка, продължителна и скъпа нова процедура за нова концесия.

"Ако кметът реши да не зачете решението на СОС и да не подпише споразумението, което носи доста подобрения за общината, това би довело до много сложни и дълги юридически процедури", отбеляза Деберг. Той каза, че ако има решение за провеждане на нова процедура за концесия, Veolia би желала да остане и да продължи да развива дейност в София. Според него нова процедура е свързана с "много сериозни рискове". 

"Организирането на такава тръжна процедура би изисквало много повече време и разходи за консултантски услуги, което не в полза на столичани", каза гостът в предаването. Той обясни, че разговорите по удължаването на концесията са започнали преди две години и са отнели шест месеца с участието и на различните заинтересовани страни и политически сили.

Процедурата не е била ускорявана и не е пропускано нищо по нея, така че ако се изчакват резултатите от местните избори - така че новите структури в общината да вземат решението - това единствено ще забави процеса, смята Деберг.

"Софийска вода" в момента не може дори да подаде своя бизнес план за одобрение, тъй като той е обвързан с подписването на удължаването на концесията, каза Деберг и добави, че Веолия ще работи с всяка следваща общинска власт.

Пълното възстановяване на икономическия баланс няма да се постигне, дори ако концесията бъде удължена максимално до 2034 г., каза Деберг, като "Софийска вода" е поела ясни ангажименти за инвестиции в четвъртото допълнително споразумение към концесионния договор. Те включват 512 млн. лв. редовни инвестиции до 2034 г., допълнителни 114 млн. лв. за разширяване и подобряване на ВиК инфраструктурата и още 8 млн. лв., за да може "Софийска вода" да стане напълно енергийно неутрална до 2025 г.

Деберг обясни, че целевата инвестиционна политика помага на "Софийска вода" да прави най-големите ВиК инвестиции, като поддържа цената на едно от ниските нива за страната.

„Производството на зелена енергия и подобряването на ефективността е помогнало на дружеството да избегне най-сериозните ефекти от енергийната криза, които са довели почти до фалит други ВиК оператори в страната“, каза той. Дружеството вече произвежда 92% от нужната си електроенергия, а с разширяването на фотоволтаичните мощности ще постигне 100% задоволяване на вътрешните нужди, което ще направи "Софийска вода" уникална в целия регион, допълни директорът на Veolia.

Какво е постигнала "Софийска вода" за качеството на водата, намаляването на загубите и подобряването на инфраструктурата може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: Един Българин ... на Кубратово пречиствателната станция я модернизираха и сложиха три когенератора и де факто сега е енергийно независима ... сиреч , токът и топлината дето й трябват си ги произвежда сама , даже и продават на енергото ... сигурно има забележки , но аз това , което виждам , е прилично свършена работа ... а концесиите за вода обикновено са доста дългосрочни и не всеки може да ги върши ... и факт , тези неща струват пари , видели сме за без пари какво се получаваше ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: Един Българин ... ако ти прави впечатление , подмениха навсякъде спирателните кранове , и навсякъде работят , едно време не беше така ... :))) ... поставиха на възлови точки пожарни кранове , едно време нямаше никъде ... !! ... при авария идват за има няма час , докарват багери , камиони за извозване на пръстта , помпи за отводняване , резервни тръби , спират и работят до отстраняване , засипват , трамбоват , х'асссфффалта е грижа на друг по принцип ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: Един Българин ... ами те започнаха подмяната на подвеждащите тръби до главните водомери от центъра на града към периферията ... имам спомен , когато затвориха Дондуков и от там та до квартали като Орландовци ... не навсякъде копаха канали , ами полагаха с къртици ... чисто , спретнато ... в нашият квартал , Света троица и Илинден , подмениха всичко и навсякъде до главните водомери на имотите ... без изключение ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 месеца
Е страшна далавера е за Веолия ВиК София - инвестиции само за поддръжка на онфраструктурата. Язовири и магистрални тръбопроводи са направени 1946та единия и при комунизма втория. Всичката вода се стича гравитационно - никакви сериозни разходи за ток...каква инвестиция, каква неутралност??? Едни тръби смениха дали има и километър в квартала за 25 години или колкото се падат...абсурдни твърдения, но вероятно е по-добре от общиско предприятие по отношение на качество и по-зле по цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още