IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин прехвърли управлението на най-големия руски корабостроител на банка ВТБ

Кремъл иска от банката да реши финансовите проблеми на групата предприятия и да изведе дружеството на печалба

18:23 | 10.08.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev

Президентът на Русия Владимир Путин е поискал в четвъртък от държавната банка ВТБ да управлява най-големия руски корабостроител – държавното дружество „Обединена корабостроителна корпорация“, заради финансовите му проблеми.

Решението на Путин на практика прехвърля контрола върху основните руски корабостроителни активи на базираната в Москва банка, която се управлява от Андрей Костин, един от най-влиятелните банкери в Русия през последните повече от две десетилетия, пише Ройтерс.

„Обединена корабостроителна корпорация“ изгражда граждански плавателни съдове, както и атомни подводници, самолетоносачи и други военни кораби. Компанията управлява около 40 корабостроителници, проектантски бюра и ремонтни заводи в цяла Русия, в които работят 95 хил. служители.

Путин е коментирал пред директора на ВТБ на среща в Кремъл, предавана по телевизията, че подкрепя предложението на правителството за прехвърляне на дела, както и че има много финансови проблеми и „въпроси“ в корабостроителното дружество, които трябва да бъдат решени.

Костин, който е и бивш дипломат, е казал в отговор, че новината за трансфера е неочаквана за него, но е благодарил на Путин за доверието.

Министърът на търговията и промишлеността на Русия Денис Мантуров уточнява, че ВТБ ще осъществява доверително управление за пет години. Предстои да се изготвят постановления за прехвърляне на акциите.

Акциите на банката поскъпнаха с над 7% в Москва.

Председател на борда на директорите на „Обединена корабостроителна корпорация“ е Георгий Полтавченко, бивш офицер от КГБ, който е бил губернатор на родния град на Путин, Санкт Петербург, от 2011 до 2018 г. Генерален директор е Алексей Рахманов.

„Ние работим в тясно сътрудничество както с корпорацията, така и с предприятията, които са част от корпорацията, така че познаваме проблемите, особено по отношение на организацията на финансирането“, коментирал е Костин по време на излъчения по телевизията разговор.

„Решението ще допринесе за дългосрочното стабилизиране на финансовото състояние на най-големия държавен корабостроителен холдинг“, смята Мантуров, като допълва, че очаква ВТБ да привлече извънбюджетно финансиране и да изведе корпорацията на печалба.

Банката допълва, че промените не трябва да засягат задълженията на компанията към нейните клиенти и служители и че приоритет ще бъде продължаването на операциите без затруднения.

Почти всички военни кораби на Русия исторически са построени от съветски предприятия, които са част от „Обединена корабостроителна корпорация“.

През 2020 г., последната година, за която има публично достъпни финансови документи, дружеството е реализирало приходи в размер на 339 млрд. рубли, еквивалентни на около 4,7 млрд. долара по тогавашния обменен курс. По сегашния курс приходите са 3,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
До: penkiler1415 ... андрей костин е един от вътрешният кръг на зануленият детеубиец ... втб-банк и гнuдата са едни от първите дето им наложиха санкции още 2014г ... зануленият размества икономиката вече без никакъв проблем в своя полза . изолира населението с диващината в Украйна и сега прави каквото си иска , без някой да му държи сметка , щото вразите (НАТО , ЕС и УСА) са на прага и дебнат за ресурсите на матушка ... :))) ... а тукашният мypзилаж квuчи за политика , а то си пладнешки грабеж !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
penkiler1415
преди 8 месеца
Путин обеща 30 нови военни кораба до края на годината а после дава управлението на закъсалата корабостроитеница на банката!?! Тия ще фалират до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още