IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адм. Емил Ефтимов: Информирани сме за всичко, което се случва в Черно море

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на нарастващо политическо и военно напрежение, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев

13:35 | 13.08.23 г. 1
Снимка: Красимир Делчев, БГНЕС
Снимка: Красимир Делчев, БГНЕС

Разполагаме с информация за всичко, което се случва в Черно море - по въздух и на вода, каза днес пред журналисти във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му ситуацията в акваторията се следи и анализира непрекъснато.

В миналото на българските военноморски сили има славни моменти, но тогава винаги сме действали сами, посочи Ефтимов. Той подчерта, че в настоящето това не е така, страната ни е част от мощен отбранителен съюз и разполага с информация. Ефтимов призова българите да са спокойни, като увери, че „всичко е под контрол“. Той допълни, че се действа много внимателно и стремежът е да се проявява рационалност, за да не дава страната ни поводи за провокации.

За липсата на достатъчно кадри в армията адмирал Ефтимов коментира, че некомплектът е в пряка връзка с модернизацията ѝ. Заплатите не са толкова ниски, има възможност за развитие, но младите хора искат да видят техника, адекватна на времето, посочи Ефтимов, цитиран от БТА. Според него това е причината фокусът на ръководството на отбраната да е точно върху ускоряването на модернизацията на различните видове въоръжени сили.

Той припомни, че първият от новите модулни кораби на ВМС вече е пуснат на вода, сега предстои оборудването му, започват да се правят и програмите за подготовка на екипажите. Ефтимов уточни, че би трябвало да се ускорят други проекти, които да подсилят наблюдението и защитата. „Ние развиваме планомерно ВМС, но обстановката се променя и трябва да се вземе решение на държавно ниво някои неща да се приоритизират“, посочи адмиралът, който е най-високопоставеният офицер във въоръжените сили.

Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а значението и отговорностите на българските Военноморски сили (ВМС) нарастват с всеки изминал ден, каза от своя страна министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщението си към курсантите от випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. На официална церемония те получиха своите първи офицерски пагони.

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на сериозни енергийни проекти, нарастващо политическо и военно напрежение, посочи Тагарев. Той припомни, че в резултат на това през последната година и половина басейнът стана свидетел на първата от 78 години мащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи провокации към страни членки на НАТО. Заради променената ситуация, алиансът в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като приоритет, защото то е изключително важно както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни членки от региона, допълни Тагарев. По думите му всичко това повишава ролята на ВМС и налага както сериозни инвестиции за ускорената им модернизация, така и тясната им интеграция с въоръжените сили на другите страни членки на НАТО.

Министърът се обърна към младите офицери, като посочи че те ще бъдат командирите, които ще имат честта и отговорността пряко да реализират съюзническата стратегия и българските ангажименти по укрепването на черноморската сигурност, да изграждат отбранителните способности на военния ни флот. Той изрази увереност, че те ще се справят с тези задачи, тъй като са възпитаници на елитно училище. И днес, както и в миналото, България се гордее със своите морски офицери, заяви Тагарев и допълни, че безспорен принос за това има ВВМУ, което подготвя младите надежди на флота и утвърждава международния авторитет на българското морско образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Специальный валютный счет "З" нельзя заблокировать или арестовать. В результате вырастет спрос на рубли и укрепится торговля с дружественными странами. https://ria.ru/20230813/eksport-1889599140.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още