IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша показа мощ в най-мащабния военен парад от десетилетия

Русия изстреля групи от дронове по украински пристанища на река Дунав, Украйна си върна контрола над Урожайно

07:38 | 16.08.23 г. 5
Снимка: Damian Lemańsk/Bloomberg
Снимка: Damian Lemańsk/Bloomberg

Полша организира най-мащабния военен парад по повод Деня на армията (15 август) от десетилетия - с 200 единици военно оборудване, 92 самолета и повече от 2 хил. военнослужещи, пише CNN. Варшава показа най-модерната си техника, включително танкове Abrams, южнокорейските К2, системи за залпов огън HIMARS, системи за противовъздушна отбрана Patriot и т.н.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 година Полша инвестира милиарди за модернизирането на армията си и се превърна във водеща военна сила в Европа, разказва още CNN. Страната има общи граници с Беларус и Украйна, както и с руския анклав Калининград. В последните месеци напрежението между Полша и Беларус се покачва с разполагането на наемниците от ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус - най-верния съюзник на Русия.

Според военни анализатори парадът цели да изпрати ясен сигнал към Русия и съюзниците на Полша, но и към вътрешната аудитория, че правителството е в състояние да защити своите граждани.

Подобно парадиране с военна мощ беше типично за съветско време. Тази година обаче парадът по повод Деня на победата в центъра на Москва беше доста "обран". В него например участва само един танк, и то музеен експонат - модел Т-34, липсваше въздушно шоу и модерните танкове "Армата". На Червения площад бяха показани установки за ядрени ракети "Искандер", междуконтиненталната ракета "Ярс" и системите за ПВО С-400.

Украинските ПВО успяват да свалят някои от ракетите "Искандер", които Русия изстрелва, без да използва ядрени бойни глави.

Украинските военни имат успехи в поне три направления на фронта, Урожайно е деокупирано

Украинските военни имат успехи в поне три направления на фронтовата линия, пише в своя обзор за 538-ия ден от началото на пъномащабната война Институтът за изучаване на войната (ISW). Руски военни кореспонденти съобщават за напредък на юг от Диброва (на 7 километра от Кремена) в Харковска област.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна допълва, че продължава офанзивата в направленията към Мелитопол и Бердянск. Една от основните задачи в момента е защитата на сапьорите, които разчистват минните полета. Украинските власти съобщават, че в някои региони се обезвреждат до пет мини на квадратен метър. Геолокализирани кадри, цитирани от ISW, показват, че Украйна вероятно е изпратила допълнителни бригади в района на Запорожкката област.

Украинският президент Володимир Зеленски също посети предните позиции в тази най-успешна засега област на контраофанзивата. Преди ден той беше и в Донецка област и изслуша коментарите на военните за хода на военните действия и необходимото въоръжение, включително и дронове.

"Когато подобна комуникация става бригада по бригада и всеки има истински боен опит, можем да преценим ситуацията много по-дълбоко, да видим как специфичният опит на една бригада може да се приложи от други части и да бъде подкрепена цялата ни отбрана", коментира той.

Бившият съветник в президентството Олексий Арестович разказва, че украинските военни непрекъснато променят посоката на атаката си в южното направление - ударите се извършват в двете линии Бердянск и Мелитопол, а при това положение руснаците се затрудняват да удържат позициите си и изтеглят допълнителни сили от Крим и Херсонска област.

През изминалото денонощие са водени почти 30 военни сблъсъка по фронтовата линия, съобщават от ВСУ. Официално вече е потвърдена информацията за деокупацията на Урожайно - на границата между Запорожка и Донецка област.

Русия обстреля с дронове украинските пристанища на река Дунав

В ранните часове на 16 август Русия изстреля групи дронове към украинските пристанища на река Дунав - Измаил и Рени. Кметът на Измаил Андрий Абрамченко съобщава за унищожени шест дрона и взривове в Рени. Руски военни кореспонденти допълват, че атака с дронове е имало и по пристанищна инфраструктура в град Миколаев. Военновъздушните сили на Украйна съобщават за унищожени 13 дрона, но без да уточнява броя на използваните от русия безпилотни летателни средства.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава и за изстреляни 42 ракети по цели в Украйна през изминалото денонощие. Част от тях бяха унищожени, а от Офиса на украинския президент съобщиха за установени западни чипове в тях, което означава, че Русия продължава да избягва санкциите и да получава електроника, необходима за производството на въоръжение.

Путин: Западът налива масло в огъня с доставките на оръжия в Украйна

Западът налива масло в огъня с доставките си на оръжия в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин при откриването на Международното изложение на военна техника край Москва. Според него САЩ се облагодетелстват от "човешката трагедия и си играят с хората" и "налива милиарди долари в неонацистки режим". Министърът на отбраната Сергей Шойгу пък отбеляза възможностите на руските оръжия, които превъзхождат западните, както и за ускоряване на производството на оръжия и увеличаването на местното производство.

Шойгу обвини САЩ, че "изтощават" резервите от оръжие на своите партньори, принуждавайки ги да го изпращат в Украйна и обещавайки да го заменят с модерно западно въоръжение. Той също така обвини Украйна в цинизъм заради опитите да възстанови зърнената сделка и съобщи, че една от целите на "специалната военна операция" е да освободи руските военнопленници в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Явно не осъзнаваш, копейко нащърбена, колко си жалка. Полша не е тръгнала да граби чужди земи бе, това ви е комсомолското мислене, че скед като вие сте такива, то значи и другите са такива. Хората си гарантират, че някой източен пияница няма да му скимне да "освобождава". Нормалният човек търси пригреса, как да подобри състоянието си, как да живее по-добре, а вие сте opки - интересува ви нещо да откраднете, да заграбите и да припаднете после от алкохол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
И с кого точно мисли Полша да се бие с танкове, при положение, че и Беларус вече е под ядрения чадър на Кремъл? Май само с Германия може да си го позволи. Напоследък доста смело й го размахва, изглежда, вдъхновена от опита на Турция с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Импeраторът
преди 8 месеца
Поляците до 5 години като им пристигне високото поръчано оръжие ще имат най-голямата сухопътна армия в Европа. И всичкото това въоръжаване се случва докато рашистите си чупят главата по време на тридневна операция за установяване на диктатура в Украйна. Путин е голям стратег... Шоигу ще пожертва още много рашисти, за да си защити имотите в Крим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
adimos
преди 8 месеца
Ти май си пълен безделник и форумен ***, щом като в 7 сутринта си преминал през всички статии свързани с Русия и си се ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
форумните чeбурашки вероятно имат душевни терзания , какви ги върши 100хил армия на втората най-могъща около Купянск ?! ами никакви не ги върши ... тропат си по окопите и се стрелят за разнообразие с чеченските си другари-коZоеби ... да им тече надник , не че ще го получат де , но там нали папо дават ... вероятно се терзаят Урожайне дали е тяхно , вече не е ваше , да се терзаят за следващото в посока Бердянск , че нещо не останаха минни полета и траншеи ... паметника ще го бишнем !! гаранция !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още