IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът подкрепя финансовата децентрализация на общините, но иска анализ от МФ

Има политическо съгласие да се предприемат реални стъпки към по-голяма самостоятелност на местните власти при намиране на устойчив подход

18:10 | 24.08.23 г.
Снимка: МС
Снимка: МС

Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините след внимателен анализ, който предстои да направи Министерството на финансите. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Има политическо съгласие да се предприемат реални стъпки към по-голяма самостоятелност на местните власти, посочи министър-председателят. Необходимо е обаче да се намери устойчив подход, който няма да допуска ощетяване на никоя община. Освен това процесът на децентрализация трябва да се развива паралелно с повишаване на прозрачността и подобряване на контрола върху разходването на публични средства.

Обсъдени са и възможностите за създаване на нови целеви фондове, чрез които общините да финансират свои проекти.

В хода на разговора кметовете са представили подкрепен от всички общини модел за финансова децентрализация, който е разработен през 2022 г. въз основа на предоставени официални данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани възможните сценарии за всички 265 общини в страната.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви готовност да съдейства на общините да работят по-активно с българските търговски аташета и посланици зад граница, за да привличат инвестиции по-лесно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още