IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна е в етап, в който и двете страни не са готови за преговори

Русия унищожи нови три морски дрона около Кримския мост

09:05 | 02.09.23 г. 40
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна стигна до такъв етап, при който и дветe воюващи държави не са готови да преговарят, смятат анализатори, цитирани от The New York Times. Западните партньори на Украйна се надяваха контраофанзивата да промени баланса на силите, но това не се случи заради по-бавното настъпление. Много наблюдатели се опасяват, че искания за преговори сега ще покажат на руския президент Владимир Путин, че е в по-добри позиции.

Надеждите на Кремъл са, че Западът в крайна сметка ще се умори от войната и ще оттегли подкрепата си за Украйна. Вероятно Путин възлага много и на връщането на Доналд Тръмп в Белия дом. Не е ясно, от своя страна, след толкова жертви и разрушения дали украинският президент Володимир Зеленски ще преговаря, дори и за връщането на ситуацията от февруари 2022 година, тоест без деокупирането на Крим.

Киев многократно декларира, че без Крим военният конфликт отново ще бъде замразен и ще има нова война след няколко години. Това е риск и за Украйна, и за цяла Европа, каза той по време на икономическия форум "Амброзети" в петък (1 септември). Зеленски коментира още, че на думата на Путин не може да се вярва, визирайки случилото се с ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

Ако се докаже, че Кремъл е замесен в самолетната катастрофа, това показва слабостта на руския президент Владимир Путин, който физически отстранява своя опонент, какти и факта, че не може да се има доверие на думата му след водените преговори с Пригожин след опита му запреврат, каза той.

"Не е въпросът на кого дава тази дума: на своите терористи или на политически лидери вътре или извън неговата държава. На Путин не може да се вярва и думата му не струва нищо", категоричен беше Володимир Зеленски.

Всички западни съюзници имат желание войната да приключи по-бързо, казват още анализатори пред NYT. Нито Берлин, нито Вашингтон са готови да поемат политическата цена на безсрочен конфликт. В същото време източници на изданието са категорични, че макар и да декларира желание за преговори в предишни периоди, Путин не проявява никакъв интерес към разговорите. Младото поколение политици около него имат още по-жестока позиция.

В Кремъл не са готови на разговори, които не са по техните условия и единствената им задача е да унищожи Украйна, казва и Констанца Стелценмюлер от Brookings Institute.

Нова атака с морски дронове срещу Кримския мост

Министерството на отбраната на Русия съобщава за три унищожени морски дрона край Кримския мост в ранните часове на 2 сепетмври. Преди ден от британското разузнаване съобщиха, че Москва е повишила защитата на Кримския мост, тъй като той е основната логистична артерия за южния фронт. В момента украинската войска настъпва основно в Запорожката област, докато руските усилия остават съсредоточени по-скоро на източния фронт - около Бахмут, Купянск, Лиман, Маринка и Адвиевка.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за усилване на военните действия - през изминалото денонощие е имало повече от 45 военни сблъсъка. Украинската офанзива е в направлението към Мелитопол и около Бахмут, става ясно още от сводката на ВСУ за 555-ия ден от началото на войната.

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват, че Русия предислоцира военни части към южния фронт, но според анализаторите не става въпрос за резерви, а военни, които и досега са били на първа линия и не е имало ротация. От института цитират и ръководителя на батальон "Восток" Александър Ходаковски, който критикува ръководителите на руската операция за липсата на контрабатарейни действия по границата на Донецка и Запорожка област, което отслабва руските позиции.

Украйна ще получи първите танкове Abrams в средата на септември

Украйна ще получи първите танкове Abrams от САЩ до броени дни, съобщава Politico. До средата на септември в страната ще бъдат 10 от обещаните 31 танка, казва източник на изданието от Министерството на отбраната на САЩ.

По информация на Ройтерс САЩ за първи път ще предадат и снаряди с обеднен уран. Украйна вече използва такива, предадени ѝ от Великобритания.

Според агенцията новото въоръжение ще бъде част от пакет на стойност между 240 млн. и 375 млн. долара, който ще се обсъди през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

40
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: А ако не пуснеш сигнала, нали знаеш каква диагноза си слагаш, шмуци? Боооклуук посраннн! Господин за един коментар, а после листна въшшка. Пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Хахахахахахахааа!!! Това ли измисли с тумора, който имаш в главата вместо мозък? И за да стане още по-интересно, ти казвам, че съм се изссралл и върху болната ти глава, и върху заканите ти. Изкекерчи се и пишеш смело. Хайде да видим, дали ще посмееш да се осветиш и легитимираш със сигнал до полицията? Там анонимки не минават, черввейй торрен.Ще ми е драго да разбера кой си. Може после да си пообщуваме за начина, по който ще ми върнеш акаунта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Ха сега де - Той ли е, или не е Той?! Считам, че хихикане, хахакане и други форми на изразяване на емоции в чатове са признак на пубертетщина. Съвсем нямат място в коментари под статиа в делови медии, където би трябвало да пишат делови хора, които могат да се изразяват с думи. Аз за 10 месеца тук никога не съм хахикал в коментарите си, но днес ще го направя по адрес на теб - Имитаторът на Императорът - имитатор на човек, познат и като Пурко - смачкан дългогодишен трролл-самец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 4
Импeраторът
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка ако наистина е той, ще взема да пратя до компетентните органи чатовете му с деца ... бях го предупредил няколко пъти, ще ако пак го видя да пише тук или да пише такива гнусотии на деца ще съжалява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Митьо Tikvo007, а по повод смимката, ти що не си сложи теоя на ФБ профила? https://***.facebook.com/dimitar.nekov.9 И що изтри ония снимки от селския диван с найлона, дето си седнал с черната ризка от китайска копpина? Да, но аз ги пазя :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Митьо Tikvo007, даже и тpoлът -копейник, дето блъска минуси през прокси, няма да ти помогне. :))) глупаво същество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Хахаа, Митьо, много си тъъъъпп! Същите глупости си дрънкаш, като преди, поне да си беше направил труда да смениш репертоара, а то същата грамофонна плоча! Вече на всички е ясно кой стои зад Tikva007, пускай нов профил, нескопосана торба лой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 17 rate down comment 7
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Онзи, от когото открадна профила, поне учи децата на нещо, сложил си е снимка, не се крие като анонимна ***, търгува с акции, печели, губи, с една дума - нещо прави в реалния живот. А ти го набиваш. Виртуално. Само в болната си глава и във FR, където си някой и можеш да го набиваш на всеки, когото в истинския живот няма да ти стиска даже да погледнеш, буболече. Имитаторът на Императорът, имитатор на човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Такава кариера си успял да си спретнеш - сигурно от 15 години клечиш тук и го набиваш на който мине и се спре за известно време да си избърша соппола в теб. Хората деца създадоха и отгледаха, работиха и се наработиха, пътуваха около света и се върнаха, печелиха и харчиха, губиха и пак печелиха, живяха и някои даже ни напуснаха, а ти си все тук и го набиваш. На някого, или на себе си - все това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 по голям русофоб от теб в тоя сайт няма... правиш дудуууци на един диктатор пратил на смърт 250К руснака.... за сега ... и заради който милиони други ще живеят в мизерия следващите десетилетия... и то само зада го запомнят като Влад великий.. но ще си остане Късиий ...верно си тиня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още