IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия укрепва защитата на Кримския мост, за да защити военните доставки

Част от укрепленията са потопени край основите кораби

19:10 | 01.09.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия увеличава защитата на Кримския мост, съобщават от британското военно разузнаване в своя обзор за случващото се във войната в Украйна. В пост в Х(Twitter) анализаторите отбелязват, че Керченският пролив в момента е задръстен от трафика на военните доставки, необходими за фронта.

Кримският мост е единствената сухопътна връзка между полуострова и територията на Русия. Той пострада сериознf след две атаки - през октомври 2022 година и през юли 2023 година. През миналата година съоръжението беше повредено след взрив на микробус, при който се подпали цистерна, пренасяща гориво. При втория опит едното платно беше разрушено след удар с дронове.

Украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи, че Русия прави "ограда" от потопени край  моста кораби, за да го защити от морски дронове. Информацията е потвърдена от британските военни. Част от тази защита е на същото място, където попаднаха дроновете на 17 юли. Ръководителят на ГУР ген. Кирило Буданов отбеляза, че мярката ще бъде безполезна, защото Киев знае къде са потопените кораби.

Допълнително Русия е изградила множество обекти на пасивна защита като например генератори за дим и други подводни бариери, както и системи за противовъздушна отбрана. По този начин в Москва се надяват да намалят щетите при нов удар по моста.

Преди дни зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр коментира, че доставките на фронта са силно затруднени от повредената инфраструктура. Украинските военни разрушиха повечето мостове, които свързват Крим с Херсонска област. В момента се използва единствено магистралата М17, която обаче е силно натоварена, посочи тя.

По данни на украинските Военноморски сили Кримският мост се охранява допълнително и от 11 катери и кораби на граничната полиция. В Украйна определят съоръжението като незаконно и президентът Володимир Зеленски заяви, че е цел, която трябва да бъде унищожена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 цъ, основно лъжеш и то много яко, останалото го измисляш или пишеш някви безсмислици ... по някога уцелваш и веднага давам пример. Русия били в Украйна да демилитаризират нацистите.... ето тук си прав. русия са нацистите и биват демилитаризирани доста бързо в Украйна! ... но това са попадения прдимно на късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Аз винаги съм прав. Просто на вас понякога това не ви харесва. Никъде, в никой закон, не се е намерил някой, който да запише, че истината задължително трябва да се харесва от всички. Може да се внуши задължение да се приеме, но не и да се харесва. Дори обективната истина, като напр., че слънцето грее, не се харесва от всички. Всъщност, не се харесва и приема фактът, а не неговата истинност. И вие така - не сте длъжни да харесвате фактите, които ви излагам тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 дааа прав си, корабите им ги потопи Украйна, хахахаха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
До: alex8712: Тук си се затвърди като клуб на врачки и оракули. Още един надува бузи да врачува, даже с елементи на статистически анализ. Обаче Русия потопи не корабите си, а някакви ръждиви баржи. В същото време украйна още в първия ден на войната потопи единствения си кораб - фрегатата Гетман Сегайдачний пред пристанището на Николаев, за да спре евентуален руски десант, а всички тук й предричате гръмка победа. Ще обясниш ли разликата в тълкуванията на знаците на съдбата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
alex8712
преди 8 месеца
Последният път, когато руснаците потапяха собствените си кораби около Крим в отчаян опит да избегнат поражение, беше по време на Кримската война. Тази война не свърши добре за Русия. Популярната фраза гласи, че историята се повтаряла веднъж като трагедия, после като фарс - интересно към кой от двата изхода са се запътили руснаците този път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
"Ако си мислиш, че работата ти безмислена и тъъъъпа, то сети се, че някои работят по поддръжката на кримския мост". Муахахахааахаа :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
OHЯ
преди 8 месеца
И кримския мост ще го бъде , колкото и MO4A ще го бъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
нищо нема да опазят , следващото бум-бум ще го прекъсне окончателно ... не им достигат ПВО , не им достигат радари , не им достигат ракети , не им достигат катери и кораби , не им достигат муниции , не им достигат хора ... из окупираните територии са започнали пак да мародерстват рашибозуци , щото не ги хранят ... снощи два "калибъра" ... тридневната война отива на обявяване на победа , постигане на поставените задачи , и потапяне в блатата ... следващите 50г тихо и кротко . паметника го бишкаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още