IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия опита нов масов комбиниран обстрел над Киев - всички ракети са свалени

Руските власти признаха, че са загубили Роботине две седмици, след като Украйна съобщи, че са в града

08:45 | 06.09.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В ранните часове на 6 септември Русия извърши нов масов обстрел над украинската столица. Местните власти съобщават за унищожаването на всички изстреляни ракети. Атаката е била комбинирана - с ракети от типа Х-55, Х-555 и Х-101, изстреляни от стратегически бомбордировач Ту-95, както и балистични ракети, пишат от Киевската градска военна администрация, в своя канал в Telegram.

По данните на градските власти при атаката няма щети и пострадали хора.

От Военновъздушните сили на Украйна отбелязват, че тази нощ към Украйна са изстреляни 7 ракети от типа Х-101, Х -555 и Х-55, една балистична ракета "Искандер" и  25 бойни дрона. Системите на противовъздушната отбрана са свалили всички ракети и 15 дрона.

През нощта имаше атаки с групи дронове по Одеска област - пристанищните градове Одеса, Измаил и Рени. В Измаил има попадения в селскостопанско предприятие, административни сгради и пристанищна инфраструктура.

В последните дни полицията проверяваше сигнали за заложени взривни устройства по гарите, всички търговски центрове и училищата в украинската столица. Всички те се оказаха фалшиви, посочват още от градската военната администрация.

Геолокализирани кадри потвърждават падането на дрон или отломки на територията на Румъния през миналата нощ. Президенът на страната Йоханис Клаус отново отрече информацията и допълни пред местни медии, че на последната среща на върха на НАТО са били дискутирани варианти за реакция при различни казуси с попадения на ракети или дронове на територията на страна от организацията.

Руските военни спират настъплението към Купянск и укрепват позициите си

Руските военни изненадващо забавят настъплението в направлението Лиман -Купянск и укрепват отбранителните си позиции, съобщават от източната групировка на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Продължвват обаче артилерийскте обстрели на позициите на украниците в региона. В началото на септември воюващите в това направление съобщиха за опитите на руснаците да се "вклинят" в отбранителната линия Лиман - Купянск.

Украински военни наблюдатели коментират, че една от причините Русия да се съсредоточи в този сектор е амонякопроводът Толиати - Одеса, който преминава през контролирани от Украйна територии в този район. Кремъл поставя като едно от условията за подновяването на зърнената сделка работата на съоръжението да бъде възобновена. Украйна обаче се противопоставя на искането, тъй като части от тръбопровода преминават през зони с активни бойни действия.

От Генералния щаб на ВСУ допълват в сводката си за 559-я ден от началото на пълномащабната война за отбити атаки по източния форнт в направленията Маринка и Лиман, както и за силен артилерийски обстрел на населени места по тази фронтова линия. Украинците отчитат успех край Клещиевка, в направлението към Бахмут.

Две седмици след освобождаването на Роботине назначената от Русия администрация на Запорожката област призна за успеха на украинците. Евгений Балицки коментира в предаването Соловьов Live, че тактически са се изтеглили от града, тъй като руските войски не са видели причина да остават на мястото. Доскоро руснаците отричаха съобщенията за освобождаването на града. От Института за изучаване на войната (ISW) потвърждават информацията, че градът е под украински контрол чрез геолокалиpирани кадри.

Украинците продължават настъплението си към Мелитопол, допълват още от ВСУ. Военните наблюдатели от ISW посочват, че в момента Украйна разширява и укрепва пробива, който направи в първата линия на отбраната. Руски военни кореспонденти продължават да критикуват лошата контрабатарейна работа на този фронт. Използват се основно дронове и системи за залпов огън, посочват те.

Военните анализатори смятат, че Украйна има възможност да блокира преразпределението на елитни руски бойни части от източния фронт към Запорожка област.

Интензивността на боевете остава приблизително без промяна - ВСУ съобщава за около 30 директни военни сблъсъка през изминалото денонощие.

Все повече украинци не планират да се върнат у дома след края на войната

Над 3 млн. украински бежанци едва ли ще се върнат у дома след края на войната, сочи проучване на Института за социални стратегии в Украйна, проведено в началото на юни. Според анализаторите това е в резултат на руските ракетни удари по инфраструктурата през зимните месеци и усилените удари с ракети и дронове над украински градове през май. Едно от най-въздействащите събития сред украинците, които избягаха от войната, е разрушаването на яз. Каховка.

През декември 2022 година едва 600 хил. от бежанците съобщаваха за решението си да останат в чужбина дори и след края на войната.

Близо 6,7 млн. украинци напуснаха страната след началото на военните действия през миналия февруари. Повечето от тях (63%) декларират, че желаят да се приберат по домовете си, но не е ясно дали това действително ще се случи. Много от тези хора са от зони, в които се водят активни военни действия и техните градове са напълно разрушени. Анализаторите коментират, че решението за завръщане ще зависи изцяло от това колко бързо ще започне възстановяването на регионите и дали ще получат подкрепа, за да се устроят в други регион в Украйна, както и колко дълго ще трае войната.

Армения поставя под въпрос добрите отношения с Русия

Армения поставя под въпрос отношенията си с Русия. Страната планира да утвърди Римския статут, тоест потвърждават юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага, издал присъда за ареста на руския президент Владимир Путин. Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира пред ТАСС, че Москва ще изиска обяснение от Ереван за тези действия.

Армения се готви да предостави хуманитарна помощ за Украйна, а в страната се надига недоволство от руските гаранции, дадени за конфликта с Азербайджан, посочват още от ISW. Анализаторите твърдят, че съпругата на премиера Никол Пашинян - Анна, ще участва в третата среща на първите дами и джентълмени, организирана от съпругата на украинския президент Олена Зеленска. Срещата трябва да се проведе днес (6 септември) в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: andyСамо като ти чета тъъъппотиите и си ми ясен на какво ниво си. Ясно ми е и че не си ходил в Украйна. В пPaccия сигурно си ходил преди 40 години да режеш дървета в Коми, капацитетът ти не отговаря за повече. И ти ми се плюнчиш тук, хем незнаещ, хем невиждал, ама иначе плямпаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 13
andy
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка В Укристан не съм бил. Но може да отида като стане част от Русия. А в Русия съм ходил 5 пъти. От Москва до Владивосток. Работил съм и с много руснаци, украинци и белоруси. С малки изключения бяха много читави и сериозни хора! Не ми допадаше политиката на Путин, но по онази стара максима - врага на моя враг е мой приятел, съм склонен да приема каквото прави. Просто новите ни душмани са отвратителни!!! Но в Фащистан положението е зле и става по-зле. Не съм ходил, но и не искам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: andy Горкото изтърбушено същество, нестъпвало нито в Украйна, нито в пPaccия, назобено с евтини опорчици - от калния двор на село не се вижда, а и трябва и акъл за осмисляне, когато ти подават "информация", а не просто да пасеш и повтаряш в несвяст разни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 16
andy
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка "... Армийката им пияни opки също." Don't drink and drive, better smoke and fly! Нали така напушен и надрусан?! Нация за подражание!!! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 23
andy
преди 8 месеца
До: zelka007"рашибозушката оpда продължава да руши и се опитва да убива в Одеса бесарабски българи" Колко услужлива памет! Когато укронацистите убиват и тормозят другите националности повече от 8 години, си мълчим като П-ка, а ако има неволна цивилна жертва от руска атака - вой до бога! Фашист, нацистово око не вади!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: andy"Неистов вой на фашисти тази сутрин." Дааа, я как си се разскимтял от сутринта, барабар с оня мазен плазмодий Митю Некуф - Tikva007. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 23
Импeраторът
преди 8 месеца
До: andy разрушили са инфра на пристанище и са убили един цивилен - за да ти стане чОркара нека този цивилен е натовски генерал в бункер на десет км под земната повърхност и нека унищожената техника не е за износ на земеделска продукция ами са танкове, байрактари и патриоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007Оо, Митьо, торба лой, дойде ли дивидента от газпром? Айде де, докога ще го чакаш, че турската клиника за присаждане на коса не е много евтина и сака Еуро, не рупли или бриксове :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 23
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи. Феноменален тъппанарррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 20
andy
преди 8 месеца
Неистов вой на фашисти тази сутрин. Явно нещо хубаво е станало нощес! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още