IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на ЕП подкрепи Илиана Иванова за следващ еврокомисар от България

Гласуването ще се състои на 12 септември

20:29 | 06.09.23 г.
Ръководството на ЕП подкрепи Илиана Иванова за следващ еврокомисар от България

Председателският съвет на Европейския парламент взе днес окончателното решение за закриване на процедурата по изслушването на кандидата за следващ еврокомисар от България, съобщи говорител на институцията, цитиран от БТА.

Председателският съвет закрива процедурата по изслушването и поставя окончателното гласуването на Илиана Иванова в дневния ред на пленарната сесия следващата седмица в Страсбург, добави говорителят. Предвижда се гласуването да се състои на 12 септември.

Иванова бе изслушана вчера от две комисии на ЕП в Брюксел. Пред журналисти председателите на парламентарните комисии оцениха изслушването като "отлично". Председателят на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен отбеляза, че Иванова е дала задълбочени отговори и е показала много добри познания.

Председателят на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика Кристан Бушой добави, че оценява високо показаните от Иванова самоувереност, добри познания и отлични умения за общуване. Изслушването беше изключително важно. Нуждаем се от силен еврокомисар, работихме отлично с Мария Габриел. Имам много добри очаквания, убеден към, че Иванова ще бъде отличен еврокомисар, допълни той.

Изключително съм благодарна и щастлива за възможността да обсъдя с евродепутатите предизвикателствата пред науката, изследванията, иновациите, образованието, младежта, културата и спорта, заяви Иванова пред журналисти вчера. Ако бъда избрана, ще работя неуморно с всички сили в този кратък оставащ мандат да изпълним със съдържание и да допринесем максимално за постигане на целите, добави тя.

Предвижда се, след като получи одобрението на на евродепутатите, Иванова да бъде назначена с подкрепата на Съвета на ЕС за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още