IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Европа е изправена пред три предизвикателства - работна ръка, инфлация и бизнес среда

Недостигът на работна ръка, инфлацията и подобряването на бизнес средата са трите основни предизвикателства пред съюза през следващата година, заяви председателят на ЕК

15:51 | 13.09.23 г. 1
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP

Промишлеността на ЕС е изправена пред три основни икономически предизвикателства през следващата година – недостиг на работна ръка и умения, инфлация и улесняване на стопанската дейност за предприемачите, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на съюза и допълни, че Европа ще направи всичко необходимо, за да запази конкурентното си предимство.

„74% от малките и средни предприятия в ЕС заявяват, че са изправени пред недостиг на умения. В разгара на туристическия сезон ресторантите и баровете в Европа работят с намалено работно време, тъй като не намират персонал. Болниците отлагат лечение поради липса на медицински сестри. А две трети от европейските дружества търсят ИТ специалисти“, каза Фон дер Лайен. В същото време 8 млн. млади хора не участват в никаква форма на работа, учене или обучение, допълни тя.

Според Фон дер Лайен недостигът на работна ръка е една от основните пречки пред конкурентоспособността на ЕС, тъй като възпрепятства капацитета за иновации, растеж и просперитет. Затова според нея е необходимо да се подобри достъпът до пазара на труда за младите хора и за жените. „Нуждаем се от квалифицирана миграция“, изтъкна още тя.

Фон дер Лайен съобщи, че следващата година заедно с белгийското председателство ще бъде свикана нова среща на върха на социалните партньори във Вал Дюшес, на която ще се търси отговор на проблемите, свързани с недостига на умения и работна ръка, и новите предизвикателства, произтичащи от изкуствения интелект.

По отношение на второто основно икономическо предизвикателство – трайно високата инфлация, Фон дер Лайен заяви, че ЕЦБ и председателят ѝ Кристин Лагард работят усилено за овладяването ѝ, но връщането на инфлацията към средносрочната цел на централната банка ще отнеме време.

„Добрата новина е, че Европа започна да понижава цените на енергията. Не сме забравили умишления опит на (руския президент Владимир – бел. ред.) Путин да използва газа като оръжие и как това предизвика страхове от прекъсване на електроснабдяването и от енергийна криза като през 70-те години на миналия век“, каза председателят на ЕК и допълни, че страните членки на ЕС са се справили с предизвикателството, защото са останали единни, обединили са търсенето си и са купували газ заедно.

В същото време, за разлика от 70-те години на миналия век, ЕС е използвал кризата, за да инвестира масирано във възобновяеми енергийни източници и да ускори прехода към чиста енергия. “Използвахме критичната маса в Европа, за да свалим цените и да осигурим доставките си“, изтъкна Фон дер Лайен и допълни, че този модел на успех трябва да бъде възпроизведен и в други области като критичните суровини или чистия водород.

Третото предизвикателство за европейските дружества е да се улесни извършването на стопанска дейност, тъй като малките предприятия нямат капацитет да се справят със сложна администрация и са възпрепятствани от дълги процедури, каза председателят на ЕК.

Затова до края на годината ще бъде назначен представител на ЕС за малките и средни предприятия, който ще докладва директно на председателя на ЕК, съобщи Фон дер Лайен и допълни, че още следващия месец ще бъдат направени първите законодателни предложения за намаляване на задълженията за докладване на европейско равнище с 25%.

Фон дер Лайен посочи, че трите предизвикателства - работна ръка, инфлация и бизнес среда, възникват в момент, в който ЕС иска промишлеността да поеме водеща роля и в прехода към чиста енергия. Затова тя е поискала от бившия италиански премиер и бивш председател на ЕЦБ Марио Драги да изготви доклад за бъдещето на европейската конкурентоспособност. „Европа ще направи всичко необходимо, за да запази конкурентното си предимство“, изтъкна тя.

Зелената сделка

Фон дер Лайен каза, че моделът за растеж, очертан в Европейския Зелен пакт, вече носи резултати и допълни, че модернизацията и декарбонизацията могат да вървят ръка за ръка. „През последните пет години броят на заводите за чиста стомана в ЕС нарасна от нула на 38. Понастоящем привличаме повече инвестиции в чист водород от САЩ и Китай, взети заедно“, отбеляза тя.

С навлизането в следващата фаза на Зеления пакт ЕК ще продължи да подкрепя европейската промишленост през целия преход, заяви председателят на ЕК. От този месец ще започнат поредица от диалози с промишлеността относно прехода към чиста енергия, а основната цел ще бъде да се подкрепи всеки сектор при изграждането на бизнес модела му за декарбонизация на промишлеността, съобщи Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК посочи вятърната енергетика като европейски пример за успех, но допълни, че сега тя е изправена пред уникална комбинация от предизвикателства. „Ето защо ще предложим европейски пакет за вятърната енергия, като работим в тясно сътрудничество с промишлеността и държавите членки. Ще ускорим допълнително издаването на разрешения. Ще подобрим тръжните системи в целия ЕС. Ще се съсредоточим върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги на доставки“, каза Фон дер Лайен.

Изкуствен интелект

По отношение на изкуствения интелект председателят на ЕК посочи, че той ще подобри здравеопазването, ще повиши производителността и ще помогне за справяне с изменението на климата, но предупреди, че не бива да се подценяват и реалните заплахи, които той поражда.

„Смятам, че Европа, заедно със своите партньори, трябва да бъде начело на разработването на нова световна рамка за изкуствения интелект, изградена върху три стълба: предпазни мерки, управление и иновации“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя посочи, че основен приоритет на ЕС е да гарантира, че изкуственият интелект се развива по отговорен, прозрачен и ориентиран към човека начин. Затова ЕК е предложила Законодателния акт за изкуствения интелект — първия в света изчерпателен закон за изкуствения интелект в подкрепа на иновациите, който по думите на Фон дер Лайен вече е образец за целия свят. Тя призова за глобален подход към разбирането на въздействието на изкуствения интелект върху обществото и допълни, че е нужен орган за изкуствения интелект с участието на учени, технологични компании и независими експерти по модела на Междуправителствения комитет по изменението на климата, който да осведомява както за рисковете, така и за ползите от него. Тя поиска още изготвяне на минимални световни стандарти за безопасно и етично използване на изкуствения интелект.

Три от петте най-мощни суперкомпютъра в света се намират в Европа, каза Фон дер Лайен и обяви нова инициатива за предоставяне на достъп до тях на стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект, за да могат да обучават своите модели.

Украйна

Фон дер Лайен изтъкна, че ЕС ще бъде на страната на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и допълни, че от началото на войната 4 млн. украинци са намерили убежище в страни членки на ЕС. „Комисията ще предложи да се разшири обхватът на временната закрила за украинците в съюза“, обяви председателят на ЕК.

Фон дер Лайен информира още, че помощта на ЕС за Украйна само тази година е достигнала 12 млрд. евро и обеща тя да продължи. Тя съобщи, че ЕК е предложила още 50 млрд. евро за период от четири години за инвестиции и реформи с цел изграждането на бъдещето на Украйна и възстановяването ѝ като мирна и просперираща държава.

„Бъдещето на Украйна, Молдова, Грузия и Западните Балкани е в ЕС“, изтъкна председателят на ЕК. Тя обаче допълни, че „присъединяването е процес, основан на заслуги, Комисията винаги ще отстоява този принцип“. Според Фон дер Лайен Украйна е постигнала огромен напредък, откакто получи статут на страна кандидатка.

Тя призова за преодоляване на старите двуполюсни дебати относно разширяването. „Въпросът не е за задълбочаване на интеграцията или разширяване на съюза. Можем и трябва да постигнем и двете цели“, заяви Фон дер Лайен.

Комисията ще започне работа по поредица от прегледи на политиката преди разширяването, за да се определи как всяка област да бъде адаптирана към един по-голям съюз, каза още тя.

"Смятам, че следващото разширяване също трябва да бъде катализатор за напредък", заяви Фон дер Лайен и допълни, че ЕС може да се разшири до над 30 страни членки и пак да работи ефективно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
баси некадърните чантаджи.... не е истина! Тоест няма никакви предизвикателства... така ли да разбирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още