IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият председател на ЕК може да е от Франция

Засилват се спекулациите, че Тиери Бретон ще е водещият кандидат на партията на френския президент

16:27 | 21.09.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Еврокомисарят Тиери Бретон е хвърлил око на една от най-важните длъжности в Брюксел: председател на Европейската комисия (ЕК). Президентът на Франция Еманюел Макрон вероятно също е готов да одобри кандидатурата му, пише Politico.

Партията на Макрон „Възраждане“ трескаво търси най-добрия кандидат, който да води кампанията ѝ на изборите за Европейски парламент догодина. Който и да е този кандидат, той ще е в добра позиция да бъде номиниран за поста, след като мандатът на Урсула фон дер Лайен приключи след вота през юни 2024 г.

Според публикации на френски медии и служители, запознати с разговорите в екипа на Макрон, Тиери Бретон е начело на списъка.

Френски дипломат, пожелал анонимност, коментира пред медията, че „всички знаят, че той иска този пост“.

Управлението на Комисията – изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС), се превърна в една от най-влиятелните роли в световната политика. Фон дер Лайен е най-видимата публична личност в ЕС, редовно се среща с други световни лидери и е публичното лице на отговора на блока на инвазията на Русия в Украйна.

Тя ще освободи поста следващото лято, когато ще се разпределят всички висши позиции в Брюксел след изборите за Европейски парламент.

Фон дер Лайен все още не е обявила дали има желание да остане за втори мандат. Името ѝ се спряга и за други високопоставени позиции, като например висшия пост в НАТО.

Все още не е известно какъв ще бъде процесът за избор на председател на Комисията през следващата година. На теория политическите партии в ЕС ще издигнат свой собствен предварително определен водещ кандидат, който по време на кампанията ще изложи визията си пред избирателите. Системата е известна като процес Spitzenkandidaten на брюкселски жаргон.

При тази система кандидатът от партията, която спечели най-много гласове и места в Европейския парламент, ще бъде в изгодна позиция да получи поста председател на ЕК.

През 2019 г. обаче тази процедура не беше спазена. Урсула фон дер Лайен беше избрана по-късно за поста, тъй като самата тя не беше водеща кандидатка на изборите.

Франция като цяло е против системата Spitzenkandidat. Дори Бретон да стане водещ кандидат за партията на Макрон, той пак ще трябва да убеди френския президент, че е достоен да бъде подкрепен за най-високия пост в Брюксел.

Бретон е могъщ и амбициозен комисар, чиято роля стана изключително важна в последните месеци заради цифровата политика на ЕС. Той стана известен в столицата на ЕС като въплъщение на френската етатистка икономическа визия. Ако Бретон оглави листата на „Възраждане“ на изборите догодина, политическата му тежест ще го направи естествен избор за Spitzenkandidat.

Спекулациите, че Бретон се стреми към най-високия пост в ЕС, се разпространяват от месеци, а и самият еврокомисар не ги отрича. В интервю за Politico миналата година той се пошегува, че може да бъде председател на Комисията по „план Б“ един ден.

Наскоро той отрече да му е предлагано да се кандидатира на европейските избори. „Бил ли съм викан? Не. Бил ли съм помолен да стана водещ кандидат за [партия „Възраждане“] на европейските избори? Не“, каза той пред френската телевизия LCI.

Това обаче не означава, че той не би приел задачата, ако го помолят. И във Франция нарастват спекулациите, че Макрон може да го подкрепи. „Той олицетворява Европа, която променя ежедневния живот на гражданите“, казва съветник на Макрон, цитиран от Les Echos.

Бретон може би е по-очевидно в синхрон с мисленето на Макрон, но френски официални лица казват пред Politico, че Париж също така гледа положително и на евентуален втори мандат на Фон дер Лайен.

Циркулират и други имена за водещ кандидат на партията на Макрон на европейските избори във Франция. Сред тях е ръководителят на либералния блок Renew Europe в Европейския парламент Стефан Сежурне.

Френски дипломат изразява съмнение дали кандидатура за следващите избори за ЕС ще помогне на Бретон в потенциалния му стремеж да управлява Комисията, като се има предвид, че партията на Макрон едва ли ще спечели достатъчно места, за да има решаващата дума.

Според няколко френски официални лица френският президент, който е известен с това, че взема решения в последния момент за значими назначения, също така все още не е решил кого ще подкрепи за председател на Комисията. В крайна сметка всичко може да се сведе до личния избор на Макрон, заедно с обичайната задкулисна търговия с постове, с която Брюксел е известен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още