IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците в САЩ отхвърлиха собствения си законопроект за финансирането на правителството

Спирането на работата му изглежда неизбежно и ще бъде четвъртото през последните десет години

11:08 | 30.09.23 г.
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Твърдолинейните републиканци в Камарата на представителите на САЩ отхвърлиха предложен законопроект от лидера им за временно финансиране на правителството, с което частичното блокиране на работата на федералните агенции от неделя е почти сигурно, предава Ройтерс.

232 конгресмени гласуваха против мярката, а 198 я подкрепиха. Тя трябваше да удължи финансирането на работата на правителството с 30 дни и да предотврати блокиране. Законопроектът предвиждаше намаляване на разходите и ограничаване на имиграцията – приоритети на Републиканската партия, които нямаха голям шанс да минат в контролирания от демократите Сенат.

Поражението остави републиканците, които контролират Камарата на представителите с 221 срещу 212 представители, без ясна стратегия за предотвратяване на блокирането, при което ще бъдат затворени национални паркове, ще бъде нарушено заплащането на до 4 млн. федерални служители и ще бъде осуетена работата на всичко – от финансовия надзор до научните изследвания, ако финансирането не бъде удължено след 12:01 ч. местно време в неделя.

След гласуването председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви, че тя все още може да приеме удължаване на финансирането без консервативните политики, които демократите не одобряват. Но Маккарти отказа да съобщи какво предстои. Очаква се камарата да проведе още гласувания в събота.

„Провал е, само ако се откажем“, заяви той пред репортери.

Не е ясно и дали Сенатът ще се задейства навреме. Камарата трябва да разгледа в събота следобед двупартиен законопроект за финансиране на правителството до 17 ноември, но процедурни пречки може да отложат последното гласуване до вторник.

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви в петък, че спиране на работата на правителството ще „подкопае“ икономическия напредък на САЩ, като блокира програми за малкия бизнес и децата и може да забави големи инфраструктурни подобрения.

Спирането на работата ще бъде четвъртото за последните десет години и ще се случи само четири месеца, след като при подобна безизходица федералното правителство беше на няколко дни от спиране на плащанията по дълга си за 31 трлн. долара. Повторното озоваване на ръба на пропастта предизвиква притеснения на Wall Street, където рейтинговата агенция Moody’s предупреди, че това може да навреди на кредитния рейтинг на САЩ.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че спиране на работата на правителството може да се отрази тежко на въоръжените сили.

„Не можем да политиканстваме, когато войските ни ще понесат най-тежкото бреме. Това е пълно бягство от отговорност“, заяви Байдън на церемонията по пенсионирането на най-високопоставения американски генерал Марк Мили.

Маккарти се надяваше, че разпоредбите в законопроекта на републиканците ще спечелят одобрението на привържениците на протакането, които до момента се противопоставят на усилията за избягване спирането на работата на правителството.

В крайна сметка 21 твърдолинейни републиканци в Камарата на представителите заеха страната на демократите и гласуваха срещу мярката.

Те смятат, че Конгресът трябва да се съсредоточи върху подготовката на подробни законопроекти за разходите, които да обхващат цялата фискална година, вместо върху временни удължавания, дори това да предизвика спиране на работата на правителството. Камарата на представителите е приела до момента четири законопроекта за цялата година, въпреки че те нямат шанс да получат одобрението на Сената.

Някои републиканци твърдят, че вероятно ще се наложи да работят с демократите за приемането на законопроект, предотвратяващ блокирането на работата на правителството, който може да получи одобрението на Сената и на Байдън.

Маккарти заяви, че обмисля този подход, но няма да приеме допълнителната помощ за Украйна, която Байдън поиска, а конгресмените в Сената включват в законопроекта.

Бившият президент Доналд Тръмп и вероятен опонент на Байдън на изборите през 2024 г., разкритикува републиканците в Сената заради работата им с демократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още