IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка в последния момент по затварянето на правителството в САЩ е малко вероятна

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите иска нови отстъпки от президента след сделката около дълга, но Джо Байдън този път не се страхува

10:20 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сделка в последния момент, за да се избегне спиране на работата на американското правителство от този уикенд, е малко вероятна, тъй като председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти отправя сериозни искания към президента Джо Байдън, пише Bloomberg.

Лидерът на републиканците смята за едно от най-големите си постижения споразумението по дългосрочните съкращения на разходите, което изтръгна от Байдън в спор през пролетта, свързан с потенциален дефолт по дълга на САЩ, и сега иска да използва спирането на работата, за да получи още отстъпки.

„Искам да седна с президента, за да гарантираме сигурността на тази граница“, каза Маккарти пред репортери в сряда. Той и републиканците хардлайнери искат възстановяване на строежа на граничната стена, започната от Доналд Тръмп, по-строги нови политики към търсещите убежище и имигрантите, никаква нова помощ към Украйна и по-дълбоки федерални намалявания на разходите за сметка на временно запазване на работата на правителството.

Тези преговори в Овалния кабинет не се случват по една проста причина: Байдън и останалите демократи този път не се страхуват.

За начало, спирането на работата не носи риска от незабавни финансови сътресения, които безпрецедентен дефолт на САЩ по държавния дълг би имал. Страната е преживяла множество предишни спирания и, въпреки прекъсването на обществените услуги и заплащането на федералните служители, икономическите вреди са първоначално слаби и се увеличават постепенно.

Републиканците също са разединени този път за това дали да се спре работата на правителството, както по това какво искат, за да не се случи.

Лидерът на Сената – републиканецът Мич Макконъл, който публично застана до Маккарти по време на битката за ограничаване на дълга, този път подкрепя двупартиен план за избягване спиране на работата, което в момента си проправя път през Сената. Той публично разграничи себе си и републиканците в Сената от републиканците в Камарата на представителите.

„Сенатът и Камарата са много различни и смятам, че в Сената ще продължим с опитите да постигне споразумение, което може да бъде одобрено на двупартийна основа и да се надяваме да остави правителството отворено“, каза Макконъл на пресконференция в сряда.

Макконъл също така ясно посочи, че споделя широко поддържана позиция, че републиканците ще бъдат обвинени от обществото за спиране на работата на правителството и в крайна сметка ще трябва да капитулират. В Сената той формулира избора за републиканците като споразумение за временно финансиране „или можем да затворим правителството в замяна на нулев смислен напредък по политиката“.

Маккарти, който спечели вот в камарата за увеличение на тавана на дълга, обвързано с конкретни искания доста преди потенциален дефолт, този път не може да накара републиканците да се съгласят по първоначално предложение.

Той и най-близките му поддръжници искат да свържат приближаващото затваряне с вълната от мигранти, идващи през южната граница, но не успяват да обединят партията около началните искания. Дори 31-дневен законопроект за бюджета с 27% намаляване на вътрешните разходи и промени в закона за предоставяне на убежище не успява да събере достатъчно гласове, за да мине през Камарата.

Байдън даде надежда в сряда следобед, че все пак спирането може да бъде избегнато.

„Не мисля, че има нещо, което да е неизбежно в политиката“, каза Байдън пред репортери по време на среща със съвета си по наука и технологии в Сан Франциско.

Президентът и съветниците му обаче ясно показаха, че смятат новите искания за икономии за отказ от сделката за нивата на разходите, която Маккарти постигна по време на спора около дълга.

„Фактът е, че смятам, че председателят [на Камарата] прави избор между председателството и американските интереси“, каза Байдън по време на кампания за набиране на средства в сряда.

Според икономистите на Bloomberg Ана Уонг и Александър Исаков колкото по-дълго продължава прекъсването на държавното финансиране „и колкото по-напред за 2024 г. се отлага всяко „възстановяване“ след разрешаването на проблем, толкова по-добре ще бъде за шансовете на президента Байдън“ да бъде преизбран.

Те обаче добавят, че ако демократите се съгласят на значителни съкращения на разходите, това може „да натежи на икономиката следващата година – нещо, за което избирателите ще обвинят действащата партия“.

Във вътрешните борби между републиканците има и по-умерени лица, които искат да работят с демократите, за да сложат край на затварянето чрез приемане на временна мярка без консервативни приоритети. Те биха могли да принудят Камарата на представителите да гласува такъв план, използвайки тайнствено правило, но не преди крайния срок 1 октомври.

Един от умерените, Майк Лоулър от Ню Йорк, заяви, че е казал на колегите си, че трябва да отправят начална оферта, че „не можете да спечелите с нищо“ и трябва да приемат републикански законопроект за спиране.

„Ако хората не желаят да направят това до момента, в който трябва да действаме, тогава аз ще го направя“, каза Лоулър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още