IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодясната „защитна стена“ на Германия се пропуква

Обетът на основните политически сили да не си сътрудничат с „Алтернатива за Германия“ е подложен на натиск, тъй като подкрепата за партията нараства

21:20 | 04.10.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Германският консерватизъм вече е играл ролята на стреме на фашизма“, изтъква Янин Вислер, ръководител на партията на левицата, след вота. „Тогава също започва в Тюрингия“, добавя тя. „Вместо да се поучи от това, ХДС тръгва по път, който е опасен като огън“.

Лидерите на ХДС в Тюрингия отричат, че гласуването за намаляване на данъците означава, че защитната стена се разпада. Те казват, че не е имало сътрудничество с AfD преди вота (въпреки че членовете на AfD казват, че е имало дискусии между законодателите).

„Не мога да вземам добри, важни решения за държавата, които осигуряват облекчение за домакинствата и икономиката, зависими от факта, че неправилните хора могат да се съгласят“, посочва Марио Фойгт, ръководител на ХДС в Тюрингия след гласуването.

Фридрих Мерц, националният лидер на ХДС, изпрати смесени сигнали относно защитната стена - или поне какво точно означава защитната стена. Мерц казва, че ХДС няма да формира коалиции с AfD, но не беше толкова ясен дали ХДС ще работи с партията по други начини.

В телевизионно интервю през лятото той като че ли намекна, че работата с AfD на местно ниво е почти неизбежна.

„Ние, разбира се, сме длъжни да приемем демократични избори“, заяви Мерц. „И ако там бъде избран областен администратор, кмет, който принадлежи към AfD, естествено е да търсите начини след това да продължите да работите в този град“.

След последвалия шум Мерц се отказа от коментара. „Няма да има сътрудничество между ХДС и AfD на общинско ниво“, написа той в X.

След гласуването в Тюрингия Мерц застана до ръководството на ХДС в провинцията. „Ние не се подчиняваме на това кой е съгласен, а на това, което смятаме за правилно по въпроса“, обяви той.

Но някои членове на неговата партия не виждат нещата по този начин. Даниел Гюнтер, премиерът от ХДС на северната провинция Шлезвиг-Холщайн, остро разкритикува съпартийците си в Тюрингия. „Като консерватор, трябва да мога да кажа ясно и просто изречението: „Аз не образувам мнозинство с екстремисти“, обяви Гюнтер.

Това не е първият път, когато Тюрингия е в центъра на спорове относно защитната стена. През 2020 г. малко известен политик от Свободната демократическа партия, Томас Кемерих, беше избран за премиер на провинция с подкрепата на ХДС и AfD. Тогавашният канцлер Ангела Меркел нарече вота "непростим".

Впоследствие Кемерих подаде оставка, както и тогавашният ръководител на фракцията на ХДС в Тюрингия. Но като се има предвид голямото присъствие на AfD в местния парламент, въпросът изплува отново.

Проблемът далеч не се ограничава само в Германия. Основните партии са под нарастващ натиск поради възхода на радикалната десница в цяла Европа.

Във Франция партии от целия политически спектър сформираха cordon sanitaire или санитарен кордон срещу Марин льо Пен, лидер на крайнодесните Национално обединение. Но тъй като партията ѝ сега е най-голямата опозиционна група в Националното събрание, долната камара на френския парламент, кордонът става все по-труден за поддържане.

В Европейския парламент, където е издигнат подобен кордон, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) открито ухажва европейските консерватори и реформисти, дом на полската националистическа партия "Право и справедливост" и крайнодесните "Братя италианци" на италианския премиер Джорджа Мелони.

В Тюрингия залозите са още по-големи, тъй като местният клон на AfD включва някои от най-крайните членове на партията. Разузнавателните органи на държавно ниво, натоварени с наблюдението на антиконституционни групи, характеризират местния клон на партията като екстремистки.

Лидерът на AfD в Тюрингия е Бьорн Хьоке, който трябва да бъде изправен пред съда за използване на забранена нацистка реторика. (През 2021 г. той завърши реч с фразата „ Alles für Deutschland! ” или „ Всичко за Германия! ” – лозунг, използван от нацистите.)

След гласуването на данъка върху имотите в Тюрингия Хьоке изглежцаше доволен, твърдейки, че AfD е помогнала за въвеждането на прагматична политика.

„Денят е просто добър за Тюрингия“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
onezero007
преди 7 месеца
Колкото по бързо изритат зелените *** навсякъде из Европа, толково повече са шансовете да се избегне разрухата дето ни докараха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: pinoccioАбе, верно си Пинокио, изобщо осмисли ли глупостите, които си написал или просто ги копи-пейстна от файлчето с опорките??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
pinoccio
преди 7 месеца
Германия е под същия натиск както по време на Ваймарската република. Без да е задължена откъм репарации тя е с орязани територии - Източна Прусия, Судетите и Елзас, без право на армия, без достъп до суровини заради диктата на САЩ, без възможност да провежда собствена икономическа и финансова политика поради същата причина. Колко му е да дойде някой художник с творческо мислене и въображение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
cyclop
преди 7 месеца
КО СТАА БЕ, НЕ ЩАТ ЛИ МИЛИОНИ НИГЕРИ ТИЯ ГЕРМАНЦИ? Пък аз си мислех, че сте ги дресирали по-добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още