IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодясната „защитна стена“ на Германия се пропуква

Обетът на основните политически сили да не си сътрудничат с „Алтернатива за Германия“ е подложен на натиск, тъй като подкрепата за партията нараства

21:20 | 04.10.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Политическата маневра, разтърсваща следвоенния демократичен ред на Германия, включва законодателен акт, който привидно изглежда незначителен.

Десноцентристките законодатели в източната германска провинция Тюрингия искаха да намалят с малко местния данък върху имотите - и го направиха с подкрепата на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD), пише Politico.

Този ход наруши дългогодишната традиция, при която основните партии гарантират, че ще поддържат брандмауер, или защитна стена, между себе си и AfD - партия, която мнозина в страна, притисната от наследството на нацизма, виждат като сериозна заплаха за демокрацията. Смята се, че дори приемането на подкрепата на партията ще легитимира крайнодесните сили или ще ги направи социално приемливи.

И така, когато парламентаристите от консервативния Християндемократически съюз (ХДС) приеха намаляването на данъците в късния следобед през септември с гласовете на AfD, това предизвика трусове в политическия пейзаж на страната, които все още отекват.

„За мен едно табу беше нарушено“, споделя след гласуването Катрин Гьоринг-Екард, лидер на партията на Зелените. „Показва ми не само, че защитната стена е изчезнала, но и че има открито сътрудничество“.

За масовите партии, и по-специално за ХДС, въпросът как да се справят с нарастващото присъствие на крайнодесни радикали на федерално и провинциално ниво ще става все по-актуален.

Такъв е случаят в провинциите от бивша Източна Германия, където AfD сега води в социологическите проучвания с около 28 процента. Следващата година източните провинции Тюрингия, Саксония и Бранденбург ще проведат парламентарни избори. Проучванията показват, че партията води и на трите места.

AfD вероятно ще разшири присъствието си в парламентите на Бавария и Хесен, когато тези провинции гласуват в неделя. В Хесен AfD се доближава до това да изпревари лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на германския канцлер Олаф Шолц, става ясно от последните проучвания.

Дилемата пред основните партии е ясна. Да се ​​работи с AfD означава да се „легитимира“ партия, която според мнозина се стреми да подкопае републиката отвътре. Но пренебрегването на партията, от друга страна, само отблъсква многобройните ѝ избиратели.

Защитната стена също така служи като непреднамерен политически подарък, позволявайки на AfD да се самоопредели - във време на силно недоволство спрямо основните партии - като ясния избор за онези, които искат да изпратят послание до политическата върхушка на страната.

В същото време полемиката около последното гласуване в Тюрингия изглежда е облагодетелствала AfD, позволявайки на партията да се представи като стремяща се да поддържа, а не да подкопава демокрацията.

„Защитната стена“ е история – и Тюрингия е само началото“, написа лидерът на партията AfD Алис Вайдел в социалната платформа X, бивш Twitter, след вота. „Време е да отговорим на демократичната воля на гражданите навсякъде в Германия“.

Исторически страхове

Политическите лидери на Германия са напълно наясно, че нацисткото завземане на властта започва с демократичен изборен успех. Всъщност именно в Тюрингия през 1930 г. нацистката партия за първи път поема властта в коалиция с консервативни партии.

Този факт не беше пропуснат от опонентите на ХДС.

Последна актуализация: 20:37 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
onezero007
преди 6 месеца
Колкото по бързо изритат зелените *** навсякъде из Европа, толково повече са шансовете да се избегне разрухата дето ни докараха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: pinoccioАбе, верно си Пинокио, изобщо осмисли ли глупостите, които си написал или просто ги копи-пейстна от файлчето с опорките??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
pinoccio
преди 6 месеца
Германия е под същия натиск както по време на Ваймарската република. Без да е задължена откъм репарации тя е с орязани територии - Източна Прусия, Судетите и Елзас, без право на армия, без достъп до суровини заради диктата на САЩ, без възможност да провежда собствена икономическа и финансова политика поради същата причина. Колко му е да дойде някой художник с творческо мислене и въображение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
cyclop
преди 6 месеца
КО СТАА БЕ, НЕ ЩАТ ЛИ МИЛИОНИ НИГЕРИ ТИЯ ГЕРМАНЦИ? Пък аз си мислех, че сте ги дресирали по-добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още