IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Алтернатива за Германия" изпревари за първи път партията на Шолц в допитване

Крайнодясната партия вече е втора по големина в Германия след ХДС/ХСС

19:30 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ изпревари Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц за първи път и се превърна във втора по големина партия в Германия според допитване на института Forsa по поръчка на телевизия RTL, цитирано от Bloomberg.

„Алтернатива за Германия“ е имала подкрепата на 19% от анкетираните, с два процентни пункта повече спрямо седмица по-рано, а ГСДП е запазила подкрепа от 18%. Консерваторите от ХДС/ХСС са изгубили един пункт до 29%, „Зелените“ са останали с 14%, а Свободните демократи имат 7%. Институтът Forsa е анкетирал 2504 души между 6 и 12 юни.

Възходът на „Алтернатива за Германия“ през последните месеци е стимулиран от недоволство сред гражданите по проблеми от рекордната имиграция през упорито високата инфлация до скъпите мерки за опазване на климата.

Партията поставя под въпрос въздействието на хората за глобалното затопляне и иска да спре влизането на повече чужденци в Германия. Тя се възползва от вътрешните борби в управляващата коалиция на Шолц между неговата лявоцентристка ГСДП, „Зелените“ и пробизнес ориентираните Свободни демократи. Партията на Шолц изостава от крайнодясната "Алтернатива за Германия". Графика: Bloomberg LP Партията на Шолц изостава от крайнодясната "Алтернатива за Германия". Графика: Bloomberg LP

Министърът на отбраната от ГСДП Борис Писториус продължава да е най-популярният политик, сочи отделно допитване на Forsa сред 1507 души, проведено между 7 и 9 юни. Неговият рейтинг на одобрение е 59%, с три пункта повече спрямо април.

Рейтингът на Шолц е намалял до 40%, а този на министъра на икономиката Роберт Хабек е спаднал с шест пункта до 34%. Вицеканцлерът от „Зелените“ се превърна в мишена на повечето критики към климатичната политика на правителството през последните седмици.

Външният министър Аналена Бербок, също от "Зелените", е изгубила два пункта до 38%, толкова е заличил и финансовият министър Кристиан Линднер, който е лидер на Свободните демократи, с което рейтингът му на одобрение е спаднал до 34%, колкото има и Хабек. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още