IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всеки може да оглави Камарата на представителите, с изключение на Тръмп

Това вътрешнополитическо правило обаче може да бъде променено, ако бившият държавен глава събере достатъчно подкрепа

22:25 | 04.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои републиканци предпочитат да изберат аутсайдер за следващ говорител на Камарата на представителите на САЩ в лицето на Доналд Тръмп.

И все пак бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за кандидат на следващите президентски избори не отговаря на изискванията за поста съгласно собствените правила на партията, забраняващи на всеки, срещу когото са повдигнати сериозни обвинения, да изпълнява ръководна роля в Камарата, пише Bloomberg.

Тези правила ще трябва да бъдат променени за Тръмп, тъй като той е изправен пред четири обвинения в престъпления.

„Много хора ме питаха за това“, споделя Тръмп пред журналисти в сряда. „Но имаме страхотни хора в Републиканската партия, които биха могли да свършат страхотна работа като говорител“.

Той не отхвърли идеята веднага, но каза, че се е фокусирал върху възстановяването на Белия дом. Въпреки това името му се появи, след като републиканците в Камарата на представителите се събраха на затворени врати във вторник, за да обсъдят заместника на сваления Кевин Маккарти.

Досега говорителят винаги е бил представител на партията с мнозинство в Камарата, но няма правило, което да го изисква. В конституцията се казва само: „Камарата на представителите избира своя председател и други служители“.

Конференцията на Републиканската партия обаче има правило, според което никой, обвинен в престъпление, наказуемо с повече от две години затвор, не може да служи като лидер.

Републиканецът Трой Нелс от Тексас заяви, че ще постави името на Тръмп сред номинираните. Промяна в правилата на Републиканската партия, която да позволи на бившия президент да служи като говорител, ще изисква мнозинство от републиканците в Камарата.

Перспективата за председател пред Тръмп показва голямата сянка, която той хвърля върху републиканската политика - особено в Камарата, където членовете се кандидатират на всеки две години, а подкрепата на Тръмп все още е търсен знак за одобрение.  

„Единственият кандидат за председател, когото подкрепям в момента, е президентът Доналд Дж. Тръмп“, написа републиканката Марджъри Тейлър Грийн в социалната платформа X. „Можем да го направим председател и след това да го изберем президент!“, добави тя.

Идеята среща съпротива в някои ъгли на Републиканската партия, които никога не са приемали Тръмп. „Наистина ли искаме осъден престъпник да бъде президент на САЩ?“, пита бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи пред CNBC.

През 2021 г., след като републиканците издигнаха името на Тръмп като потенциален говорител, представителят на Демократическата партия в Пенсилвания Брендън Бойл представи Закона за членство (MEMBERS Act) — което на английски е съкратено от Mandating that being an Elected Member Be an Essential Requirement for Speakership, което се отнася до това да си член на Камарата, за да бъдеш избран за неин председател.

Законопроектът така и не получи одобрение. И така членовете и експертите продължават да се забавляват с идеята за нетрадиционен избор извън Камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Брех.Че дали да не се пробвам и аз?Не е особено добре платено, *** щом се натискат, явно има защо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още